Naftos revoliucija prasidėjo: JAV lenkia Saudo Arabiją

Po mėnesio Jungtinės Amerikos Valstijos išgaus naftos daugiau negu Saudo Arabija, rašo Massimo Gaggi laikraštyje „Corriere della Sera“.

JAV padarė didžiulį šuolį, kuris jau sudaro palankias sąlygas pasaulinėms kainoms mažėti.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
JAV padarė didžiulį šuolį, kuris jau sudaro palankias sąlygas pasaulinėms kainoms mažėti.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 2, 2014, 11:30 AM, atnaujinta Jan 28, 2018, 9:29 PM

„Nuo spalio Amerika išgaus daugiau naftos negu Saudo Arabija. Šios istorinės ribos peržengimo buvo laukiama seniai – nuo tada, kai „skalūnų dujų“ revoliucija leido Jungtinėms Valstijoms gerokai padidinti naftos žaliavos ir gamtinių dujų gavybą. Skaičiai labai svarbūs, tačiau pagal tam tikrus specifinius produktus, pavyzdžiui, lengvąją naftą, Saudo Arabija kol kas dar neaplenkta, o štai aplenkti Rusiją Amerika turėtų iki šio dešimtmečio pabaigos“, - rašo straipsnio autorius.

„Iš tiesų svarbu tai, kad JAV padarė didžiulį šuolį, kuris jau sudaro palankias sąlygas pasaulinėms kainoms mažėti, ir kad ateityje tų produktų gamyba ir toliau sparčiai augs - tiek naftos produktų, tiek dujų. Era, kada kvotos priklausydavo nuo OPEC šalies kaprizų, jau netrukus liks vien prisiminimai.

Dabar Jungtinės Valstijos turi galimybę naudoti energiją kaip užsienio politikos įrankį. Jos stumiasi link energetinės nepriklausomybės, ir tai jas daro mažiau priklausomas, pavyzdžiui, nuo Artimųjų Rytų šalių.

Bet ateityje jos taip pat turės galimybę tiekti naftos žaliavą ir dujas kitoms šalims, visų pirma sąjungininkams tiek Europoje, tiek Azijoje. Pavyzdžiui, JAV gali sumažinti galimybes Maskvai užsiiminėti šantažu: šiandien ši galėtų „išjungti centrinį šildymą“ pusei Europos, jeigu nuspręstų blokuoti savo dujų tiekimą“, - teigiama straipsnyje.

„Bet reikalai yra kur kas sudėtingesni, negu gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Dujas eksportuoti sunkiau negu naftą: jas reikia suskystinti specialiose įmonėse, kurias dar reikia pastatyti, ir transportuoti jūra.

Be to, naftos produktų gamybos augimas Jungtinėse Valstijose iš esmės susijęs su lengvosiomis rūšimis, tuo tarpu šalies naftos perdirbimo gamyklos pritaikytos priimti importuojamą sunkiąją naftą. Todėl būtina iš naujo pritaikyti daugelį senųjų naftos perdirbimo gamyklų arba naftą eksportuoti ir perdirbti. Visa tai atsilieps kainoms, kurios krenta, bet kur kas lėčiau, negu galėtų dėl išaugusios pasiūlos“, - pabrėžė straipsnio autorius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.