Kyla realus pavojus, kad rusiškų dujų neliks. ES tam ruošiasi

Europos Komisija parengė Europos Parlamentui ir ES Tarybai eilę rekomendacijų tam atvejui, jei būtų visiškai nutrauktas dujų tiekimas iš Rusijos.

Artėjant šildymo sezonui - neramios žinios.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Artėjant šildymo sezonui - neramios žinios.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 16, 2014, 4:20 PM, atnaujinta Jan 27, 2018, 12:47 AM

„Kalbama apie visišką rusiškų dujų tiekimo nutraukimą šešerių mėnesių laikotarpiui visomis kryptimis, tiek per Ukrainą, tiek kitais maršrutais, taip pat ir dujotiekiu „Šiaurės srautas“, - cituoja agentūra neįvardinto Europos Komisijos atstovo pareiškimą.

Kaip sakoma parengtame dokumente, ES šalims būtina maksimaliai padidinti jungiamųjų vamzdynų galimybes ir atšaukti tarpvalstybinės prekybos apribojimus, informuoja „Interfaks“.

Europos Komisija taip pat siūlo optimizuoti požeminių dujų saugyklų panaudojimą. Ji taip pat pareiškė, jog būtina laiku įgyvendinti jau suplanuotus infrastruktūros projektus: suskystintų gamtinių dujų terminalų statybą Lietuvoje ir Lenkijoje, dujotiekio tiesimą iš Vengrijos į Slovakiją.

Jeigu situacija labai pablogėtų, Europos Komisija siūlo pirmiausia dujomis aprūpinti namų ūkius, kiek tik įmanoma siekti, kad būtų pereita prie alternatyvos - kitų energijos šaltinių, imtis veiksmų siekiant padidinti energijos vartojimo efektyvumą ir sumažinti dujų suvartojimą.

Tikimasi, kad įgyvendinus visas pasiūlytas priemones galimas rusiškų dujų tiekimo nutraukimas ES šalims atsilieps minimaliai. Pasak Europos Komisijos atstovo, šiai dienai tik Estija nepajėgs užtikrinti dujų tiekimo gyventojams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.