Naftos kainą gali pažaboti perteklius

Prasta žinia vairuotojams: pusmetį pigusi nafta jau pradėjo brangti, nors ir pamažu. Tačiau yra prastų naujienų ir jos eksportuotojams – kainos vargu ar ilgai didės.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 18, 2015, 5:00 AM, atnaujinta Jan 12, 2018, 9:48 PM

Pastaraisiais mėnesiais skelbiamos naftos kainų prognozės primena būrimą iš kavos tirščių.

Gavyba užsiimančių valstybių atstovai užsiminė, kad barelis jau netrukus gali kainuoti net 200 JAV dolerių (175 eurus), nors dabar „Brent“ rūšies nafta kainuoja per 60, WTI – per 50 dolerių už barelį.

Kuveito naftos ministras Ali al-Omairas šios savaitės pradžioje pareiškė, kad tikrasis naftos pasiūlos perteklius rinkoje greičiausiai yra mažesnis nei anksčiau minėti 1,8 mln. barelių per dieną.

„Brent“ perkopė 62 JAV dolerių už barelį kartelę ir investuotojai aiškiai yra nusiteikę optimistiškai“, – pažymėjo Kataro energetikos ir pramonės ministras Salehas al-Sada.

Tuo metu „Citibank“ analitikai tvirtina, kad artimiausiu metu tikėtinas dar didesnis kainų nuosmukis – net iki 20 dolerių už barelį.

Kas iš tiesų lemia naftos kainas ir jos paklausą? Apie tai „Spiegel.de“ kalbėjosi su Ukrainoje ir Meksikoje JAV ambasadoriaus, o vėliau šios šalies Užsienio reikalų ministerijos patarėjo energetikos klausimais pareigas ėjusiu Carlosu Pascualu, dabar vadovaujančiu amerikiečių energetikos konsultacijų įmonei IHS.

– Prieš trejetą metų buvo prognozuojama, kad naftos kainų kartelė nebegali nusileisti žemiau 100 dolerių už barelį ribos.

Dabar kaina perpus mažesnė. Kas nutiko?

– Pirmiausia, lėtai atsigaunant pasaulio ekonomikai paklausa smarkiai nekyla. Antra, naujos hidraulinio plėšymo technologijos leidžia amerikiečiams išgauti vis daugiau naftos. O Saudo Arabija irgi nemažina gavybos, nors anksčiau taip elgdavosi kritus kainoms.

Gyvename naftos pertekliaus laikais, todėl ir 100 dolerių už barelį kainą kol kas galime pamiršti. Ar ilgam? Manau, iki 2016-ųjų vasaros tikrai. Iki to laiko pajėgumai leis patenkinti lėtai augančią paklausą.

– Tarptautinė energijos agentūra įspėjo, kad JAV skalūnų naftos gavybai pigi nafta kelia pavojų, nes šis verslas nebeatsiperka. Jei juo užsiimančios įmonės bankrutuos, tai ir pasiūla iškart sumažės?

– Netikiu, kad gali taip nutikti. Technologijos labai sparčiai tobulėja ir pinga. Kartu mažėja išlaidos, todėl šis verslo sektorius tampa vis konkurencingesnis.

– JAV pradėtas naudoti hidraulinio plėšymo būdas leido šaliai apsirūpinti nafta ir paskelbti sankcijas Iranui.

Ar įmanoma taip pat pasielgti ir su Rusija?

– Tai nesulyginama. Rusai patiekia dešimtadalį pasauliui reikalingos naftos. Jeigu jie iškristų iš žaidimo, kaina šoktelėtų iki palubės. (BNS, „Spiegel.de“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: ar turite už ką balsuoti, ponia Seimo pirmininke?