Aliaskoje - niūrios nuotaikos

Dėl staigiai smukusių naftos kainų rimtas biudžeto deficitas gresia kelioms JAV valstijoms, nes didelė dalis biudžeto pajamų surenkama iš mokesčių už angliavandenilių gavybą. Tarptautinės reitingų agentūros „Standard & Poor’s“ duomenimis, labiausiai pažeidžiama tapo Aliaska. Net 87 proc. jos biudžeto lėšų surenkama už vietos gamtos išteklių gavybą.

Sumažėjus naftos kainoms jos gavyba Aliaskai atneša vis mažiau pinigų.<br>AP nuotr.
Sumažėjus naftos kainoms jos gavyba Aliaskai atneša vis mažiau pinigų.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jan 20, 2015, 5:00 AM, atnaujinta Jan 15, 2018, 2:15 PM

Dar prieš metus naftos barelio, išgaunamo šiauriausioje JAV valstijoje, kaina siekė 107 JAV dolerius, o šiuo metu smuko žemiau 50-ies JAV dolerių ribos.

Aliaskoje išgaunamos naftos kiekis per pastaruosius 25 metus smuko beveik keturis kartus. Analitikai prognozuoja, kad 2015 metais regione vidutiniškai bus išgaunama apie 510 tūkst. barelių per dieną, o vietos biudžeto pajamos iš gavybai taikomų mokesčių smuks 80 procentų.

Vis dėlto nafta ir toliau bus pagrindinis įplaukų šaltinis. O vietos valdžia šiuo metu svarsto įvairias kovos su biudžeto deficitu galimybes.

Ekspertų nuomone, dėl naftos kainų nuosmukio gali nukentėti ir kitos JAV valstijos, pavyzdžiui, Vajomingas, Naujoji Meksika ir Luiziana.

Sudėtinga situacija susidaro ir Šiaurės Dakotoje bei Teksase – čia naftos gavybos iš skalūnų vajus jau gresia virsti visišku gavybos sustabdymu.

Specialistai įspėjo, kad tolesnis naftos kainų nuosmukis gavybą dabartinėmis technologijomis daro nepelningą ir gali sukelti nedidelių nepriklausomų įmonių bankrotą.

Vakar WTI rūšies naftos barelis kainavo 47,69 dolerio, „Brent“ – 49,4 dolerio. (ELTA, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.