Gamtinių dujų vartotojų skaičius toliau auga

Pastaruoju metu fiksuojamas didėjantis vartotojų susidomėjimas gamtinėmis dujomis. Vien per 2014 m. gamtinių dujų skirstomąjį tinklą prižiūrinti valstybės valdoma bendrovė „Lietuvos dujos“ prie tinklo prijungė daugiau kaip 3600 naujų privačių ir verslo bei viešojo sektoriaus vartotojų – apie 17 proc. daugiau nei 2013 metais, kai buvo prijungta per 3000 naujų vartotojų.

Gamtinių dujų vartotojų skaičiaus didėjimą labiausiai lėmė šalies ekonomikos augimas ir dujų kainos mažėjimas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Gamtinių dujų vartotojų skaičiaus didėjimą labiausiai lėmė šalies ekonomikos augimas ir dujų kainos mažėjimas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 26, 2015, 1:51 PM, atnaujinta Jan 8, 2018, 5:37 AM

„Lietuvos dujų“ valdybos pirmininko ir generalinio direktoriaus Liudo Liutkevičiaus teigimu, gamtinių dujų vartotojų skaičiaus didėjimą labiausiai lėmė šalies ekonomikos augimas ir dujų kainos mažėjimas.

„Tai, kad praėjusiais metais prie gamtinių dujų tinklo prisijungė daugiau kaip 3600 vartotojų, labiausiai lėmė auganti šalies ekonomika, atsigaunantis nekilnojamojo turto sektorius bei euro įvedimas. Nors šiuo metu didžiausią konkurenciją gamtinėms dujoms sudaro biokuras, pastebime, kad sumažėjus kainai, gamtinės dujos tapo konkurencingu energijos šaltiniu. Skaičiuojame, kad per dvejus metus dujų kaina privatiems vartotojams sumažėjo trečdaliu, o per ketverius metus prijungimo prie skirstomojo dujotiekio įmoka sumažėjo net dvigubai“, – sako L. Liutkevičius.

Didžioji dalis privačių vartotojų gamtines dujas šildymui renkasi ir dėl šios kuro rūšies švarumo, palankumo aplinkai bei patogumo. Mat gamtinių dujų nereikia sandėliuoti ar rūpintis kur jų įsigyti, vartotojams lengva prižiūrėti dujinius katilus bei reguliuoti šildymą, patalpos neteršiamos suodžiais ir kvapais. Moksliniai tyrimais patvirtina, kad naudojant dujas, išsiskiria beveik pusantro šimto kartų mažiau kietųjų dalelių, nei šildantis malkomis ir daugiau kaip tūkstantį kartų mažiau, nei kūrenant durpinius gaminius. Deginamos gamtinės dujos neskleidžia nemalonaus kvapo, nesukelia smogo. Namus šildantis dujomis, o ne kietu kuru, mažinama oro tarša artimoje aplinkoje.

Per 2014 m. „Lietuvos dujos“ prie skirstomo tinklo prijungė apie 3490 privačių vartotojų ir 110 verslo bei viešojo sektoriaus vartotojų (2013 m. atitinkamai apie 2920 ir 120). Per pirmuosius du 2015 metų mėnesius prie skirstomojo tinklo prijungta apie 400 naujų privačių ir 15 verslo bei viešojo sektoriaus vartotojų.

2014 m. į naujų dujotiekių tiesimą bendrovė investavo 5,7 mln. Eur (2013 m. – 4,3 mln. Eur) ir nutiesė 87 kilometrus naujų skirstomųjų dujotiekių (2013 m. – 73 km).

„Gamtinių dujų sektoriuje pasikeitusi situacija paskatino keistis ir pačią bendrovę. Šiandien gamtinės dujos aktyviai konkuruoja su kitomis kuro rūšimis. Prisitaikydami prie pokyčių rinkoje, toliau aktyviai sieksime didinti naujų vartotojų skaičių, siūlant privačių namų savininkams ir įmonėms palankias sąlygas jungtis prie gerai išvystyto ir prižiūrimo tinklo. Kuo daugiau bus vartojama dujų, tuo mažiau vartotojams kainuos infrastruktūros išlaikymas“, – tvirtina L. Liutkevičius.

Lietuvoje yra 550 tūkst. privačių vartotojų (namų ūkių) ir 6,5 tūkst. verslo ir viešojo sektoriaus vartotojų. 100 tūkst. privačių vartotojų dujas naudoja namų šildymui, didžioji dalis vartotojų – 450 tūkst. – dujas naudoja maisto gamybai.

Dujos dažniausiai naudojamos įmonių gamybos veikloje bei šilumai gaminti, todėl didžiausią dujų kiekį – maždaug 600 mln. kubinių metrų per metus sunaudoja verslo ir viešojo sektoriaus vartotojai – pramonės įmonės bei šilumos gamintojai. Privatūs vartotojai per metus suvartoja apie 160 mln. kubinių metrų dujų: apie 130 mln. kub. m. – namų šildymui ir apie 30 mln. kub. m. – viryklėms.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.