Pavasario akibrokštas: biržos istorijoje – pigiausia elektra

Vidutinė elektros energijos kaina rinkoje kovo mėnesį pasiekė neregėtas žemumas nuo 2012-ųjų, kai atsirado „Nord Pool Spot“  elektros birža. Joje kovą elektros kilovatvalandė kainavo 3,22 euro centus ir buvo 23 proc. pigesnė, nei tą patį mėnesį praėjusiais metais.

Pagrindinės elektros kainos mažėjimo priežastys – šiltesni orai ir dėl jų mažėjanti paklausa bei nekintanti pasiūla.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pagrindinės elektros kainos mažėjimo priežastys – šiltesni orai ir dėl jų mažėjanti paklausa bei nekintanti pasiūla.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 3, 2015, 1:29 PM, atnaujinta Jan 7, 2018, 2:59 PM

Pirmojo 2015 m. ketvirčio duomenys taip pat rodo elektros kainos mažėjimą. Šiuo laikotarpiu vidutinė elektros kaina biržoje siekė 3,71 Eur ct/kWh ir buvo 12 proc. mažesnė nei 2014 m. pirmąjį ketvirtį.

Pagrindinės elektros kainos mažėjimo priežastys – šiltesni orai ir dėl jų mažėjanti paklausa bei nekintanti pasiūla.

„Palyginti su šių metų vasariu, oro temperatūra pakilo 4,1°C. Be to, ilgėjančios dienos sumažino elektros paklausą Lietuvoje – energijos suvartojimas krito 8 proc., – iki 1,076 TWh.

Pasiūla nepakito, nes kaimyninėje Latvijoje pigi generacija hidroelektrinėse išaugo net 102 proc.

Be to, elektros gamybos kainos Baltijos šalyse buvo apylygės, o jungtys nebuvo smarkiai ribojamos“, – rekordiškai mažos elektros kainos priežastis aiškino bendrovės „Energijos tiekimas“ generalinis direktorius Algirdas Juozaponis.

Anot A.Juozaponio, kadangi energijos poreikis buvo nedidelis, elektros jungčių pralaidumas dažniausiai būdavo nepilnai išnaudojamas.

„Jungtis tarp Lietuvos ir Karaliaučiaus buvo išnaudojama tik 75 proc., tarp Latvijos ir Estijos – 81 proc.,Estijos ir Suomijos – 65 proc.

Pralaidumas yra pakankamas, todėl šiuo atveju itin svarbi yra gamybos kaina visose Baltijos valstybėse. Jei nors vienoje iš jųenergija būtų brangesnė, tai atsiristų ir iki visų kitų“, – sakė A.Juozaponis.

Balandį numatoma oro temperatūra – beveik 2 laipsniais aukštesnė nei daugiametis vidurkis ir turėtų siekti 7,6°C.

Taip pat prognozuojamas aukštesnis nei vidutinis kritulių kiekis, kuris leis išlaikyti aukštą hidrogeneracijos lygį ir užtikrinti žemą elektros kainą.

Tiesa, balandžio mėnesį pasibaigus šildymo sezonui ir, termofikacinėms elektrinėms nebegaminant perteklinės elektros energijos, jos pasiūla gali nedaug sumažėti ir kilstelėti kainas.

Be to, balandžio viduryje remontui planuojama sustabdyti vieną iš Suomijos kainų zonoje esančių Ringhals atominės elektrinės reaktorių. Tai gali sumažinti elektros energijos pasiūlą ir turėti įtakos elektros kainoms Lietuvoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.