Suvalkiečių skolų už šildymą duobė vis gilėja

Pašalpų gavėjų sumažėjo ne todėl, kad kalvarijiečiai ėmė geriau gyventi.

Sunkiai besiverčiančių suvalkiečių skolos už šildymą kasmet vis didėja.<br>R.Pasiliausko nuotr.
Sunkiai besiverčiančių suvalkiečių skolos už šildymą kasmet vis didėja.<br>R.Pasiliausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Loreta Juodzevičienė

2014-09-28 11:53, atnaujinta 2018-01-29 09:32

Kalvarijoje yra 800 centralizuotos šilumos, kurią tiekia bendrovė „Didma“, vartotojų. Šio miestelio gyventojai skolingi apie 400 tūkst. litų.

Kalvarijos gyventojai už šilumą moka mažiausiai Marijampolės apskrityje – 25, 86 cento (be pridėtinės vertės mokesčio (PVM)).

Bendrovė „Didma“ jau prieš dvejus metus kreipėsi į Kalvarijos savivaldybės tarybą, prašydama padidinti šilumos kainą iki 28 centų, tačiau politikai šio prašymo netenkino.

„Patikrinome bendrovės pateiktą medžiagą, tačiau neįžvelgėme jokio pagrindo didinti kainą“, – sakė Kalvarijos savivaldybės atstovai.

Kalvarijiečiams karštas vanduo netiekiamas nuo 2000-ųjų. Iki tol juo gyventojus aprūpindavo Kalvarijos pieninė.

Kai Kalvarijos savivaldybė koncesijos pagrindais šilumos ūkį išnuomojo bendrovei „Didma“, ši prieš keisdama trasas apklausė gyventojus dėl karšto vandens tiekimo.

Kalvarijiečiai pareiškė, jog tokio vandens nepageidauja, pakaks šiltų radiatorių. Miestelio gyventojai butuose įsirengė boilerius ir yra patenkinti.

Metų metus besivelkančios ir vis augančios skolos yra lyg akmuo po kaklu ir šilumos tiekėjams, ir sunkiai besiverčiantiems gyventojams.

Iš aštuonių šimtų centralizuotos šilumos vartotojų Kalvarijoje kompensacijas gauna 630.

Šiame pasienio miestelyje yra 14,5 proc. bedarbių. Manoma, jog šis skaičius per ateinančius mėnesius padidės, kai nebeliks sezoninių darbų. Šalies nedarbo vidurkis – 8,9 proc.

Į Kalvarijos savivaldybę socialinių pašalpų šiemet kreipėsi 1305 gyventojai. Pernai jų buvo trimis šimtais daugiau.

Pašalpų gavėjų sumažėjo ne todėl, kad kalvarijiečiai ėmė geriau gyventi.

Kai buvo imta atidžiau tikrinti prašytojų gyvenimo ir buities sąlygas, didelė dalis kalvarijiečių, supratę, jog visišku vargšu apsimesti nepavyks, iš viso nebesikreipė dėl pašalpų.

Pernai Kalvarijos savivaldybė per mėnesį išmokėdavo 325 tūkst. litų pašalpų, o šiemet – beveik šimtu tūkstančių mažiau.

Kalvarijos pakraštyje daugiabutyje gyvenanti jauna šeima prisipažino, jog artėjantis šildymo sezonas jiems kelia baimę.

„Tempiame, kiek pajėgiame. Jei brangs šiluma, žmonės dar labiau klimps į skolas. Kalvarijoje neįmanoma gauti darbo, nebent per pažįstamus. Labai daug žmonių miestelyje gyvena iš pašalpų, kas gali, važinėja dirbti į kitus miestus“, – su nerimu kalbėjo kūdikį auginanti pora.

Kalvarijos seniūnijos darbuotojų nuomone, pragyvenimo lygis miestelyje krypsta į blogesnę pusę: „Labiau vargsta tie, kurie gauna minimalią algą, o ne pašalpų gavėjai. Keista, tačiau skurdžiausiai žmonės gyvena kaimuose.“

Mažas pajamas gaunančius gyventojus pykdo valdžios vyrų kalbos apie šildymo kainas: „Vieną dieną jie aiškina, jog šildymas atpigs, o kitą dieną pareiškia, kad ketina naikinti PVM mokesčio lengvatą šildymui. Mūsų vargams galo nematyti.“

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.