Naftos kainoms – žalia šviesa smukti dar labiau

Kaip ir buvo galima tikėtis, didžiausi naftos eksportuotojai linksta nemažinti naftos gavybos. Tiesa, naftą eksportuojančių šalių organizacija OPEC sprendimą oficialiai paskelbs tik pavakare, tačiau pasaulio naujienų agentūros jau skelbia – dėl naftos gavybos iš esmės jau susitarta.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 27, 2014, 10:41 AM, atnaujinta Jan 20, 2018, 1:01 PM

„Persijos įlankos šalys pasiekė susitarimą, - žurnalistams Vienoje pareiškė Saudo Arabijos naftos ministras Ali al-Naini. - Mes esame tikri, kad OPEC turi vieningą poziciją“.

OPEC, išgaunanti trečdalį pasaulio naftos, vienija 12 valstybių. Persijos įlankos šalių grupei priklausančios Saudo Arabija, Kuveitas, Kataras ir Jungtiniai Arabų Emyratai sutarė, kad mažinti gavybą dar ne laikas.

Mažiausiai dvi šalys - Venesuela ir Ekvadoras - balsuos už gavybos mažinimą, nes siekia, kad juodasis auksas pabrangtų. Iranas ir Libija laikosi kitos nuomonės ir siūlys nemažinti gavybos.

OPEC priklausančios Venesuelos energetikos ministras ketvirtadienį vyksiančio susitikimo metu pareiškė, kad rinkoje kasdien susidarantis naftos produkcijos perteklius siekia 2 mln. barelių. Šį kiekį būtina naikinti, mano Rafaelis Ramirezas, praneša ELTA.

„Esame pasirengę susitelkti ties susidarančio pertekliaus pašalinimu iš rinkos“, – nurodo pareigūnas.

Galimas gavybos kvotų mažinimas taip pat nemažai įtakos turėtų ir naftos kainoms, sako ministras. Anot jo, rinkose registruojami perdirbamos naftos kiekiai ateinančiais metais gali didėti.

Naftą eksportuojančių šalių organizacijos OPEC nariai ketvirtadienį susirinko nuspręsti, ar mažinti gavybą tokiu būdu siekiant kilstelėti kainas. Nafta nuo vasaro atpigo jau 30 procentų, o kai kurie analitikai svarsto, kad barelis gali pigti net iki 60 JAV dolerių.

Prieš OPEC narių susitikimą „Brent“ naftos barelis dar labiau atpigo – iki 77,60 JAV už barelį.

„Reuters“ praneša, kad Persijos įlankos šalys prieš OPEC susitikimą ketvirtadienį susitarė siūlyti nemažinti gavybos nepaisant Rusijos bei kitų šalių spaudimo. Rusijai dar mažesnės naftos kainos kirs per biudžetą, kuris priklauso nuo pajamų pardavus juodąjį auksą.

Tai reiškia, kad naftos pasiūla išliks tokia pati, o kainos bent jau nedidės. Tikėtina, kad nafta gali dar labiau atpigti.

Kai kurie analitikai laikosi nuomonės, kad OPEC tokiu sprendimu bando išlaikyti rinką, nes 12 eksportuotojų įtaka mažėja. JAV tampa didžiausiu eksportuotoju, tad ima labiau diktuoti kainas.

Skaitykite verslo naujienas ir mūsų FB puslapyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.