Pavasarį trauksis šalčiai, trauksis ir šilumos kainos

Ankstyvą pavasarį šilumos kainos turėtų pritūpti. Pasak premjero Algirdo Butkevičiaus,

Ankstyvą pavasarį šilumos kainos turėtų pritūpti.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ankstyvą pavasarį šilumos kainos turėtų pritūpti.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2015-01-12 13:50, atnaujinta 2018-01-16 08:24

„Kovo mėnesį šilumos kainos turėtų sumažėti 18-20 proc.  Sprendimai, kurie buvo priiminėjami Kainų komisijoje, užsitęsė iki gruodžio pabaigos, bet kainos, kurios pagaliau patvirtintos, yra mažesnės“, - sakė A.Butkevičius.

Jo teigimu, nuo sausio šilumos kainos Lietuvoje turėjo sumažėti vidutiniškai 8 procentais.

„Kainos yra patvirtintos mažesnės, o kodėl sąskaitos yra didesnės, tai gal sunaudojimas yra didelis.

Šilumos kainos nuo sausio, kiek prisimenu, vidutiniškai visoje Lietuvoje turėjo sumažėti 8 procentais“, - sakė ministras pirmininkas, paklaustas, kodėl padidėjo šildymo sąskaitos.

„Miestuose, kur šilumos gamybai naudojamos gamtinės dujos, sumažėjusios šilumos kainos dėl atpigusių dujų vartotojams sąskaitose atsispindės kovo mėnesį, kadangi kuro kainos korekcijos šilumos sąskaitose atsispindi su dviejų mėnesių vėlavimu“, - teigė premjero atstovė Evelina Butkutė-Lazdauskienė.

Pasak jos, šilumos kainos mažėjimas nesieks 20 proc. „20 proc. pigesnės dujos nereiškia, kad 20 proc. mažės šilumos kaina, nes šilumos kainoje kuro kaina sudaro ne 100 proc.“, - sakė  Evelina Butkutė-Lazdauskienė.

Anot jos, šilumos kainos kiekvienoje savivaldybėje mažės nevienodai, nes jos priklauso nuo to, kiek dujų naudojama šilumos gamyboje.

Kainų komisijos pirmininkė Diana Korsakaitė BNS teigė, kad bendra šilumos kaina neturėtų mažėti taip smarkiai, nes gamintojai nuo sausio perka ne tik 20 proc. pigesnes dujas iš „Lietuvos dujų tiekimo“, bet ir iš SGD terminalo.

Nuo sausio perkant pigesnes dujas, šilumininkų sąskaitose tai turėtų atsispindėti vasarį, o gyventojai realiai mokės kovo mėnesį.

„Lietuvos energijos“ vadovas Dalius Misiūnas pernai skaičiavo, kad šiluma šį šildymo sezoną turėtų atpigti 6-7 proc., išskyrus Vilnių, kuriame kainos mažės tik 2 procentais. Tokie skaičiavimai atlikti, įskaičiavus „Gazprom“ suteiktos permokos grąžinimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.