„LitPol Link“ pasimatavo darbų grafiką. Jis – lyg nulietas

Europos prioritetinio projekto – aukštos įtampos elektros jungties „LitPol Link" tarp Lenkijos ir Lietuvos statybos darbai vyksta pagal numatytą grafiką, pranešė „LitPol Link“ bendrovė. Ji planuoja darbus baigti 2015 m. gruodį.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Feb 16, 2015, 1:37 PM, atnaujinta Jan 13, 2018, 1:49 AM

Ši jungtis sujungs vadinamąjį Baltijos elektros tinklų žiedą, – Baltijos jūros regioną supantį elektros jungčių tinklą ir panaikins energetiškai izoliuotas salas vidinėse Europos Sąjungos elektros rinkose. Trys Baltijos šalys – Lietuva, Latvija ir Estija – bus prijungtos prie žemyninės Europos energetinės sistemos.

„Džiaugiamės galėdami pranešti, kad šio strateginio projekto statybos darbai tiek Lietuvos, tiek Lenkijos pusėje vyksta pagal numatytą darbų grafiką, o kai kurie atlikti darbai net jį lenkia. Pamažu artėjame prie numatyto tikslo – užbaigti sujungti Baltijos jūrą supančių elektros jungčių žiedą. Po penkerių metų parengiamųjų darbų ir dvejų metų statybos darbų, kuriuose dalyvavo dešimtys žmonių abiejose šalyse, „LitPol Link“ elektros tiltas bus užbaigtas 2015 m. pabaigoje.

„LitPol Link“ bus pirmoji elektros jungtis, jungsianti Lenkijos ir Lietuvos elektros perdavimo sistemas. Planuojama, kad nuo 2015 m. gruodžio jungties galia sieks 500 megavatų“, – sako „LitPol Link“ generalinis direktorius ir valdybos pirmininkas Artūras Vilimas.

400 kV dvigrandės aukštos įtampos elektros perdavimo oro linijos statybos darbai Lenkijos pusėje, pradedant nuo Elko Biso pastotės iki Lenkijos-Lietuvos sienos, turėtų būti užbaigti šių metų spalį. Jau baigta statyti didžioji dalis pamatų elektros linijos atramoms ir yra tęsiamos plieninių atramų statybos. Tiesiami oro linijų laidai 30 km ruože, kuris Lenkijoje sudaro 112 km. Tuo tarpu 51 km ilgio elektros perdavimo linijos atkarpa Lietuvoje, nuo Alytaus pastotės iki Lietuvos-Lenkijos sienos, bus užbaigta 2015 m. liepą.

Abi pastotės Elke ir Alytuje, reikalingos jungčiai užbaigti, bus visiškai užbaigtos statyti šių metų liepą. Visi pastotės pamatai ir plieninės konstrukcijos įrangai jau yra pastatyti, įranga ir medžiagos jau yra atvežtos į statybų aikšteles bei įranga sumontuota, o pavasarį bus tęsiami gerovės ir kelių tiesimo darbai.

2015 m. gruodį taip pat turi būti užbaigti aukštos įtampos nuolatinės srovės keitiklių stoties su 400 kV skirstykla netoli Alytaus statybos darbai. Statybos darbai tęsiami keliose vietose lygiagrečiai, įskaitant keitiklių stoties vožtuvų salę, pagrindinį valdymo pastatą, filtrų aikšteles, transformatorių pamatų vietose, žaibosaugos bokštų pamatų vietose ir skirstyklos skirtingose dalyse.

Vasario pradžioje į Alytų buvo pristatyti vieni iš svarbiausių jungties elementai – pirmieji du 400 kV ir 330 kV įtampos galingi keitiklių stoties transformatoriai. Transformatorius pagamino Švedijos ABB gamykla, kuri yra pagrindinė elektros ir automatizavimo įrangos tiekėja „LitPol Link“ projektui. Iš viso keitiklių stotyje bus įrengti aštuoni transformatoriai, iš kurių du planuojami kaip atsarginiai. Likę transformatoriai bus pristatyti šių metų gegužę.

„Aukštos įtampos nuolatinės srovės keitiklių stotis yra svarbiausia ir technologiniu atžvilgiu sudėtingiausia „LitPol Link“ jungties dalis. Lenkijos perdavimo sistemos įtampa siekia 400 kV ir veikia sinchroniškai su kontinentinės Europos tinklu, tuo tarpu Lietuvos perdavimo sistemos įtampa siekia 330 kV ir veikia sinchroniškai su IPS/UPS sistema. Ši keitiklių stotis leis perduoti elektros energiją iš vienos elektros sistemos į kitą, nepaisant skirtingų sinchroninių veiklos režimų“, – teigė A. Vilimas.

„LitPol Link“ jungtis priklauso Baltijos energijos rinkos jungčių planui (angl. BEMIP), kuriuo siekiama sukurti integruotą rinką aplink Baltijos jūrą. Jungties pastatymas gerokai padidins regiono elektros saugumą. Pastatytą elektros infrastruktūrą elektros rinkos dalyviams planuojama atiduoti naudoti nuo 2016 m. pradžios.

„Ši jungtis panaikins Europos Sąjungos elektros rinkose egzistuojančias energetiškai izoliuotas salas, kadangi šiuo metu Lietuva, Latvija ir Estija nėra prijungtos prie kontinentinės Europos elektros energijos infrastruktūros. „LitPol Link“ jungtis ne tik suteiks naują energijos tiekimo šaltinį, bet taip pat užtikrins viso Baltijos jūros regiono rinkų integraciją“, – sakė A. Vilimas.

„LitPol Link“ investicijos siekia 430 milijonų eurų Lenkijos teritorijoje ir 150 milijonų eurų Lietuvoje. Lenkijos-Lietuvos elektros energijos jungties projektas „LitPol Link“ yra įtrauktas į Europos Sąjungos bendro intereso projektų sąrašą.

„LitPol Link“ bendrovė yra Lietuvos-Lenkijos elektros energijos jungties „LitPol Link" tarptautinė paruošiamųjų ir statybos darbų koordinatorė. Bendrovė įkurta 2008 m. gegužę ir priklauso „Litgrid“ ir PSE įmonėms – Lietuvos ir Lenkijos elektros perdavimo sistemų operatorėms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.