Naftos kainas dar labiau žemyn spūstelėjo prasidėję streikai

Pirmadienį, vasario 2-ąją, prasidėjus prekybai Azijos rinkose, naftos kainos dar labiau sumenko. Daugiausia įtakos tam turėjo JAV perdirbimo gamyklose pradėtas streikas ir silpni Kinijos apdirbamosios pramonės duomenys. Apie tai pranešė „Dow Jones“.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2015-02-02 09:25, atnaujinta 2018-01-14 09:58

Niujorko biržoje ateities, – kovo mėnesio lengvosios nevalytos alyvos sandorių kaina siekė 46,95 JAV dolerio už barelį, – smuko 1,29 JAV dolerio. Praėjusį mėnesį rodiklis iš viso susitraukė 9,4 proc. ir jau krinta septynis mėnesius iš eilės.

„Brent“ markės žaliavinės naftos kovo mėnesio ateities sandoriai atpigo 1,39 JAV dolerio ir Londono biržoje pasiekė 51,6 JAV dolerio už barelį. Šios rūšies nafta iš viso sausį atpigo 7,6 proc. Jos kaina taip pat krinta septintąjį mėnesį iš eilės.

Jungtinių Valstijų profesinė sąjunga „The United Steelworkers Union“ (USW) streiką pradėjo sekmadienį, kai baigė galioti ankstesnis susitarimas, o jokios naujos sutarties nepasirašyta, nors valstybei buvo pateikti penki skirtingi pasiūlymai.

Jo metu darbas sustojo devyniose gamyklose, bendrai pagaminančiose daugiau kaip 10 proc. viso JAV benzino, dyzelinio kuro, ir kitų degalų rūšių.

Bendrovėms „Royal Dutch Shell PLC“, „Tesoro Corp“, „Marathon Petroleum Corp“ bei „LyondellBasell Industries“ priklausančios naftos perdirbimo gamyklos, kaip teigia įmonių atstovai, toliau dirbs pagal nepaprastųjų padėčių atveju taikomus planus.

Visgi naftos rinkų atstovai susirūpinę, ar bet koks rafinavimo gamyklų pajėgumo sumažėjimas gali sumažinti vartojimą ir leisti bendrovėms sukaupti daug daugiau naftos atsargų, nors pagamintos produkcijos atsargos pastarosiomis ir taip pasiekė rekordines apimtis. Kinijos ekonomika smunka  

Taip pat naftos kainos smuko sureagavus ir į silpnus Kinijos apdirbamosios pramonės duomenis. Sausį sektorius traukėsi, o tai rodo nuosmukį šalies ekonomikoje.

Tiesa, banko HSBC pateikiamas Kinijos apdirbamosios pramonės pirkimo vadybininkų indeksas (PVI) gruodžio-sausio mėnesiais kilstelėjo nuo 49,6 iki 46,7 punkto, nurodo bankas pirmadienį. Tokie duomenys pateikiami praėjus vos vienai dienai po to, kai buvo paviešintas oficialusis Kinijos valdžios pateikiamas PVI – šis sumenko iki 49,8 punkto. Rodiklis žemiau 50-ties punktų ribos smuko pirmą kartą nuo 2012-ųjų.

„Šiandien PVI duomenys rodo, kad galimybė pamatyti atsigaunantį Kinijos pramonės sektorių vis labiau mažėja“, – sakė „Capital Economics“ analitikas Julianas Evans-Pritchardas.

Streikas – devyniose gamyklose

JAV profesinių sąjungų lyderiai pradėjo didelio masto streiką devyniose šalies naftos perdirbimo gamyklose. Tokio žingsnio buvo imtasi taip ir nesuderinus naujų sutarčių tarp valdžios ir stambiųjų naftos gavybos įmonių, pranešė BBC.

Šis streikas tampa pirmuoju nuo pat 1980-ųjų. Jo metu darbas sustojo devyniose gamyklose, bendrai perdirbančiose daugiau kaip 10 proc. JAV išgaunamos naftos.

Profesinė sąjunga „The United Steelworkers Union“ (USW) streiką pradėjo sekmadienį po to, kai baigė galioti ankstesnis susitarimas, o jokios naujos sutarties nepasirašyta, nors valstybei buvo pateikti penki skirtingi pasiūlymai. USW teigia neturėjusi kitos išeities.

„Šis sektorius yra turtingiausias pasaulyje ir sau gali leisti pokyčius, kuriuos pasiūlėme savo paraiškose, – sako „USW International“ administracijos viceprezidentas Tomas Conway. – Problema kyla dėl to, kad naftos gavybos įmonės yra per daug gobšios, kad imtųsi teigiamų pokyčių darbo vietose; jos ir toliau labiau vertina gavybos apimtis ir pelną, o ne sveikatą ir saugumą, darbuotojus ir kolektyvą“.

„Royal Dutch Shell“, laikoma didžiausia derybose dalyvaujančia bendrove, teigia „tikinti, kad derybas pavyks atnaujinti kaip galima greičiau“.

Streikas prasidėjo naftos gavybos įmonėms sunkiu metu: smukus naftos kainoms stengiamasi mažinti išlaidas ir sąnaudas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.