Energetikos ministras: SGD terminalo bomba paversti nepavyks

Fizikinės suskystintų gamtinių

Teigiama, kad SGD terminalo saugumas yra užtikrintas.<br>V.Balkūno nuotr.
Teigiama, kad SGD terminalo saugumas yra užtikrintas.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 16, 2014, 3:25 PM, atnaujinta Jan 27, 2018, 1:03 AM

Ketvirtadienį Vyriausybės valandos metu parlamentaras Vytautas Antanas Matulevičius domėjosi, ar SGD terminalo saugumas yra pakankamas tiek taikos, tiek karinio konflikto atveju.

„Nereikia galvoti, kad suskystintos dujos yra labai pavojingas kuras. Palyginus su naftos ar dar kai kuriais kitais produktais, kurie kraunami Klaipėdos uoste, tai palyginus saugus kuras, nes jis yra atšaldytas. Net ir sviediniui, raketai pataikius į laivą, jis nesprogsta“, - patikino energetikos ministras Rokas Masiulis.

Ministras aiškino, kad suskystintos gamtinės dujos dega vieninteliu atveju - 9-15 proc. mišiniu susimaišiusios su oru. Tačiau incidento atveju jos tuoj pat kyla į viršų.

„Kadangi tai yra beveik 100 proc. metanas, jis iškart kyla į viršų. Jei pasektumėte spaudą, su SGD pasaulyje didelių nelaimingų atsitikimų nėra, nes dėl savo fizikinių savybių jos nesileidžia, o kyla į viršų, ir dega tik viršutinis jų sluoksnis. Dėl to rizika su SGD yra labai labai maža“, - teigė R. Masiulis.

Energetikos ministras užtikrino, kad tiek laivui-saugyklai keliaujant jūra, tiek Lietuvos uoste yra imtasi visų priemonių: jo atvykimas yra suderintas su šalies karinėmis struktūromis, o prisišvartavusį laivą saugos apie 50 Viešojo saugumo tarnybos prie Vidaus reikalų ministerijos pareigūnų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.