Kieno kišenėje atsidūrė pinigai už brangias „Gazprom“ dujas?

Rusijos koncerno „Gazprom“ pritaikyta dujų kainos nuolaida Lietuvoje virsta detektyvu. 20,95 proc. nuolaida Lietuvai galioja nuo 2013 m. sausio 1 dienos. Tačiau kaina nebuitiniams vartotojams sumažinta tik nuo šių metų gegužės 1-osios.

Kainų komisija tik po "Lietuvos ryto" publikacijos susizgribo, kodėl neįskaičiuojama dujų permoka.<br>V.Balkūno nuotr.
Kainų komisija tik po "Lietuvos ryto" publikacijos susizgribo, kodėl neįskaičiuojama dujų permoka.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Oct 14, 2014, 4:51 PM, atnaujinta Jan 27, 2018, 9:09 AM

Tuo stebisi Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija, pasigendanti kitos dalies kompensacijos.

Todėl komisija paskelbė inicijuojanti tyrimą dėl „Lietuvos dujų“ veiksmų „galimai piktnaudžiaujant dominuojančia padėtimi“.

Tiesa, „Lietuvos dujos“ mūsų šalies nuosavybe tapo tik šių metų birželį. Iki tol šią bendrovę valdė „Gazprom“ ir vokiečių „E.ON“. Taigi ankstesni savininkai greičiausiai nebuvo suinteresuoti, kad vartotojai pajustų nuolaidą. 

Rinkos prievaizdai skelbia, jog tyrimą pradeda „gavusi vartotojų paklausimus ir oficialų rinkos dalyvių kreipimąsi“.

Nebuitiniai vartotojai – šilumos gamybos įmonės, nuo kurių priklauso šilumos kaina gyventojams, taip pat ir verslo bendrovės.

Jei paaiškėtų, kad „Lietuvos dujos“ piktnaudžiavo dominuojančia padėtimi, Kainų komisija imtųsi atitinkamų veiksmų.

Kainų komisija iš valstybei priklausančių „Lietuvos dujų“ reikalauja pasiaiškinti, kokią sumą iki šių metų spalio 1 d. „Gazprom“ yra kompensavusi bendrovei ir kaip permoką žada sugrąžinti vartotojams. Taip pat reikalaujama atskleisti, iki kada bus kompensuota visa suma.

„Lietuvos rytas“ antradienį rašo, kad iki šiol neskubama vartotojams kompensuoti „Gazprom“ permokos vartotojams, kuri siekia beveik 300 milijonų litų. Nors nuolaida išsiderėta dar praėjusiais metais.

„Lietuvos energija“ siūlo išdėstyti kompensaciją per dvejus metus, tačiau tam priešinasi šilumos gamintojai. Šie įsitikinę, kad permoka į kainą turėtų būti įtraukta nedelsiant.

Dėl užstrigusios permokos gražinimo bruzda ir opozicijos atstovai Andrius Kubilius ir Dainius Kreivys, tačiau premjeras Algirdas Butkevičius juos kaltina politikavimu prieš savivaldybių rinkimus.

Kaip lrytas.lt teigė „Lietuvos dujų“ valdybos pirmininkas Dalius Misiūnas, kol kas metodika, kaip bus gražinta permoka yra derinama su Kainų komisija ir kitomis institucijomis.

Todėl galutinio sprendimo dėl to, kaip permoka bus paskirstyta, dar nėra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.