Braška „amžiaus projekto“ ratai?

Dujų gavyba iš Čiajandos telkinio ir jų transportavimas dujotiekiu „Syla Sibiri“ („Sibiro jėga“) prasidės tik 2020 metais, tai yra, dviem metais vėliau, negu manyta anksčiau, skelbia Rusijos žiniasklaida.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 30, 2014, 4:44 PM, atnaujinta Jan 29, 2018, 2:56 AM

Agentūra „ITAR-TASS“ informuoja, kad akcinės bendrovės „Gazprom dobyča Nojabrsk“ Čiajandos valdybos viršininko pavaduotojas Viktoras Sielinas papasakojo: „Mes pakoregavome terminus. Anksčiau transportuoti dujas buvo planuojama 2018 metais. Dabar 2018 metais numatyta tik užpildyti vamzdyną ir atlikti paleidimo ir derinimo darbus. Dujų transportavimas planuojamas jau 2020 metais“. Dėl kokios priežasties tai padaryta, valdininkas nepaaiškino.

Rusijos energetikos ministras Aleksandras Novakas ir „Gazprom“ vadovai anksčiau yra sakę, kad dujotiekio atidavimas eksploatuoti gali būti nukeltas porai metų, jeigu Kinija neužbaigs paruošiamųjų darbų savo teritorijoje, kad galėtų priimti rusiškas dujas. Galimybė atidėti dujotiekio paleidimo terminą numatyta šių metų gegužę pasirašytoje „Gazprom“ ir Kinijos bendrovės „CNPC“ sutartyje.

Šiuo metu telkinyje gręžiami žvalgybiniai gręžiniai, vėliau bus pradėta jo pramoninė eksploatacija. 2019 metais Čiajandoje planuojama išgauti 5 mlrd. kubinių metrų dujų, 2020 metais - per 10 mlrd. kubinių metrų, o 2024 metais gavybos mastai turi išaugti iki 25 milijardų.

Planuojama, kad Čiajandos telkinys taps dujų išteklių baze jų tiekimui į Kiniją. Jo atsargos viršija 1,2 trilijonų kubinių metrų dujų. Tikėtasi, kad gavyba čia prasidės 2018 metais, o 2019 metais dujos jau keliaus tiesiai į Kiniją.

„Gazprom“ pradėjo dujotiekio „Syla Sibiri“ statybą šių metų rugsėjo 1 dieną. Kinija planuoja pradėti statyti savąją dujotiekio dalį kitų metų pirmame pusmetyje. Projekto infrastruktūros bendra vertė – 70 mlrd. dolerių. Rusija įsipareigojo į šį projektą investuoti apie 55 milijardus.

Pagal Maskvos ir Pekino susitarimą Kinija turėjo sumokėti avansu 25 mlrd. dolerių, šiuos pinigus norėta skirti dujotiekio statybai. Rugsėjo 23 dieną paaiškėjo, jog galutinis sprendimas dėl avanso „pakibo ore“.

Priminsime, kad „Gazprom“ ir „CNPC“ pasirašė dujų tiekimo sutartį šių metų gegužę po dešimt metų trukusių derybų, joje numatyta tiekti dujas Kinijai 30 metų. Bendroji sutarties suma – 400 mlrd. dolerių.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.