Aiškėja, kodėl prieš kelerius metus drastiškai pabrango elektra

Egzotiškos kelionės, brangūs alkoholiniai gėrimai, sporto klubo nuoma, asmeninės treniruotės. Paaiškėjo, kad tokias ir kitokias švaistūnų energetikų pramogas apmokėjo visi elektros vartotojai.

Iš Lietuvos elektrinės kaminų virstantys dūmai nepaslėpė buvusių energetikos vairininkų tamsios veiklos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Iš Lietuvos elektrinės kaminų virstantys dūmai nepaslėpė buvusių energetikos vairininkų tamsios veiklos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis („Lietuvos rytas“)

Dec 5, 2014, 6:15 AM, atnaujinta Jan 19, 2018, 10:37 PM

Prieš kelerius metus šalies energetikos įmonėms vadovavę veikėjai turėtų miegoti neramiai. Premjeras Algirdas Butkevičius vakar juos pažadėjo skųsti prokurorams, o parlamentarai ragina išieškoti valstybei žalą.

Įtariama, kad buvusios dešiniųjų Vyriausybės valdymo metu 2010–2012 metais trys šalies energetikos įmonės ne pagal paskirtį panaudojo daugiau kaip 400 milijonus litų, paprastai sakant, apvogė visus elektros vartotojus.

Dabartiniai energetikos vairininkai nuo šio pinigų taškymo atsižegnoja, teigdami, kad tuomet vadovavo „kitų pažiūrų ir vertybių asmenys“. O pastarieji teisinasi nieko bloga nepadarę.

Nuo kelionių iki gėrimų

2010 metų sausį gyventojams elektra pabrango maždaug trečdaliu – vidutiniškai nuo 35 iki 45 centų už kilovatvalandę.

Šiandien aiškėja tikrosios šio brangimo priežastys. Tuomečiai energetikos įmonių vadovai išlaidas pramogoms ir kitiems nebūtiniems dalykams įtraukė į elektros tarifą. Šios išlaidos buvo apskaičiuojamos kaip sąnaudos.

Kainų prievaizdai tik dabar susizgribo informuoti valdžią apie to meto energetikų švaistymus. Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija pateikė audito išvadas Seimui apie energetikų išlaidas 2010–2011 metais.

Į elektros tarifą, pavyzdžiui, kažkodėl įtraukta viso sporto klubo nuoma ir asmeninės pilateso (silpnųjų raumenų lavinimo ir trumpųjų stiprinimo) treniruotės.

Kai kurių įmonių buhalteriai vyko į konferenciją Kvala Lumpūre egzotiškoje Malaizijoje.

Auditorių ataskaitoje vardijami ir alkoholiniai gėrimai, kurie liejosi elektros gamintojų bendrovėse ar per puotas kaimo turizmo sodybose. Seimo nariai juokavo net nežinantys tokio prabangaus šampano pavadinimų.

Politikai buvo priblokšti

Kad Lietuvos elektrinės Elektrėnuose patalpose veikė prabangi pirtis, niekam nebuvo paslaptis.

Čia mėgdavo pasiturkšti ne tik energetikai, bet ir kai kurie politikai.

Tačiau tik dabar paaiškėjo, kad jos išlaikymas 2010–2011 metais buvo perkeltas ant elektros vartotojų pečių. Kai kurios išlaidos nustebino parlamentarus.

„Nesuprantu, kodėl kas pusmetį už smėlio išvežimą iš pirties reikėjo mokėti po 17 tūkstančių litų?“ – stebėjosi parlamentinės Energetikos komisijos pirmininkas Kęstutis Daukšys, išklausęs Kainų komisijos audito išvadas ir įmonių vadovų paaiškinimus.

Atskleisti faktai pašiurpino ir premjerą.

„Tuo laikotarpiu tam tikrų pirčių išlaikymo išlaidos buvo įskaičiuotos į elektros energijos kainą“, – vakar Žinių radijui pripažino A.Butkevičius. Anot jo, dėl tokio išlaidavimo bus kreiptasi į prokurorus.

Premjero teigimu, keletą metų niekas nekontroliavo to sektoriaus – iki 2012 metų niekas netikrino įmonių, kurios gamino elektros energiją, sąnaudų.

Pigi elektra virto brangia

Tačiau kelionės ir pramogos – tik smulkmė, palyginti su elektros perpardavimu, taršos leidimų prekyba, viešuosius interesus atitinkančių paslaugų (VIAP) milijonų žongliravimu.

Pavyzdžiui, 2010 metais pigi užsienietiška elektra buvo pavirtusi brangia lietuviška. Perpardavimo verslą užkūrę specialistai tokiu būdu uždirbo dešimtis milijonų litų. Šį pelną sukrovė visi Lietuvos vartotojai.

Lietuvos elektrinė tais metais patyliukais supirkinėjo pigią baltarusišką, rusišką, latvišką elektrą. O vartotojams Lietuvoje ji pardavinėta brangiai, lyg būtų lietuviška.

Tokį planą strategai prasuko per veikiančią elektros biržą.

„2010–2012 metais buvo padaryta daug dalykų, kurie žmonėms ryškiai pabrangino elektrą. Juk tai buvo elementarios aferos, panašios į juodąją buhalteriją“, – „Lietuvos rytui“ sakė Seimo narys „darbietis“ K.Daukšys.

Pasak politiko, tokiu būdu elektros vartotojai papildomai sumokėjo 52 milijonus litų.

Skandalingu elektros perpardavimu buvo susidomėjusi Specialiųjų tyrimų tarnyba. Pareigūnai apklausė „Lietuvos energijos“ Didmeninės elektros prekybos departamento direktorių Edvardą Važgėlą.

Pastarasis prisipažino, kad Lietuvos elektrinė 2010 metais dalį elektros pirko biržoje. Kilovatvalandės kaina ten siekė 15–16 centų. Ta pati elektra Lietuvos vartotojams buvo parduota beveik dvigubai brangiau – po 29,31 cento.

Vadovavo kitų pažiūrų asmenys

Pasklidus žinioms apie elektros perpardavimą iš „Lietuvos energijos“ generalinio direktoriaus posto 2011-ųjų vasarį atsistatydino Aloyzas Koryzna.

Dabartiniai Seimo nariai įsitikinę, kad žala turėtų būti išreikalauta iš buvusių vadovų.

„Prokurorai arba dabartiniai energetikos įmonių direktoriai turi stengtis, kad žalą padengtų buvę vadovai“, – įsitikinęs K.Daukšys.

Vakar bendrovė „Lietuvos energijos gamyba“ viešai pareiškė, kad nederėtų istorinių įvykių pateikti kaip šios dienos situacijos. Be to, pabrėžiama, kad „tuo metu Lietuvos elektrinei vadovavo kitų pažiūrų ir vertybių asmenys“.

Tuo metu Energetikos ministerijai vadovavo konservatorių statytinis ir prezidentės Dalios Grybauskaitės globotinis Arvydas Sekmokas.

Buvęs vadovas stebėjosi

Nuo 2009 metų birželio iki 2011-ųjų vasario „Lietuvos energijai“ vadovavęs A.Koryzna vakar stebėjosi, kad prisiminti ketverių metų senumo faktai, bet savo kaltės neįžvelgė.

„Žinoma, reikėtų žiūrėti į to meto dokumentus, kas buvo leidžiama įtraukti į elektros tarifą. Tačiau pirtelės išlaidos, manau, tikrai nebuvo įtrauktos“, – „Lietuvos rytui“ sakė buvęs „Lietuvos energijos“ vadovas, dabar dirbantis privačiame versle.

Pasak A.Koryznos, kasmet Kainų komisija tikrindavo apskaičiuotą tarifą, „Lietuvos energijos“ išlaidas.

Todėl jam keista, kad prievaizdai tik dabar pažėrė kritikos: „Tuo metu galiojo metodika, pagal kurią ir būdavo apskaičiuojamas tarifas. Jį kasmet tvirtindavo komisija.“

Kalbėdamas apie pigios rusiškos elektros „pavertimą“ lietuviška A.Koryzna paminėjo buvusio energetikos ministro A.Sekmoko nutarimą.

Sekite verslo naujienas mūsų FB puslapyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: komentarai apie Vilniuje besibaigiančias karines pratybas