V. Putino ultimatumas Ukrainai: jums – trys dienos

Jei „Gazprom“ negaus išankstinio apmokėjimo už dujas, po trijų keturių dienų jų tiekimas Ukrainai bus nutrauktas. Taip aiškino Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas. Diena anksčiau, antradienį, „Gazprom“ vadovas Aleksejus Mileris kalbėjo, jog pagal sutartį Ukrainai liko nepristatyta 219 mln. kubinių metrų dujų, kurios šalį turėtų pasiekti per dvi dienas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 25, 2015, 4:21 PM, atnaujinta Jan 12, 2018, 7:38 AM

Rusijai nutraukus dujų tiekimą Ukrainai, gali sutrikti dujų tranzitas Europai. Apie tai kalbėjo ir V.Putinas: „Jei išankstinio apmokėjimo nebus, „Gazprom“ dujų tiekimą nutrauks. Suprantama, tai gali sukelti grėsmę dujų tranzitui į Europą ten esantiems mūsų partneriams“, – kalbėjo V.Putinas, kurį cituoja ria.ru.

Kaip skelbia BNS, jis taip pat sakė, kad Kijevo dujų tiekimo Ukrainos rytams – Donecko ir Luhansko sritims – atjungimas „kvepia genocidu“.

„Aš žinau, kad ten gyvena apie keturi milijonai žmonių. Įsivaizduokite, kad visi šie žmonės liks be dujų žiemos laikotarpiu. Juk ir taip ten badas, ESBO patvirtino, kad ten humanitarinė katastrofa, tai dar ir dujas jiems atjungti. Kaip šitai vadinasi, tai jau genocidu kvepia“, – pareiškė V.Putinas per spaudos konferenciją su Kipro prezidentu Nicos Anastasiadesu.

Rusijos prezidentas taip pat išreiškė viltį, kad iki kraštutinių priemonių nebus prieita, bet viskas priklauso nuo Kijevo finansinės drausmės, rašo BNS. 

„Tikimės, kad iki kraštutinių priemonių nebus prieita ir kad dujų tiekimas (Maskvos Kijevui) nebus nutrauktas, bet tai priklauso ne tik nuo mūsų, tai priklauso nuo mūsų partnerių ukrainiečių finansinės drausmės“, – sakė jis per spaudos konferenciją.

Dujų tiekimo Ukrainai būklę V.Putinas apibūdino anksčiau pasakytais „Gazprom“ vadovo Aleksejaus Milerio žodžiais: „Iš anksto Ukrainos sumokėtos sumos liko trims keturioms paroms, jeigu mokėjimų nebus, tiekimas nutrūks“.

Primename, kad vasario 23-ąją, „Naftogaz Ukrainy“ apkaltino rusų pusę, kad ši nevykdo diena anksčiau – vasario 22-ąją – apmokėto dujų tiekimo.

Vasario 19 d. „Naftogaz“ pateikė paraišką tiekti 114 mln. kubinių metrų dujų Ukrainai per Sudžos, Pysarivkos, Sochranovkos, Valuikų, Kobryno ir Mažųjų Ginynų dujų apskaitos stotis.

Kaip nurodoma 2014 m. spalio 30 d. ir 2009 m. sausio 19 d. dokumentuose, „Gazprom“ privalėjo besąlygiškai pristatyti užsakytą dujų kiekį ne vėliau kaip dvi dienos po paraiškos gavimo. Tačiau vietoj sutartyje numatytų 114 mln. kubinių metrų dujų „Gazprom“ pristatė tik 47 mln. kubinius metrus. Tokia „Naftogaz“ pozicija.

Savo šaltiniu remdamasis laikraštis „Kommersant“ pranešė, jog „Gazprom“, pasinaudodamas minusine temperatūra Rytų Ukrainoje, pasistengė pratęsti Donbaso regiono aprūpinimo dujomis laikotarpį, o „Naftogaz“, priešingai, stengėsi šį laikotarpį sutrumpinti.

Nuo vasario 19 d. „Gazprom“ gamtines dujas tiekia pasiskelbusioms Donecko liaudies respublikai ir Luhansko liaudies respublikai. Per parą šias Ukrainos dalis pasiekia 12 mln. kubinių metrų dujų, kurios įskaičiuojamos į visai Ukrainai tiekiamų dujų sąskaitą. „Naftogaz“ už apsišaukėlių respublikoms tiekiamas dujas mokėti nenori.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.