Vyriausybės ir „Gazprom“ ginče - Lietuvos atsakas

Lietuvos Vyriausybė Stokholmo

Iki lapkričio 26 dienos Lietuva turėjo pateikti arbitražui paskutinį procesinį dokumentą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Iki lapkričio 26 dienos Lietuva turėjo pateikti arbitražui paskutinį procesinį dokumentą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Nov 26, 2014, 2:58 PM, atnaujinta Jan 20, 2018, 2:07 PM

Energetikos ministro patarėjas Mantas Dubauskas BNS sakė, kad pagal arbitražo tribunolo iš anksto nustatytą grafiką lapkričio 26 dieną Lietuvos teisininkai turi pateikti procesinį dokumentą – atsiliepimą į atsakovo „Gazprom“ pareikštą atsiliepimą (dubliką). 2015 metų pavasarį „Gazprom“ pateiks dar vieną savo atsiliepimą (tripliką), o arbitražo posėdis planuojamas 2015 metų vasarą.

Energetikos viceministras Aleksandras Spruogis anksčiau yra sakęs, kad įtakos ginčui turės ir sprendimas dėl 280 mln. litų permokos grąžinimo nebuitiniams vartotojams, nuo 2013 metų sausio iki šių metų gegužės permokėjusiems už Rusijos dujų koncerno „Gazprom“ tiektas brangias dujas.

„Liko nedaug laiko. Bijau, kad jeigu įsivelsime į įstatymo keitimą (…), negalėsime į tą procesinį dokumentą įrašyti tų teigiamų Lietuvos veiksmų, kuriais siekiama vartotojams suteikti naudą. Mūsų teisininkų įsitikinimu, Lietuvos Vyriausybės veiksmai, rodantys, kad siekiama suteikti naudą vartotojams, gali turėti teigiamos įtakos arbitražo sprendimui“, - spalio pradžioje Seime teigė A.Spruogis.

Pasak jo, Lietuvos ieškinys „Gazprom“ turėtų būti tikslinamas: „Tuos 280 mln. litų reikėtų minusuoti iš ieškinio. Tai būtų logiška“.

Tačiau, pasak neoficialių šaltinių, ši suma neturi įtakos ieškiniui, nes jis pateiktas dėl dujų kainos permokos iki 2012 metų, tačiau skaičiuojant žalą ateityje, ši suma turėtų būti įvertinta.

Vyriausybė arbitraže reikalauja „Gazprom“ vartotojams grąžinti permoką už rusiškas dujas, per didele kaina tiektas Lietuvai 2004-2012 metais. Ieškinio suma oficialiai neskelbiama, tačiau, pasak šaltinių, šiuo metu ji artimesnė 5 mlrd. litų. Anksčiau skelbta, kad ieškinys buvo sumažėjęs nuo 5 mlrd. iki 4,5 mlrd. litų.

Procesas inicijuotas 2012 metais praėjusios Vyriausybės, o dabartinės Vyriausybės vadovai nuolat teigė, kad šio ieškinio Lietuva neatsiims.  

Tikėtina, kad siekdamas paveikti Stokholmo arbitražą, o galbūt ir Europos Komisiją, kuri grasino nubausti „Gazprom“ už per dideles dujų kainas Rytų Europos klientams, Rusijos koncernas gegužę 21 proc. sumažino dujų kainą bendrovei „Lietuvos dujos“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?