Šiluma – brangi, nes nelengva ir valstybės primesta prievolė

Kodėl vilniečiai vis dar moka brangiai už šilumą? Atsakymo į šį klausimą ieškojo ir darbo grupė, sudaryta Vilniaus miesto savivaldybėje. O jis – ne toks ir sudėtingas.

Darbo grupės duomenimis, Vilniuje šiluma gaminama deginant brangias dujas.<br>V.Balkūno nuotr.
Darbo grupės duomenimis, Vilniuje šiluma gaminama deginant brangias dujas.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Feb 23, 2015, 1:41 PM, atnaujinta Jan 12, 2018, 1:59 PM

Pagrindinė priežastis – tai prievolė, kurią „Vilniaus energijai“ nustatė valstybė, įpareigojusi apie du trečdalius reikiamų dujų kiekio pirkti iš Suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo.

Tokias išvadas darbo grupė paskelbė pirmadienį, vasario 23-iąją, išanalizavusi Vilniaus miesto šilumos kainų pagrįstumą ir galimybes jas sumažinti.

„Suprantama, kad SGD terminalas yra nacionalinio energetinio saugumo objektas, tačiau būtina aiškiai įvardinti, kad didžiausia jo išlaikymo našta tenka vilniečiams, sumokantiems per didelę šilumos energijos kainą.

Šiuo metu „Vilniaus energijai“ valstybė yra nurodžiusi nupirkti didesnę dalį (net 73 proc. per metus) dujų iš SGD, kurios yra trečdaliu brangesnės nei galima būtų įsigyti rinkoje, o tik likusi, mažesnė dalis bus perkama iš Lietuvos dujų tiekimo“, – sakė darbo grupės narys, buvęs ilgametis Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos pirmininkas, ekonomistas, Vidmantas Jankauskas.

Kovo mėnesį „Vilniaus energija“ privalės iš SGD terminalo nupirkti 22,1 mln. kub. metrų dujų arba 15,6 proc. daugiau nei vasarį, kada nupirko 18,67 mln. kub. metrų.

Likusią dalį -  11,61 mln. kub. metrų  dujų – „Vilniaus energija“ nupirks iš „Lietuvos dujų tiekimo“ už trečdaliu mažesnę kainą.

V.Jankauskas atkreipė dėmesį, kad Vilniaus miesto savivaldybė praktiškai neturi jokių galimybių pakeisti situaciją, nes prievolę pirkti dujas iš SGD terminalo nustato valstybės institucijos.

Tačiau jis patarė savivaldybei reikalauti, kad SGD terminalo išlaikymas būtų padalintas tarp visų Lietuvos gyventojų ar bent jau tarp visų šalies energijos vartotojų.

„Susidarė keista padėtis, kad valstybės įpareigojimas „Kauno energijai“ pirkti SGD terminalo dujas, pavyzdžiui, kovo mėnesį bus net 27 kartus mažesnis nei „Vilniaus energijai“.

Nepaisant to, kad „Kauno energija“ per metus parduoda šilumos vartotojams tik 2 kartus mažiau nei „Vilniaus energija“. Maža to, Kaunui leista kovą pirkti mažiau brangių SGD terminalo dujų, nei vasarį, o Vilniui priešingai – įpareigota pirkti daugiau brangių SGD terminalo dujų“, – pastebėjo savivaldybės darbo grupės atstovas.

Pasak jo, Kaunas labai sumažino dujų suvartojimą, perėjęs prie biokuro, o Vilnius baudžiamas brangiomis SGD dujomis, nors perėjimą prie biokuro stabdė ne savivaldybė.

V.Jankauskas taip pat akcentavo, jog termofikacinių elektrinių, gaminančių ir šilumą, ir elektrą, nuostolius taip pat didina tai, kad bendrovė „Lesto“ iš jų perka per mažus elektros energijos kiekius. Tačiau šią situaciją – kiek elektros perkama iš termofikacinės elektrinės, taip pat nustato Vyriausybė per viešuosius interesus atitinkančių paslaugų (VIAP) sistemą – savivaldybės neturi reikiamų galių.

Darbo grupę Vilniaus miesto savivaldybė sudarė po to, kai prieš savaitę pareiškė, jog „Vilniaus energijai“ net ir susiderėjusi dėl mažesnių kainų su „Lietuvos dujų tiekimu“, šilumos energijos kainos sostinėje nemažės.

Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos duomenimis, 2015 m. vasario mėnesį tarp visų didžiausių Lietuvos miestų brangiausiai už šilumą mokėjo kauniečiai – 6,47 euro centų už kilovatvalandę (kWh) be PVM. Vilniuje šiluma kainavo 6,23 euro centų už kWh be PVM.

 Darbo grupės duomenimis, SGD terminalo dujos yra apie 16,6 proc. brangesnės nei biržoje ir 35,7 proc. brangesnės nei „Vilniaus energija“ galėtų nusipirkti iš bendrovės „Lietuvos dujų tiekimas“, su kuria sutartį sudarė vasario pradžioje.

Skaičiuojama, kad Vilnius šilumos kainas sumažintų perėjęs prie biokuro.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.