Pinigus iš „Gazprom“ atgavo, tačiau žmonėms sugrąžinti nesugeba

Kaip šilumos vartotojams sugrąžinti permokėtą trečdalį milijardo litų, kurį „Gazprom“ sutiko kompensuoti? Paskirstyti milijonus, pasirodo, sunkiau nei atgauti juos iš Rusijos dujų koncerno. Permoką už dujas iš „Gazprom“ Lietuva išsiderėjo. Tačiau jos paskirstyti šilumos vartotojams nesugebama iki šiol, rašo  „Lietuvos rytas".

Dujos pagaliau atpigs. Tačiau kol kas neaišku, kaip bus mažinama kaina.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Dujos pagaliau atpigs. Tačiau kol kas neaišku, kaip bus mažinama kaina.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Oct 14, 2014, 6:00 AM, atnaujinta Jan 27, 2018, 10:55 AM

Vyriausybė turėtų nutarti, kaip paskirstyti milijonus. Seimo opozicija reikalauja tuoj pat apsispręsti. Kainų komisija spinduliuoja ramybe – jai niekas tokios užduoties nepavedė.

2013-aisiais ir šių metų pirmąjį pusmetį dujų kainos Lietuvai buvo padidintos neteisėtai. Tad po ginčų „Gazprom“ sutiko grąžinti Lietuvai permoką už suvartotas dujas. Gyventojai atsikvėpė – dujos pagaliau reikšmingai atpigs.

Individualius namus turintys lietuviai tai pajuto jau vasarą, kai jiems iš tiesų sumažėjo dujų kaina. Bet šilumos gamintojams, kurie diktuoja kainą gyventojams, kompensacija įstrigo.

Kaip sugrąžinti – nežinia

Kol kas neaišku, kaip beveik trečdalio milijardo litų permoka galėtų būti grąžinta. Tiesa, „Lietuvos energija“ jau nurodė, kaip ją išdalyti. Tvarka buvo pateikta ne tik Vyriausybei, bet ir Valstybinei kainų ir energetikos kontrolės komisijai, Seimo energetikos komisijai.

„Nauda turi būti perduota vartotojams“, – teigė „Lietuvos energijos“ vadovas Dalius Misiūnas.

Rinkos prievaizdai sako, kad tokios užduoties nėra gavę. „Nėra pavedimo mums ką nors daryti“, – „Lietuvos rytui“ sakė komisijos atstovė Loreta Kimutytė.

Tam tikra tvarka turėtų būti nustatyta Vyriausybės nutarimu, tačiau jo kol kas nėra.

Opozicija jau piktinasi

Seimo opozicija jau piktinasi, kad iki šiol neaišku, kaip kompensacija bus grąžinta. Vakar Andrius Kubilius ir Dainius Kreivys įregistravo rezoliuciją, kuria reikalauja iš Vyriausybės per du mėnesius parengti tvarką, kaip grąžinti vartotojams trečdalį milijardo litų.

Šiandien plenariniame posėdyje turėtų būti svarstomas opozicijos reikalavimas.

Jei permoka šilumos gamintojams bus grąžinta dar šiais metais, šiluma dalyje miestų pigs 25 procentais. O jei permoka nebus grąžinta, šiluma pigs vidutiniškai 8 procentus.

Energetikos ūkį vienijanti „Lietuvos energija“ siūlo sugrąžinti permoką per dvejus metus. O permoką pradėti grąžinti nuo kitų metų sausio 1 dienos.

„Taip būtų pasirūpinta saugumu vartotojams, kad nebus kainų šuolių“, – „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“ vakar kalbėjo D.Misiūnas.

Bet šilumos tiekėjai įsitikinę, kad tai – pernelyg ilgas laikas.

„Permoka turi būti grąžinta šįmet arba bent jau per šį šildymo sezoną. Vėliau jau nebus aktualu, nes pereinama nuo dujų prie biokuro“, – kalbėjo Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos prezidentas Vytautas Stasiūnas.

Be to, kol kas neaišku, kokią kainą Lietuva mokės už suskystintąsias gamtines dujas, kurias atgabens laivas „Independence“. Tad kompensacija galėtų būti tarsi buferis, kuris apsaugotų tuo atveju, jei atgabentų dujų kaina būtų aukštesnė, nei tikimasi.

Be to, nežinia, kokią dujų kainą Lietuvai 2016 m. taikys monopolininkas „Gazprom“, nes kitais metais baigia galioti sutartis.

Anot D.Misiūno, išdėstant permoką per dvejus metus, papildoma nuolaida dujoms sudarytų 14 procentų.

„Be jau „Gazprom“ pritaikytos 20 proc. nuolaidos, prisidėtų ir ši – 14 procentų. Taigi bendra nuolaida dujoms siektų 34 procentus“, – apskaičiavo „Lietuvos energijos“ vadovas.

Pigs nevienodai

O kaip permoka būtų paskirstyta realiai? D.Misiūno įsitikinimu, būtų pasielgta panašiai kaip ir su buitiniais vartotojais, kurie jau nuo liepos džiaugiasi pigesnėmis dujomis.

„Schema būtų panaši: paimama kaina ir nuo jos nubraukiama kompensacija. Ir taip bus nustatyta nauja dujų kaina“, – pasakojo D.Misiūnas.

Su tokia sistema sutinka ir Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.