Lietuva sočiai papenės Maskvos konsultantus

Uždaromą Ignalinos atominę elektrinę (IAE) konsultuos ir su „Gazprom“ dirbantys teisininkai. Už valandą patarimų Lietuvoje jiems bus mokama per 1000 litų. Tokia žinia šokiravo Vyriausybę, tačiau išprašyti šių teisininkų jau neįmanoma.

Panaudoto branduolinio kuro saugyklų statyba Ignalinos atominėje elektrinėje vėluoja jau kelerius metus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Panaudoto branduolinio kuro saugyklų statyba Ignalinos atominėje elektrinėje vėluoja jau kelerius metus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis („Lietuvos rytas“)

Oct 21, 2014, 7:09 AM, atnaujinta Jan 25, 2018, 7:22 AM

Kad radioaktyviųjų atliekų saugykla šalia Ignalinos AE būtų baigta kuo greičiau, rūpinsis tarptautinė teisinė bendrovė „DLA Piper“.

Ji neseniai laimėjo teisinių paslaugų Ignalinos atominėje elektrinėje konkursą.

Įdomu tai, kad ši kontora dirba ir su Rusijos dujų koncernu „Gazprom“, yra padėjusi laimėti jam svarbias arbitražo bylas, atstovavo rusams jų ginčuose su Ukraina.

Lietuva su „Gazprom“ irgi aiškinasi santykius arbitražo teismuose.

Bet tai nesutrukdė „DLA Piper“ laimėti 8,5 milijono litų konkurso dėl konsultacijų IAE.

Beje, būtent tokią sumą šiais metais pati Lietuva išleido bylinėjimuisi su „Gazprom“ arbitraže.

Energetikos ministras Rokas Masiulis vakar nerado laiko atsakyti į „Lietuvos ryto“ klausimus dėl naujųjų konsultantų. Tylėjo ir „DLA Piper“ atstovai.

Viešpatauja rusų kapitalas

Ignalinos atominės elektrinės uždarymo darbuose jau kelerius metus viešpatauja su Rusijos valstybiniais koncernais susijusios bendrovės.

Panaudoto branduolinio kuro ir radioaktyviųjų atliekų saugyklas stato „Nukem Technologies“. Ją valdo Rusijos atominės energetikos flagmanas „Atomstroyexport“. 49,8 proc. pastarosios akcijų turi „Gazprombank“, priklausantis garsiajam dujų koncernui.

Todėl „Gazprom“ konsultuojantys teisininkai kviečiami dirbti visur, kur tik Rusijos dujų koncernas turi interesų. Lietuva – ne išimtis.

„DLA Piper“ paslaugas „Gazprom“ labai vertina. 2011 metų liepą šios bendrovės teisininkai Rusijos dujų gigantui padėjo laimėti dvi svarbias arbitražo bylas, įvertintas 2,6 milijardo JAV dolerių (apie 7 mlrd. litų).

„Gazprom“ kol kas neskelbia, kas ją konsultuoja ginče su Lietuva. Tačiau pagal patirtį tokiose bylose rusams gali padėti būtent „DLA Piper“.

Beje, „DLA Piper“ taip pat jau seniai dirba kartu su Rusijos atominės energetikos pasididžiavimu „Rosatom“.

Įstatymai nenumato domėtis

IAE vadovybės teigimu, būtent konkursą laimėję konsultantai pasiūlė mažiausią kainą – 2,47 milijono eurų (8,53 mln. litų). Kitų tarptautinių advokatų kontorų paslaugos buvo brangesnės.

„DLA Piper“ nesukėlė jokių įtarimų elektrinės vadovybei.

„Visų potencialių tiekėjų ekspertai pasirašė interesų konflikto nebuvimo deklaracijas“, – „Lietuvos rytui“ pareiškė Ignalinos atominės elektrinės atstovai.

Be to, anot atominės elektrinės vadovo Dariaus Janulevičiaus, įstatymas nenumato, kad būtų tikrinami konkurso dalyvių ryšiai su kitomis nesusijusiomis įmonėmis.

Tai esą būtų traktuojama kaip konkurencijos ribojimas.

Negana to, įstatymai nenumato, kad pirkimo sąlygas reikėtų derinti su Vyriausybe ar kitomis valdžios institucijomis. Todėl ministrų kabinetas ir nieko nežinojo apie „DLA Piper“.

Tiesa, sutartis su šia bendrove dar nepasirašyta.

Paslaugų kaina – solidi

„DLA Piper“ įsipareigojo suteikti konsultacijas iki 7800 valandų per 1065 dienas. Valanda konsultacijų kainuos kiek daugiau nei tūkstantį litų.

Teisininkams iškelta užduotis – „kiek įmanoma labiau paspartinti pagrindinių Ignalinos AE eksploatavimo nutraukimo projektų užbaigimą“.

Panaudoto branduolinio kuro saugyklų statyba jau vėluoja kelerius metus.

Iki šiol trejus metus bendrovei „Nukem“ atstovavo tarptautinė advokatų kontora „Taylor Wessing“, jai buvo sumokėta 23,3 mln. litų.

Lietuvai grėstų byla

„Lietuvos ryto“ žiniomis, Vyriausybėje kilo didelis šurmulys, kai ją pasiekė informacija apie tai, kad Ignalinos atominei elektrinei patarinės „Gazprom“ konsultantai.

Tačiau atsisakyti rusams dirbančių teisininkų paslaugų gali būti sudėtinga.

Mat „DLA Piper“ atitiko visus keliamus kvalifikacinius reikalavimus, taip pat pasiūlė mažiausią kainą. Be to, apie jos laimėtą konkursą jau buvo paskelbta „Valstybės žiniose“.

„Įstatymas nenumato jokių išimčių dėl teisinių paslaugų. Jei dabar išprašytume „DLA Piper“, Lietuva būtų apskųsta dėl konkurencijos ribojimo. Grėstų nemažos baudos“, – „Lietuvos rytui“ sakė šaltinis Vyriausybėje.

Lietuvos valdžia nebent galėtų prikibti, jei rastų tam tikrų neatitikimų konkurso dokumentuose.

Tačiau, atrodo, jie buvo pateikti tvarkingi.

Dirbs bet kokiu atveju

„Jeigu Vyriausybė būtų pateikusi sąlygą, kad „Gazprom“ konsultantai negali dalyvauti konkurse Lietuvoje, būtų kas kita.

Tačiau dabar atšaukti konkurso laimėtojo jau neįmanoma“, – „Lietuvos rytui“ tvirtino advokatų profesinės bendrijos „Baltic Legal Solutions Lietuva“ advokatas Gytis Kaminskas.

Anot šio teisininko, įrodyti interesų konfliktą būtų sunku. Be to, Lietuvos advokatūros įstatymas įpareigoja nesieti advokato su klientu.

Taigi jeigu „DLA Piper“ net patarinėtų koncernui „Gazprom“ jo byloje su Lietuvą, Ignalinos atominėje elektrinėje turėtų teisę dirbti iki sutarties pabaigos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.