Valdantieji užsimojo naikinti PVM lengvatą šildymui, jis brangs

Penktadienį posėdžiavusi

Šildymo sezonui artėjant valdantieji ruošia siurprizą.<br>lrytas.lt nuotr.
Šildymo sezonui artėjant valdantieji ruošia siurprizą.<br>lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Sep 26, 2014, 10:02 PM, atnaujinta Jan 29, 2018, 11:32 AM

Penktadienį finansų ministras Politinei tarybai pristatė 2015 m. valstybės biudžeto projektą. Pagrindiniai kitų metų biudžeto prioritetai: 400 mln. litų skyrimas krašto apsaugai, minimalios mėnesinės algos (MMA) didinimas nuo kitų metų vidurio, biudžetininkų algų kėlimas.

„Buvo diskusija dėl PVM mokesčio lengvatos už šildymą panaikinimo ar dar pratęsimo - tai dar mes gilinsimės šiuo klausimu ir, reikia pasakyti, kad reikalinga dar pateikti tokią išsamią informaciją, kurioje atsispindėtų, kad tikrai panaikinus PVM mokesčio lengvatą už šildymą šilumos kaina nepadidės“, - po tarybos posėdžio žurnalistams sakė Premjeras Algirdas Butkevičius. Pasak jo, dėl to valdančiojoje koalicijoje bus apsispręsta per dvi savaites.

Finansų ministras Rimantas Šadžius laikosi pozicijos, kad PVM lengvata šildymui - socialiai neteisinga. Premjeras mano, kad gyventojams, gaunantiems mažas pajamas, ši lengvata turėtų būti taikoma, o socialiai remtiniems asmenims šilumos kaina turėtų būti mažesnė. Tiesa, A. Butkevičius negalėjo atsakyti, ar šią lengvatą paliks, nes Politinėje taryboje nėra priimta galutinio sprendimo. Skaičiuojama, kad PVM lengvata sudaro 212 mln. litų.

Ministro Pirmininko teigimu, Politinėje taryboje diskutuota, kiek turėtų kilti algos biudžetinių įstaigų darbuotojams, bet šis klausimas taip pat lieka neaiškus, pabrėžiama fiskalinė drausmė. Biudžetininkų algoms pakelti reikia apie 400 mln. litų.

„Iš esmės nėra dar sutarimo. Mes tikrai labai aktyviai diskutavome dėl biudžetininkų atlyginimų ir aktyvi buvo diskusija dėl minimalios algos. Esu įsitikinusi, kad tie skaičiai turi atsirasti 2015 m. biudžete, būti labai aiškiai konkrečiose eilutėse, tada mes galime kalbėti apie PVM panaikinimą šildymui, kad per kompensavimo sistemas nenukentėtų socialiai jautrių žmonių grupė. Taigi dar darbo yra daug Finansų ministerijai, ir po šio mūsų susitikimo tiek Finansų ministerija, tiek Socialinės apsaugos ir darbo ministerija turi atlikti namų darbus“, - kalbėjo Seimo Pirmininkė „darbietė“ Loreta Graužinienė.

Anot parlamento vadovės, nesutarta ir dėl to, kiek nuo kitų metų dar galėtų būti didinama MMA. Pasak Premjero, tai priklausys nuo finansinių galimybių, socialinės programos nebus finansuojamos iš skolintų pinigų.

„Koks finansinis pyragas bus, tai mes ir tą pyragą padalinsime, dalį atiduosime MMA padidinti, bet jokiu būdu neįgyvendinsime vadinamosios „plokštumos“, kai MMA susilygintų su aukštąjį mokslą baigusiais specialistais, dirbančiais biudžetiniame sektoriuje“, - pabrėžė A. Butkevičius.

„Valstybė turi vienintelį svertą reguliuoti darbo užmokesčio kilimą - per minimalią algą. Didėjant minimaliai algai, didėja ir vidutiniai darbo užmokesčiai. Kito sverto valstybė dėl atlyginimo pakėlimo kituose sektoriuose neturi, todėl pagrindiniai ginčai su Premjeru mūsų šiandien buvo dėl MMA algos pakėlimo“, - Premjerą užginčijo L. Graužinienė ir pakartojo, kad 2015 m. MMA turėtų dar padidėti 100 litų. Jos teigimu, valdantieji nesutaria dėl 1 mlrd. litų, kurį iš kur gauti turi rasti Vyriausybė.

L. Graužinienės vertinimu, PVM lengvata šilumai turi ir pliusų, ir minusų, tačiau reikia suprasti, jog dėl to tiesiogiai finansuojamas šilumos tiekėjas.

„Kadangi tai yra vidaus vartojimo klausimai, tai mums svarbu, kad būtų užtikrintos socialinės garantijos panaikinus šią lengvatą tiems žmonėms, kurie tikrai pagal pajamas negali sumokėti, ir kad jie neturėtų nuostolio dėl panaikintos lengvatos. Bet yra tikrai grupė žmonių, kurie gali susimokėti, ir ši lengvata nėra socialiai teisinga. Tai mes turime išspręsti“, - sakė Seimo Pirmininkė.

Perklausus, ar šios lengvatos naikinimui iš valdančiųjų partijų niekas nesipriešina, L. Graužinienė teigė, kad dėl to vyksta diskusijos. Panaikintos šilumos lengvatos lėšas planuojama panaudoti kompensacijoms, biudžetininkų darbo užmokesčio didinimui.

„Tam yra finansų ministras, ir visas ministerijos personalas turi viską suskaičiuoti ir pateikti mums, politikams. Ne mes, Seime politikai, turime ieškoti pinigų. Tam yra ministerijos, didžiuliai aparatai, kurie turi savo darbą atlikti“, - klausiama, ar dėl PVM lengvatos šildymui naikinimo labiausiai nenukentės vidutinė klasė, turėjusi vienintelę šią lengvatą, atsakė L. Graužinienė.

Valdantieji prie 2015 m. valstybės biudžeto projekto sugrįš kitą savaitę.

Pagal Konstituciją valstybės biudžeto projektą sudaro Vyriausybė ir pateikia Seimui ne vėliau kaip prieš 75 dienas iki biudžetinių metų pabaigos. Biudžetiniai metai prasideda sausio 1 dieną ir baigiasi gruodžio 31 dieną. Valstybės biudžeto projektą svarsto Seimas ir tvirtina įstatymu iki naujųjų biudžetinių metų pradžios.

Jeigu valstybės biudžetas laiku nepatvirtinamas, jo išlaidos biudžetinių metų pradžioje kiekvieną mėnesį negali viršyti praėjusių metų valstybės biudžeto 1/12 išlaidų.

Biudžetiniais metais Seimas gali pakeisti biudžetą. Jis keičiamas pagal tą pačią tvarką, pagal kurią sudaromas, priimamas ir patvirtinamas. Prireikus, Seimas gali patvirtinti papildomą biudžetą.

Pernai Seimas 2014 m. valstybės biudžetą patvirtino gruodžio 12 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.