Po Saudo Arabijos karaliaus mirties brangsta nafta

Po žinių apie Saudo Arabijos karaliaus Abdullah bin Abdulazizo mirtį kyla naftos kainos. Tiesa, tikimasi, kad toks šuolis bus laikinas, o karalystė savo gavybos apimčių mažinti neketina. Apie tai praneša AP.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS, ELTA, LRT Radijas, LRT.lt ir lrytas.lt inf.

Jan 23, 2015, 12:28 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 6:14 AM

JAV išgaunamos žaliavinės naftos ateities sandorių barelio kaina penktadienį kilstelėjo 0,71 JAV dolerio ir pasiekė 47,02 JAV dolerio. „Brent“ markės žaliavinės naftos kaina išaugo 92 centais ir pasiekė 49,42 JAV dolerio už barelį.

Toks kainų šuolis rodo rinkose atsiradusią nežinomybę, kokia toliau bus Saudo Arabijos politika naftos sferoje, nes naujasis šalies monarchas, A. bin Abdulazizo brolis 79-erių Salmanas taip pat yra silpnos sveikatos.

„Svarbu atidžiai stebėti Saudo Arabijos politiką, – kalbėjo Valstybinio Pietų Korėjos tarptautinių finansų centro Žaliavų rinkų padalinio vadovas Ohas Jeongas-seokas. – Dabartiniam karaliui sukako beveik 80 metų, jo sveikatos būklė nėra gera, tai jau savaime kelia neaiškumų. Kai tik jų atsiranda, naftos kaina iš karto kyla“.

Mirus karaliui A. bin Abdulazizui, Saudo Arabijos naftos politika reikšmingai nesikeis, mano Tarptautinės energetikos agentūros (TEA) vyriausiasis ekonomistas.

„Tikiuosi ir viliuosi, kad jie ir toliau veiks kaip naftos rinkas stabilizuojantis veiksnys“, – pareiškė Pasaulio ekonomikos forume Davose dalyvaujantis Fatihas Birolis.

„Tikiuosi, kad jie ir toliau padės užtikrinti stabilumą naftos rinkose ypač šiomis dienomis, kurios yra sudėtingos“, – pridūrė jis.

Saudo Arabijos karalius, kuriam pernai sukako 90 metų, mirė penktadienį. Jo vietą užėmė 76 metų sosto įpėdinis princas Salmanas bin Abdulazizas.

Lapkritį Saudo Arabija, didžiausia OPEC naftos gamintoja, įtikino savo OPEC kolegas nekeisti galiojančios bendros „juodojo aukso“ gavybos kvotos. Dėl to naftos pasiūlos perteklius pasaulyje dar padidėjo, o „juodojo aukso“ kainos dar sumažėjo.

Kainų kilimą prognozuoja ir lietuvis

Pasaulio ekonomikos forumo dalyviai sutaria, kad artimiausiu metu naftos ir dujų kaina stabilizuosis arba dar truputį mažės, o vėliau turėtų vėl pradėti kilti. Tai LRT Radijui sako Davose viešintis „Lietuvos energijos“ vadovas, kuris dalyvavo diskusijoje apie krentančias naftos kainas.

 Anot Daliaus Misiūno, ateityje naftos ir dujų kaina didės, nes augs vartojimas, ypač Azijoje.

„Beveik visi vieningai pasisako, kad artimiausiu metu kaina išliks žema arba net dar šiek tiek sumažės, – LRT Radijui teigė Davose viešėjęs D.Misiūnas. – Jaučiama bendra nuotaika, kad dabartinė situacija su žemomis naftos kainomis yra sąlygota to, kad pasiūla viršija paklausą. Tačiau ekspertai gana aiškiai pasisakė, kad ateityje energijos vartojimas pasaulyje kils, ir tai lems, kad tiek naftos, tiek dujų paklausa didės, todėl ir kaina ilgainiui turėtų pradėti kilti“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.