Paaiškėjo, kodėl vilniečiai negalėjo gauti pigesnės šilumos

Prancūzijos koncerno „Dalkia“ valdoma „Vilniaus energija“ šilumai gaminti reikalingą biokurą pirko brangiau, nei kainuoja dujos, ketvirtadienį spaudos konferencijoje paskelbė energetikos ministras Rokas Masiulis.

Vidutinė kaina, kurią „Vilniaus energija“ mokėjo už biokurą, per sausio mėnesį išaugo beveik 40 proc., nors rinkoje kaina smarkiai nesikeitė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vidutinė kaina, kurią „Vilniaus energija“ mokėjo už biokurą, per sausio mėnesį išaugo beveik 40 proc., nors rinkoje kaina smarkiai nesikeitė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

2015-03-26 10:17, atnaujinta 2018-01-08 06:08

 “Vilniaus energijos“ atstovai tvirtina, kad jeigu įmonė biokurą perka brangiau nei rinkos kaina, tai neįtraukiama į šilumos kainą.

O už brangesnį kurą esą sumoka ne vartotojai, o pati įmonė.      Ministerija toliau aiškinasi, ar „Vilniaus energija“ nepiktnaudžiavo, pirkdama biokurą išpūstomis kainomis iš susijusių tiekėjų.

 “Vidutinė kaina, kurią „Vilniaus energija“ mokėjo už biokurą, per sausio mėnesį išaugo beveik 40 procentų“, – sakė ministras.  

 Pasak jo, „tikėtina, kad tokiu atveju Vilniaus gyventojai negalėjo gauti pigesnės šilumos, o kaltę bando versti SGD terminalui“.  „Vilniaus energijos“ atstovai anksčiau yra teigę, kad šilumos kainą sostinėje išpučia privalomas pirkimas iš suskystintųjų dujų terminalo.   Artimiausiomis dienomis ministerija kreipsis į prokuratūrą dėl keliamų įtarimų.   Kitais metais šilumos gamintojai biokurą turės pirkti per biržą, tačiau kol kas Vilniuje perkamo biokuro kaina viršija dujų kainą, piktinosi ministras. Nes šilumininkai vengia pirkti biokurą iš biržos.   „Nors biokuras turi savo potencialą, Vilniuje šis potencialas nukeliavo į kažkieno kišenę“, – pridūrė R.Masiulis.

Kainų komisijos pirmininkė Inga Žilienė teigė, kad biokurą „Vilniaus energija“ pirko 50 procentų brangiau, nei buvo galima įsigyti biržoje.    Todėl iš šilumininkų bus reikalaujama pateikti įrodymų, kodėl biokurą pirko tiesioginiu būdu, o ne per biržą.    Komisija grasina, kad imsis tam tikrų priemonių. Jei pasitvirtintų įtarimai, įmonei gali grėsti bauda, siekianti iki dešimt procentų pernykščių pajamų.

Ministerijos skaičiavimu, „Vilniaus energija“ permokėjo vieną milijoną litų, pirkdama biokurą, o ne dujas.

 Pasak R.Masiulio, bendrovė „Bionovus“ ir toliau dominavo „Vilniaus energijos“ biokuro pirkimuose.   Todėl jau planuojamas auditas Vilniaus šilumos ūkyje.   „Vilniaus energijos“ šilumos kaina kovo mėnesį, palyginti su vasariu, išaugo 6,6 proc. iki 6,64 cento (be PVM) už 1 kilovatvalandę (kWh). Kovo mėnesio kainoje atsispindi sausį pirktas kuras.

„Vilniaus energijos“ prezidentas Linas Samuolis teigia, kad maksimali biokuro kaina, kuri gali būti įtraukta į šilumos tarifą, yra rinkos kaina, nustatoma Kainų komisijos.    „Jei įmonė biokurą perka brangiau nei rinkos kaina, tai neįtraukiama į šilumos kainą, o už brangesnį kurą sumoka ne vartotojai, o pati įmonė“, – teigė L.Samuolis.     Anot jo, šilumos kainoje Vilniuje, kaip ir kituose dujas vartojančiuose miestuose, nuo kovo 1 dienos ėmė atsispindėti privalomai iš SGD terminalo perkamos dujos ir terminalo mokestis. „Tai brangiausios dujos rinkoje, todėl jos šilumos kainą didino“, – sakė L.Samuolis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.