Kalbos apie pigesnį šildymą tėra akių dūmimas?

Užmojis panaikinti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą šildymui labiausiai smogs tiems, kurie dabar už šilumą moka mažiausiai, rašo „Lietuvos rytas“.

Tauragė daugiau nei 90 procentų šilumos pasigamina degindamas biokurą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Tauragė daugiau nei 90 procentų šilumos pasigamina degindamas biokurą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Oct 7, 2014, 8:42 AM, atnaujinta Jan 28, 2018, 8:06 AM

Mažesnėmis šilumos kainomis besidžiaugusių miestų ir miestelių gyventojai niršta. Jei PVM lengvata šildymui bus panaikinta, jiems sąskaitos tik padidės.

Tad valdžios pažadas, kad šiluma tikrai pigs, nueis šuniui ant uodegos.

Vėl teks mokėti daugiau

Uteniškis Juozas Drobelis kelerius metus džiaugėsi nedidelėmis sąskaitomis už šilumą. Vyras gyvena ką tik renovuotame name.

Tačiau jam ir kaimynams nuotaiką apkartino valdžios sprendimas panaikinti PVM lengvatą šilumai.

„Vadinasi, šildymas brangs. Stengėmės, kad sąskaitos būtų mažesnės, renovavome namą. Bet dabar vėl teks daugiau mokėti“, – piktinosi uteniškis.

Todėl valdžios pažadais, kad šiluma atpigs, jis nebetiki: didesni mokesčiai reiškia ir didesnes sąskaitas.

Vyriausybė nutarė, kad nuo Naujųjų metų neturėtų likti PVM lengvatos šildymui.

Šiuo metu PVM tarifas šildymui yra 9 proc., o panaikinus lengvatą siektų 21 proc. Tiesa, tam dar turi pritarti Seimas.

Skaičiuoja paprastai

Dujas deginančiuose miestuose tai daug reikšmės neturi, nes „Gazprom“ jau anksčiau pritaikė nuolaidą dujoms. Tad jei mokesčio lengvata bus panaikinta, šiuose miestuose blogiausiu atveju sąskaitos už šildymą liks tokios pat.

Lietuvos šilumos tiekėjų asociacija apskaičiavo, kad atpigusios dujos sąskaitas gali sumažinti apie 8 proc.

Tačiau jei bus panaikinta lengvata, 12 proc. didės šilumos apmokestinimas.

Užtat ten, kur šiluma gaminama deginant biokurą, mažesnių sąskaitų tikėtis nevertėtų. Priešingai – jos turėtų net išaugti.

Biokuro kaina per metus iš esmės nesikeitė. Tačiau jeigu šiluma bus apmokestinta 21 proc. PVM tarifu, sąskaitose skaičiai bus didesni.

„Taip ir skaičiuojame, kad šiluma pabrangs 12 procentų. Tiek, kiek didėja PVM, tiek išaugs ir kaina“, – neslepia Utenos šilumos tinklų vadovas Gintaras Diržauskas.

Lems ir oro temperatūra

Utena – vienas iš miestų, kuriuose beveik visa šiluma gaminama deginant biokurą. Dėl to uteniškiai džiaugiasi mažiausiomis šilumos kainomis Lietuvoje – už kilovatvalandę moka 16,26 cento.

Tačiau gali būti, kad kitąmet jie praras pigiausios šilumos miesto titulą. Padidėjus mokesčiams teks mokėti daugiau.

„Mūsų daugiabučiuose namuose daugiausia gyvena pensininkai, skaičiuojantys kiekvieną centą. O čia staiga 12 proc. daugiau. Manau, kad panaikinti lengvatą – kvailokas sprendimas“, – įsitikinęs G.Diržauskas.

Jam pritaria ir Tauragės šilumos tinklų vadovas Vaclovas Karbauskis. Šis miestas daugiau nei 90 procentų šilumos pasigamina degindamas biokurą.

„Tarifas kils 12 procentų. Iki Naujųjų metų kaina dar nesikeis, o po to jau teks reaguoti į valdžios sprendimus“, – tvirtino V.Karbauskis.

Pasak jo, šilumą gaminanti įmonė neturi jokių galimybių išlaikyti seną kainą.

V.Karbauskis priminė ir temperatūros įtaką sąskaitoms.

„Praėjusi žiema buvo šilta, be to, lengvata galiojo. Šiais metais temperatūra gali būti žemesnė, o PVM – didesnis“, – aiškino šilumos tinklų vadovas. Anot jo, tokiu atveju gražių žodžių iš vartotojų tikėtis nereikia.

Kompensacijoms – daugiau

Šilumos ekspertai ir tiekėjai valdžiai siūlo naikinti PVM lengvatą tada, kai bus renovuota didžioji dalis daugiabučių, žmonės patys galės reguliuoti savo šildymą arba turėti galimybę lengvai atsijungti nuo centralizuoto šildymo.

„Dabar prieš vėją nepapūsime – turėsime mokėti didesnį PVM, tai ir mokėsime, nes nebus kitos išeities“, – sakė uteniškis J.Drobelis.

Tiesa, Vyriausybė žada didinti kompensacijas tiems, kurie nebegali susimokėti už šildymą.

„Vadinasi, ką surinks daugiau iš PVM, tą turės atiduoti kompensacijoms“, – sakė Utenos šilumos tinklų vadovas G.Diržauskas.

Šilumos kainos jau ropščiasi į viršų

Artėjant naujam šildymo sezonui, šilumos kaina spalį daugiausia šoktelėjo Kaune, o brangiausia šiluma tarp didmiesčių yra Vilniuje. Iš penkių miestų šiluma atpigo tik Šiauliuose, paskelbė BNS.

„Kauno energija“ spalio mėnesį, palyginti su rugsėju, šilumos kainą padidino 22,3 proc. – iki 20,47 cento už kilovatvalandę (kWh), o „Vilniaus energija“ – 12,5 proc. – iki 22,82 cento.

„Klaipėdos energija“ šilumos kainą per mėnesį padidino 21,6 proc. – iki 20,5 cento, o „Panevėžio energija“ – 0,4 proc. – iki 18,79 cento.

Iš 5 didmiesčių tik „Šiaulių energija“ kainą sumažino 2,8 proc. – iki 17,01 cento.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: prokurorai baigė ikiteisminį tyrimą dėl R. Žemaitaičio