Premjeras siūlo, kad lengvata šildymui galiotų neribotai

Premjeras siūlo pridėtinės vertės

Pasak Vyriausybės vadovo, negaunant papildomų biudžeto pajamų, teks mažinti išlaidas ir didinti valstybei mokamus dividendus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Pasak Vyriausybės vadovo, negaunant papildomų biudžeto pajamų, teks mažinti išlaidas ir didinti valstybei mokamus dividendus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 24, 2014, 12:32 PM, atnaujinta Jan 24, 2018, 8:11 PM

Pasak Vyriausybės vadovo, negaunant papildomų biudžeto pajamų, teks mažinti išlaidas ir didinti valstybei mokamus dividendus.

Premjero atstovės Evelinos Butkutės-Lazdauskienės teigimu, ekspertų skaičiavimai parodė, kad panaikinus PVM lengvatą, nepavyks sumažinti šildymo kainų dalyje savivaldybių.

„Vyriausybė nuo pat pradžių sakė, kad šildymo kainas mažins. Paskutiniai specialistų ir energetikų skaičiavimai parodė, kad nėra mechanizmo, kuris panaikinus lengvatą užtikrintų kainų mažėjimą visose savivaldybėse be išimties. Kai kuriose šildymas atpigtų, tačiau kitose - pabrangtų, todėl premjeras siūlys pratęsti lengvatą neterminuotam laikotarpiui“, - sakė E.Butkutė-Lazdauskienė.

Pasak jos, premjeras siūlo prie PVM lengvatos klausimo negrįžti iki šios Vyriausybės kadencijos pabaigos - tai yra iki 2016-ųjų pabaigos.

Pasak Vyriausybės, dėl pratęstos lengvatos teks mažinti 2015 metų biudžeto išlaidas, nes panaikinus lengvatą, buvo tikimasi gauti apie 200 mln. litų papildomų pajamų.

„Tokiu atveju valstybės biudžete susidariusį biudžeto pajamų trūkumą – 200 mln. litų – tektų dengti, nenumatant papildomų 53 milijonų litų, skirtų kompensavimui už šildymą, taip pat turėtume ieškoti galimybių didinti valstybės valdomų įmonių įmokas į biudžetą ir mažinti suplanuotas išlaidas“, – pranešime teigė A.Butkevičius.

A.Butkevičius buvo PVM lengvatos naikinimo iniciatorius. Vyriausybė 2015 metų biudžeto projekte siūlė nuo sausio atsisakyti PVM lengvatos šildymui, bet koalicijos partneriai „darbiečiai“ ir „tvarkiečiai“ tam nepritarė. Liberalai tai pat siūlo iki 2016 metų pratęsti lengvatos galiojimą.

Iki šių metų pabaigos centralizuotam šildymui galioja 9 proc. PVM, o standartinis tarifas yra 21 proc.

Lietuvos gyventojų skolos už šildymą kasmet didėja - šių metų rugsėjo pradžioje jos siekė 154,4 mln. litų.

Tikisi daugiau pajamų

Kitąmet pratęsus PVM šildymui lengvatą, iš valstybės įmonių tikimasi gauti 150 mln. litų daugiau dividendų, teigia premjeras. Anot A.Butkevičiaus, tokiu būdu bus bandoma padengti 200 mln. litų biudžeto „skylę“, kuri atsiras dėl suplanuotų ir negautų pajamų iš PVM.

„Mano pasiūlymas bus teikimas politinei tarybai. Ateinančiais metais iš valstybės įmonių bus didinami dividendai į biudžetą. Tai sudarys apie 150 mln. litų. Taip pat jūs žinote, kad Vyriausybėje yra priimtas kompensavimo mechanizmas, kuris išliks, bet toji dalis papildomų lėšų, kuri buvo skirta arba numatyta, išplečiant gavėjų skaičių už šildymą, bus sumažinta“, - penktadienį žurnalistams sakė premjeras.

Jis neatskleidė, iš kurių bendrovių tikimasi gauti daugiausiai papildomų dividendų: „Iš visų valstybės įmonių ir akcinių bendrovių, kuriose yra valstybės kapitalas“.

Su papildomais 150 mln. litų 2015 metais valstybė gautų apie 300 mln. litų dividendų.

Anot A.Butkevičiaus, įmonės iš anksto žinos, jog privalės sumokėti dividendus, o ne naudoti lėšas investicijoms.

A.Butkevičius sakė tikįs, jog PVM lengvatos pratęsimui pritars koalicijos partneriai. Anot jo, panaikinus lengvatą, šildymas būtų brangęs savivaldybėse, kurios naudoja biokurą - tokių yra apie 15.

Dabar kitų metų biudžete planuojama gauti 43,466 mln. eurų (150,1 mln. litų) dividendų. Šiemet jų buvo planuota gauti apie 130 mln. litų.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.