Istorinis įvykis: šimtai klaipėdiečių pasitiko „Independence“

Neeilinė diena Lietuvos energetikos istorijoje. Pirmadienį po aštuntos valandos ryto į Klaipėdos uostą įplaukė laivas „Independence“ - taip buvo atvertas naujas mūsų šalies istorijos puslapis. Didžiulė plaukiojanti dujų saugykla įveikinėja paskutinį savo kelionės etapą – nuo Klaipėdos uosto įplaukos vartų iki Suskystintų gamtinių dujų terminalo (SGD) krantinės.

Plaukiojanti dujų saugykla „Independence“ - jau Klaipėdoje.<br>G.Pilaičio nuotr.
Plaukiojanti dujų saugykla „Independence“ - jau Klaipėdoje.<br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

Oct 27, 2014, 6:30 AM, atnaujinta Jan 24, 2018, 2:24 PM

Pokalbis apie laivo „Independence“ atvykimą šiandien „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“ 17 val. 20 min.

Klaipėdiečiai ir miesto svečiai nuo ankstyvo ryto laukė pasirodant laivo – vieni jų nuvyko iki Šiaurinio molo, kiti stoviniavo Šiaurės rage ar kruizinių laivų terminale. Čia buvo pakelta valstybinė vėliava, laivą sutiko išsirikiavę Lietuvos kariai. Daugelis apgailestavo, kad dėl darbo negalėjo būti tokio svarbaus įvykio liudininkais.

Laivo siluetas iš jūros išniro šiek tiek po aštuonių. Pro Klaipėdos jūros vartus laivas įplaukė prieš devintą valandą. Laivo įgula mojavo susirinkusiems ant kranto žmonėms, vėliau keliskart sugaudė laivo sirena.

„Labai, labai jaudinuosi, širdis daužosi krūtinėje, nes labai daug darbo padaryta“, - pirmadienį sakė energetikos ministras Rokas Masiulis.

„Emocijos yra didelės, labai daug žmonių laukia ant molo ir stebi įplaukiantį laivą“, - BNS sakė SGD terminalo projektą įgyvendinančios bendrovės „Klaipėdos naftos“ atstovė Indrė Milinienė.

Padeda patyrę locmanai

 Klaipėdos valstybinio jūrų uosto (KVJU) tarnybos Pietų Korėjoje pastatyto dujų laivo-saugyklos „Independence“ sutiktuvėms jau seniai pasirengusios. Lietuvos teritoriniuose vandenyse, už keturių jūrmylių nuo Melnragės kranto, 294 metrų ilgio ir 47 metrų pločio milžiną pasitiko uosto kateris su locmanais ir keturi galingi vilkikai.

Lynais sutvirtintas laivas, įplaukęs per uosto vartus, keliauja iki Kiaulės Nugaros seklumos – į SGD terminalą. Norvegijos laivavedžių valdomam dujų laivui, kurio įgulą sudaro 40 jūrininkų, saugiai įplaukti į Klaipėdos jūrų uosto akvatoriją ir slinkti 14,5 metrų gylio laivakeliu padeda du bene labiausiai patyrę locmanai – Rimvydas Eitutis ir Darius Stonkus. Ne tik jie, bet ir kiti KVJU laivų eismo tarnybos specialistai per stažuotes Norvegijoje mokėsi reguliuoti didelių gabaritų dujovežius.

 Įgulos nariai iš anksto ruošėsi

„Independence“ kapitonas ir kiti jo įgulos nariai savo ruožtu lankėsi Klaipėdoje, kur iš anksto susipažino su uosto ypatybėmis, įvertino galimų grėsmių pavojų. Rengdamiesi istoriniam reisui ir norvegai, ir lietuviai locmanai dujovežius ne kartą plukdė ir švartavo prie SGD terminalo krantinės dar tada, kai ji buvo statoma.

Darydavo tai virtualiai, stovėdami prie treniruoklių, imituojančių laivų eismą Klaipėdos uoste įvairiomis oro ir navigacijomis sąlygomis.

 Nuplukdytas prie krantinės didžiulis 12,6 metro gramzdos laivas su dujinimo įranga manevruos – vilkikai iš pradžių jį apsuks 14,5 metų gylio povandeninėje dauboje, o po to – prisišvartuos prie SGD terminalo krantinės kairiuoju bortu.

„Independence“ atplaukė į Klaipėdą be dujų krovinio. Kai uoste pasirodys kitas suskystintųjų dujų jau pripildytas laivas „Goler Seal“ ir šonu prisišlies prie „Independence“, prasidės SGD terminalo statybos projekte numatyti visų įrenginių bandymo darbai. Klaipėdos locmanai ir kiti laivybos specialistai panašius jūrų milžinus jie jau ne kartą vedė į uostą.  Šią vasarą Kruizinių laivų terminale buvo prišvartuotas pats didžiausias kada nors čia viešėjęs 317 metrų ilgio jūrų laineris „Celebrity Eclipse“, atgabenęs į daugiau kaip 4 tūkstančius jūrų turistų.  

Akylai saugoma

Kol dujų laivas skrodė Baltijos bangas, jo saugumu rūpinosi savininkė – Norvegijos įmonė „Hoegh LNG“. Lietuvos atsakomybė prasidėjo tuomet, kai „Indepencence“ įplaukė į mūsų šalies teritorinius vandenis šeštadienio rytą.

SGD terminalas, kuriame švartuosis „Independence“, su krantinės įrenginiais, dujotiekiu, įskaitant po Kuršių marių dugnu vis dar nepaklotą jungiamąjį vamzdyną, kainavo daugiau kaip 188,7 mln. litų. Visi statiniai akylai saugomi – nuo šeštadienio čia jau dirba atskiras Viešojo saugumo tarnybos padalinys.

Oficiali laivo sutikimo ceremonija prasidės 14 valandą.

Sveikinimo kalbas joje sakys prezidentė Dalia Grybauskaitė, premjeras Algirdas Butkevičius, Estijos ir Latvijos premjerai, dalyvaus daug svečių iš užsienio. Laivo sutiktuves tiesiogiai transliuos LRT televizija.

 Laivo nuoma kainuos

SGD terminalas - pirmasis toks terminalas Baltijos šalyse. Europos Komisijos parengtoje Europos energetinio saugumo strategijoje Klaipėdos SGD terminalas įvardinamas kaip vienintelė reali galimybė Baltijos šalims trumpuoju laikotarpiu užsitikrinti alternatyvų dujų tiekimą. Pažymėta, kad šis infrastruktūros objektas diversifikuos dujų tiekimą ir užtikrins dujų sistemos lankstumą.

Už SGD laivo nuomą per dieną „Klaipėdos nafta“ mokės 189 tūkst. JAV dolerių (apie 517 tūkst. litų), per metus - 68,9 mln. dolerių (186 mln. litų), o per 10 metų - 689 mln. dolerių (apie 1,86 mlrd. litų). Norvegijos bendrovė „Hoegh LNG“ ne tik nuomoja  laivą su įgula, bet ir teikia jo priežiūros ir operavimo paslaugas.

Po dešimtmečio „Klaipėdos nafta“ laivą galės išpirkti, tačiau neatskleidžiama, už kokią sumą.  Minimalų kiekį dujų - 0,54 mlrd. kubų per metus - terminalui tieks Norvegijos „Statoil“. Preliminari penkerių metų sutarties vertė - 2,5-3 mlrd. litų. Laivą – saugyklą pagamino Pietų Korėjoje veikianti „Hundai Heavy Industries”. Laivas - saugykla „Independence“ yra 294 m ilgio, jo plotis – 46 m, o aukštis – 47 m.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.