Šiluminininkai turės atskleisti tikruosius savininkus

Lietuvos šilumos įmonės turės atskleisti tikruosius savininkus. Tokią naujovę inicijuoja Energetikos ministerija. Ministras Rokas Masiulis pranešime spaudai neslepia, kad tai skatina daryti sostinėje veikiantys nepriklausomi šilumos gamintojai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 11, 2015, 9:37 AM, atnaujinta Jan 13, 2018, 1:00 PM

Spaudoje minėta, kad jie galimai susiję su „Vilniaus energija“, todėl sostinę šildanti įmonė nesuinteresuota dujas pirkti pigiau.

„Vilniaus energija“ privalo supirkti nepriklausomų gamintojų šilumą, tačiau jų kaina turi būti mažesnė nei dujomis pagaminta šiluma. Taigi kuo didesnės dujų kainos, tuo didesnis pelnas byra nepriklausomiems gamintojams.

Šilumą „Vilniaus energijai" tiekia bendrovė „Aliejaus investicijų projektai“, kurių savininkai neaiškūs. Rašyta, kad ši bendrovė, kurią valdo Šveicarijos fondas, susijęs su koncernu „Icor“, tačiau oficialiai nėra žinoma, kas yra tikrieji savininkai.

Energetikos ministerija artimiausiu metu ketina aiškintis, kokie ryšiai sieja šilumos sektoriuje dirbančias įmones. Joms nepanorus informacijos apie akcininkus suteikti savanoriškai, ministerija įpareigotų tai padaryti, remdamasi teisės aktais.

Reaguodamas į viešai paskelbtą informaciją, kad Vilniuje veikiantys nepriklausomi šilumos gamintojai yra susiję su „Vilniaus energija“, energetikos ministras Rokas Masiulis paragino tiek sostinės, tiek visos Lietuvos šilumininkus atskleisti tikruosius įmonių akcininkus ir išsklaidyti abejones dėl jų veiklos skaidrumo.

„Pastaruoju metu žiniasklaidoje vis pasirodo informacija, kad sostinėje veikiantys nepriklausomi šilumos gamintojai iš tiesų yra susiję su „Vilniaus energija“. Jei ši informacija pasitvirtintų, tuomet reikėtų aiškintis, ar tuo nebuvo piktnaudžiaujama – pavyzdžiui, išpučiant sąnaudas, kad nepriklausomi gamintojai galėtų brangiau parduoti šilumą ir taip pasididinti pelną vartotojų sąskaita“, – pranešime spaudai cituojamas R. Masiulis.

Viešai skelbta informacija, kad biokuro katilines Vilniuje valdančių bendrovių akcininkai registruoti užsienyje. Anot Energetikos ministerijos, tais atvejais, kai šilumos gamintojų akcininkai slepiasi už užsienio valstybėse registruotų bendrovių, jų sąsajas su kitomis šilumos sektoriuje veikiančiomis įmonėmis patikrinti labai sudėtinga, nes tokie šilumos gamintojai nėra įpareigoti atskleisti tikruosius naudos gavėjus.

Energetikos ministerija kaip vieną alternatyvų šiai informacijai gauti svarsto naujus įpareigojančius teisės aktus. Žinant, kad šilumos tiekėjas, nepriklausomas šilumos gamintojas ar kuro tiekėjas yra susiję, būtų galima priimti atitinkamus sprendimus dėl reguliavimo ir užkirsti kelią piktnaudžiavimui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.