Rusai norėjo pakenkti Suskystintųjų gamtinių dujų terminalui

Rusija bandė visais įmanomais būdais sustabdyti Suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo statybą Lietuvoje. Tačiau viskas žlugo – atrodo, kad jos skundai neįtikino net ir inspektorių iš UNESCO.

Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis („Lietuvos rytas“)

Feb 13, 2015, 8:03 AM, atnaujinta Jan 13, 2018, 8:26 AM

UNESCO jau išnagrinėjo Rusijos skundą dėl Suskystintųjų gamtinių dujų terminalo Lietuvoje.

Išvados turėtų pasiekti Lietuvą kitą savaitę, tačiau neabejojama, kad jos bus teigiamos mūsų šaliai.

Pernai pavasarį Rusijos nuolatinė atstovė prie UNESCO Eleonora Mitrofanova paskundė Lietuvą dėl statomo SGD terminalo.

Mėgino sukelti skandalą

Rusė piktinosi, kad terminalas statomas UNESCO saugomoje Kuršių nerijoje, kad Lietuva neva nesitarė su jos atstovaujama valstybe dėl statybos.

Be to, E.Mitrofanovos teigimu, terminalas statytas neatlikus poveikio aplinkai vertinimo.

Rusijos atstovė UNESCO turėjo ir daugiau priekaištų. Labiausiai ji nerimavo dėl tilto į Kuršių neriją.

Kaip to įrodymą ji pateikė viename laikraštyje išspausdintą vizualizaciją, kurioje pavaizduotas tiltas, panašus į stovintį San Fransiske. Tačiau E.Mitrofanova bandė įrodyti, kad lietuviai tokį tiltą ketina statyti ir į Kuršių neriją.

Nieko bloga neišvydo

UNESCO privalėjo reaguoti į Rusijos atstovės skundą. Todėl šių metų sausio 20 dieną į Lietuvą atvyko UNESCO Pasaulio paveldo komiteto deleguotas ekspertas Tamas Fejerdy. Klaipėdoje jis domėjosi, ar yra tiesos E.Mitrofanovos skunde.

Svečias iškart suprato, kad Rusijos atstovė priskaldė malkų: SGD terminalas stovi net ne Kuršių nerijoje, o poveikio aplinkai vertinimas yra išsamesnis, negu reikia.

„T.Fejerdy iškart pamatė, kad nėra jokių pažeidimų, o 700 puslapių poveikio vertinimas jam apskritai padarė didelį įspūdį – tokio išsamaus dar nebuvo matęs“, – „Lietuvos rytui“ sakė UNESCO atstovą lydėjęs Aplinkos ministerijos Saugomų teritorijų ir kraštovaizdžio departamento direktorius Vidmantas Bezaras.

Priekaištų tikrai nebus

Valdininko nuomone, Rusija tokiu būdu bandė klampinti terminalo statybas. V.Bezaras kol kas nematė UNESCO išvadų dėl rusų skundo, tačiau neabejojo, kad jokių priekaištų Pasaulio paveldo organizacija neturės.

Kol kas neaišku, kaip UNESCO įvertins E.Mitrofanovos skundą, kad Lietuva statydama terminalą nesitarė su Rusija. Ekspertai greičiausiai paskelbs, kad mūsų šalis to ir neprivalėjo daryti.

UNESCO organizacija jau ne pirmą kartą įtraukiama į Lietuvos ir Rusijos ginčus dėl Kuršių nerijos. Jai teko įsikišti, kai mūsų šalis protestavo dėl „Lukoil“ naftos gręžinio Baltijos jūroje. Lietuvos pastangomis pavyko pasiekti susitarimą dėl galimos žalos, jei įvyktų avarija gręžinyje.

Skaitykite verslo žinias ir mūsų FB puslapyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.