Klaipėdos uostas jau skaičiuoja pinigus, kuriuos uždirbs iš dujų

Antradienį į Klaipėdos uostą įplaukęs pirmasis dujovežis „Golar Seal“ jau sėkmingai prigludo šonu prie suskystintų gamtinių dujų (SGD) laivo – saugyklos „Independence“ Kuršių mariose, šalia Kiaulės nugaros salos. Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos iždas pasipildė puse milijono litų uosto rinkliavų.

Dujovežis prigludo prie SGD laivo-saugyklos.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Dujovežis prigludo prie SGD laivo-saugyklos.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

Oct 28, 2014, 3:23 PM, atnaujinta Jan 24, 2018, 9:40 AM

Kaip sekėsi ši operacija, ar tai buvo dar vienas iššūkis Klaipėdos uosto kapitonų ir kitoms tarnyboms?

„Didžiausias iššūkis, be jokios abejonės – tai milžiniškas visuomenės dėmesys. O tokių gabaritų laivas mums nėra išskirtinis. Panašaus dydžio konteineriniai laivai jau visus metus plaukioja į mūsų uostą. O vasarą čia buvo užsukęs daugiau kaip dvidešimt metrų ilgesnis kruizinis laivas „Celebrity Eclipse“, - sako Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos vadovas Arvydas Vaitkus. - Tiesa, oro sąlygos ir vakar, ir šiandien nebuvo pačios palankiausios. Lankiausi ne viename pasaulio uoste ir galiu užtikrinti: mūsų locnamų, kapitonų tarnybos yra aukščiausio lygio.

Šiandien dujovežį „Golar Seal“ per uostą lydėjo tie patys keturi vilkikai kaip ir vakar laivą „Independence“. Vakar pajūryje siautė didesni vėjo gūsiai, tad šiandien dirbti buvo paprasčiau. Nebebuvo ir tiek daug apsaugos – nei sraigtasparnių, nei kaukėtų „Aro“ vyrukų.

Manau, kad tokių laivų įvedimas į mūsų uostą greitai taps įprastiniu dalyku. Dėmesys laivui su tokiu kol kas neįprastu kroviniu – natūralus“.

Dujovežiai vis dažniau lankys mūsų uostą, todėl ateityje būtina dar labiau gerinti laivybos sąlygas. A.Vaitkaus teigimu, ties šia problema dirbama jau pusantrų metų. Ateities investicijų paketas jau parengtas ir gruodį bus pateiktas Susisiekimo ministerijai.

„Trejų metų mūsų investicijų planai – daugiau kaip 1 milijardas 150 mln. litų. Iš jų 850 mln. Litų bus skirta laivybos kanalo pasukimui. Tai sudarys galimybę į uostą plukdyti laivus ir prastesniu oru. Juo labiau, kad Klaipėdos uoste kraunama vis daugiau krovinių. Manome, kad šį mėnesį pasieksime visų laikų krovos rekordą.

Planuojama, kad per metus bus perkrauta 35 mln. tonų krovinių. Todėl investicijas būtina planuoti iš anksto, nes naujoves įgyvendinti nėra paprasta ir greita. Reikia galvoti apie molų konstrukcijų keitimą, apie įplaukos kanalo posūkio kampo mažinimą, kad įplaukiantys laivai galėtų išlaikyti didesnį greitį. Tai užtikrina jų stabilumą atlaikant šonines sroves ir šoninius vėjus. Ypač pietvakarių, kokie siautė vakar ir šiandien“, - sako A.Vaitkus.

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos kišenę naftovežis „Golar Seal“ papildė puse milijono litų. Panašios rinkliavos taikomos ir atplaukiantiems naftos tanklaiviams. SGD laivas – saugykla per mėnesį uosto iždą papildys 600 tūkst. litų.

A.Vaitkaus teigimu, naujasis SGD terminalas piniginiu atžvilgiu uostui nėra pats naudingiausias. Kai kurie – daugiau kaip du kartus efektyvesni. Tačiau visi puikiai supranta jo naudą Lietuvos energetikos sistemai ir patiems Lietuvos žmonėms.

Prie Kiaulės nugaros vakar plaukiant „Indepencence“ ir šiandien plaukiant dujovežiui pagal tarptautinius standartus navigacija Klaipėdos uoste buvo laikinai apribota.

„Jokios neigiamos įtakos uosto veiklai tai neturėjo. Šiek tiek sutriko „Smiltynės“ perkėlos veikla. Mano žiniomis, buvo atšauktas vienas kelto reisas. Vasarą, kai keltai plaukioja dažniau, gal teks atšaukti daugiau.

Laivas – saugykla ir dujovežis maždaug valandai sustabdė kitų laivų judėjimą nuo uosto vartų iki Kiaulės nugaros, tačiau navigacija didžiųjų laivų užnugaryje buvo leidžiama. O mūsų laivų eismo tarnybos specialistai per tas dvi dienas įgijo dar daugiau patirties“, - sako A.Vaitkus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.