Mums gerai, o rusams – galvosopis

Naftos kaina – žemyn, dolerio kursas – aukštyn. Rusijai tai jau tapo galvos skausmu. Užtat Mažeikių naftos perdirbimo gamyklai atsirado šviesesnės ateities viltis, rašo „Lietuvos rytas“.

Kol kas vis labiau pinganti nafta skaičius degalinių švieslentėse keičia labai pamažu, bet jie bent jau nedidėja.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kol kas vis labiau pinganti nafta skaičius degalinių švieslentėse keičia labai pamažu, bet jie bent jau nedidėja.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Oct 1, 2014, 8:29 AM, atnaujinta Jan 29, 2018, 1:40 AM

Stiprėjant JAV dolerio kursui naftos kaina vargu ar gali pasiekti bent 100 dolerių už barelį ribą.

„Brent“ rūšies naftos kaina lapkričio sandoriams pirmadienį smuko iki 96,47 JAV dolerio už barelį. Tiesa, vakar šiek tiek kaina kilstelėjo, bet tikriausiai trumpam.

Kaina toliau kris?

Euro kursas JAV dolerio atžvilgiu smuko labiausiai per beveik dvejus metus.

Euro zonos augimas vis dar trapus, o JAV doleris stiprėja Federalinio iždo bankui planuojant spalio mėnesį nutraukti ekonomikos paramos programą.

„Bloomberg“ cituojami Vakarų analitikai prognozuoja, kad nafta toliau pigs. „Yra didelė pasiūla, bet nėra paklausos“, – sakė Londone įsikūrusios rinkos analitikų kompanijos „CMC Markets PLC“ analitikas Michaelas Hewsonas.

Jo nuomone, „Brent“ naftos kaina paskutinį šių metų ketvirtį gali kristi iki 90 JAV dolerių.

Lietuvos gamyklai – gerai

Orlen Lietuva“ perdirba rusišką „Urals“ naftą, kurią tiesiogiai veikia „Brent“ kainos. Tad iš pirmo žvilgsnio JAV dolerio brangimas Mažeikių gamyklai – bloga naujiena, nes nafta perkama už JAV valiutą.

Tačiau ekspertai mano kitaip. „Stiprėjantis doleris įmonei „Orlen Lietuva“ – palankesnis, nes santykinai atpinga gamyba, palyginti su dolerį turinčiomis arba prie šios valiutos prisirišusiomis valstybėmis“, – sakė bendrovės „Finasta Asset Management“ analitikas Vaidotas Rūkas.

Nors nafta ir perkama už dabar brangstančius dolerius, euro silpnėjimas atsveria naftos pigimą.

„Todėl vartotojams galutinė produkcijos kaina turėtų šiek tiek mažėti“, – teigė V.Rūkas.

Panašiai „Lietuvos rytui“ dėstė ir Lenkijoje veikiančio banko „MBank“ analitikė Kamila Kliszcza. Ji teigė neabejojanti, kad pinganti nafta bus naudinga lenkų valdomai gamyklai „Orlen Lietuva“.

„Tai reiškia didesnę maržą, geresnius rezultatus.

Nors nafta yra perkama už dolerius, galutinė produkcija parduodama irgi už šią valiutą. Taigi teigiama įtaka bus juntama“, – sakė banko analitikė.

Tiesa, gamyklos „Orlen Lietuva“ didmeninės kainos bent jau kol kas ne itin džiugina.

Pavyzdžiui, dyzelino kaina pirmadienį netgi padidėjo – nuo 3,84 iki 3,85 lito už litrą. Benzinas atpigo centu – nuo 4,21 iki 4,20 lito.

Rusijoje – nerimas

Kur kas labiau sunerimę Rusijos biudžeto planuotojai.

Vakar Dūmą pasiekė kitų metų Rusijos biudžeto projektas su 0,6 procento planuojamu deficitu. Kitais metais planuojamas 1,2 proc. ekonomikos augimas, tačiau tuo nelabai tiki ir patys biudžeto sudarytojai.

Rusijos finansų ministerija jau pripažino, kad pinganti nafta kelia nerimą. Tam, kad šalis išvengtų sąstingio, „Urals“ naftos barelis turėtų kainuoti daugiau nei 100 JAV dolerių.

Nafta yra vienas pagrindinių Rusijos pajamų šaltinių, tad šios šalies biudžetas formuojamas prognozuojant jos kainą. Bet nuo rugpjūčio naftos kaina nepaliaujamai krinta.

Kitų metų biudžetą Rusijos vyriausybė apskaičiavo prognozuodama 96 JAV dolerių už barelį kainą. Tačiau Finansų ministerija įspėjo, kad jeigu nafta atpigs iki mažiau nei 90 dolerių, viską teks skaičiuoti iš naujo.

Užtat „Sberbank“ analitikai išaiškino, kad biudžete deficito nebus tik tada, jei nafta kainuos apie 108 JAV dolerius už barelį. Tad jau šiandien akivaizdu, kad deficitui padengti Rusija turės mažinti išlaidas ir didinti mokesčius.

Degalų pardavėjai ketina protestuoti

Lietuvos degalinėse naftos pigimo kol kas nematyti – įmonės „Orlen Lietuva“ kainos išlieka stabilios. Be to, mažmenininkai turi kitą galvos skausmą. Kaune veikiančiose degalinėse šią savaitę ketinama skelbti dvi dienas truksiančią protesto akciją.

Prekeiviai piktinasi Kauno savivaldybės sprendimu apmokestinti stendus, kuriuose skelbiamos degalų kainos. Valdininkai šiuos stendus traktuoja kaip reklamą. Vilniuje stendai apmokestinami kur kas mažiau nei laikinojoje sostinėje.

Akcijoje ketina dalyvauti daugumos degalinių tinklų atstovai, o plačiau apie akciją žadama paskelbti šiandien.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.