Dėl „Gazprom“ dujų likučių – itin nuožmi kova Lietuvoje

Dujų vartojimas Lietuvoje menksta, o konkurencija tarp tiekėjų vis aštrėja. Dar prieš porą metų dujos pardavinėtos brangiausiai Europoje, o šiuo metu vyksta sunkiai paaiškinami dalykai.

Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis („Lietuvos rytas“)

Jan 9, 2015, 5:00 AM, atnaujinta Jan 16, 2018, 2:57 PM

Pingančių rusiškų dujų siūlantys tarpininkai konkursus sugeba laimėti net ir be „Gazprom“ nuolaidos.

Kaip tai pavyksta, lieka komercinė paslaptis.

Tenka rinkti trupinius

Rusiškų dujų tiekėjai kaunasi dėl kiekvieno kliento, kurių poreikiai vis mažėja.

Nuožmioje konkurencinėje kovoje jau siūlomos kainos, keliančios nuostabą.

Pavyzdžiui, privati bendrovė „Dujotekana“, kuri skelbiasi, kad negavo jokios „Gazprom“ nuolaidos, klientams pasiūlė mažesnes kainas negu valstybės valdomas „Lietuvos dujų tiekimas“. Nepaisant to, kad pastaroji bendrovė nuo sausio dar gali pasiūlyti papildomą nuolaidą.

Todėl Panevėžiui dujas tieks „Dujotekana“. Šiaulių šilumininkai taip pat pasirašė sutartį su šia įmone. Bendrovė gali laimėti ir dar daugiau konkursų, apie kuriuos bus paskelbta netrukus.

Ankštoje dujų rinkoje dar konkuruoja Visvaldo Matijošaičio kontroliuojamas „Haupas“, bendrovė „Grata Group“, kiti žaidėjai.

Nesvarbi net nuolaida

Tokie sėkmingi „Dujotekanos“ žygiai rinkoje pasėjo įvairių įtarimų. Žinoma, rusiškų dujų pardavėjams iš tiesų nelengvos dienos. Didieji dujų pirkėjai privalo nupirkti 0,5 milijardo kubinių metrų dujų iš Suskystintųjų gamtinių dujų terminalo, „Achema“ perka dujas savarankiškai.

Visa kita dalijamasi derybose. Tad „Gazprom“ dujų pardavėjai kaunasi tik dėl maždaug 0,9 milijardo kubinių metrų rinkos.

„Liko maža rinka. Dėl jos visi ir kovojame. Kažkam pavyksta laimėti, kažkas pralaimi“, – mįslingai kalbėjo „Dujotekanos“ vadovas Vladimiras Orechovas.

Atrodo, kad „Gazprom“ nuolaidos ar permokos jo nelabai domina. Svarbiausia konkurse pasiūlyti gerą kainą ir jį laimėti.

„Lietuvos dujų tiekimas“ gavo nuolaidą, o mes ne. Bet kai kur pavyksta laimėti mums“, – kuklinosi „Dujotekanos“ vadovas.

Apie kainodarą nekalba

Kainų komisija gruodžio 30 dieną pritarė „Lietuvos dujų tiekimo“ 281 milijono litų permokos grąžinimui per 2 metus, todėl bendrovės parduodamų dujų kaina sumažėjo dar apie 20 proc.

„Praėjusių metų gruodį vykusiuose viešųjų pirkimų konkursuose bendrovė dar negalėjo siūlyti papildomos kainos nuolaidos, todėl jai nepavyko laimėti dalies pirkimų“, – paaiškino „Lietuvos dujų tiekimo“ atstovas Martynas Čerkauskas.

„Dujotekanos“ pasiūlyta kaina panevėžiečiams – 20,24 euro už MWh (726,8 lito už tūkstantį kubinių metrų), o tai yra mažiau, nei siūlė „Lietuvos dujų tiekimas“.

„Jei nori laimėti konkurencinę kovą, turi pasiūlyti geriausią kainą. Tai mes ir padarėme“, – „Lietuvos rytui“ dėstė „Dujotekanos“ vadovas.

Tačiau kaip „Dujotekanai“ pavyko pasiūlyti tokią kainą?

V.Orechovas miglotai aiškino, jog „reikia ieškoti galimybių, įvairių kelių“. Tačiau apie kainodarą kalbėti nepanoro.

„Vyksta konkursai, tad kainų komentuoti negaliu“, – sakė jis.

Gandai apie negarbingą kovą

Kas tai? Dempingas ar desperatiškas būdas išlikti besitraukiančioje dujų rinkoje? „Konkurencija didėja, o tai labai gerai vartotojams. Juk jiems kainos tai mažėja“, – „Lietuvos rytui“ aiškino V.Orechovas.

Pasak jo, dujų Lietuvai reikia mažiau, o tiekėjų atsiranda daugiau. „Nebus taip, kad visi išliks. Kas nors tikrai bankrutuos“, – neabejojo „Dujotekanos“ vadovas.

Neoficialiomis žiniomis, kai kuriems dujų pirkėjams privatūs tiekėjai siūlo kreiptis į teismą ir išsireikalauti praėjusių laikotarpių „Gazprom“ permoką. Tokią permoką esą turėtų grąžinti „Lietuvos dujų tiekimas“.

Tačiau pastaroji valstybei priklausanti bendrovė sako apie tai negirdėjusi. „Tokius teiginius, jei jie yra tikri, galima laikyti bandymais pardavinėti savo paslaugas negarbingais metodais“, – sakė „Lietuvos dujų tiekimo“ atstovas M.Čerkauskas.

Be to, kalbama, kad „Dujotekana“ dujų nuolaidą gavo kaip ir visi kiti tiekėjai. Tačiau pernai įmonė klientams taikė tokias kainas, lyg nebūtų buvę jokios nuolaidos. Todėl, pavyzdžiui, panevėžiečiams gruodį šiluma kainavo brangiau nei užpernai gruodį.

Šiluma gyventojams pinga lėčiau nei dujos

Dar 2013 metais Lietuva už dujas koncernui „Gazprom“ mokėjo maždaug po 500 JAV dolerių (apie 1350 litų) už 1000 kubinių metrų.

Praėjusių metų balandį dujų kaina sumažėjo iki 1200 litų, o koncernui „Gazprom“ pritaikius 20 procentų nuolaidą metų pabaigoje mūsų šalis už rusiškas dujas mokėjo mažiau nei 1000 litų už 1000 kubinių metrų.

Taigi dujos didiesiems vartotojams per gerus metus atpigo bent per pusę. Tačiau gyventojams šilumos kainos tokiu pagreičiu nemažėjo nė viename mieste.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.