Naujausia OPEC prognozė, kuri patiks kiekvienam vairuotojui

Naftą eksportuojančių šalių kartelis OPEC nemato jokių galimybių, kad naftos kaina artimiausią dešimtmetį pasieks 100 JAV dolerių už barelį ribą. Tai pirmadienį paskelbė „The Wall Street Journal“, remdamasis organizacijos strateginiais planais.

Brangia nafta jau netiki net didžiausi juodojo aukso gavėjai.<br>AP nuotr.
Brangia nafta jau netiki net didžiausi juodojo aukso gavėjai.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 11, 2015, 8:12 PM, atnaujinta Jan 4, 2018, 5:47 AM

Su naujos strategijos juodraščiu susipažinę žurnalistai teigia, kad OPEC prognozuoja 2025 metais naftos kainą ties 76 JAV doleriais už barelį prie „optimistiškiausio scenarijaus“. Tačiau jei JAV naftos grežėjai nemažins apsukų ir juodojo aukso pasiūla nesumenks, OPEC numato, kad 2025 metais naftos kaina bus mažesnė nei 40 JAV dolerių už barelį.

„100 JAV dolerių už barelį kainos jau nėra nei viename scenarijuje“, – sakė vienas OPEC atstovas, dalyvavęs naujos strategijos pristatyme.

Naftą eksportuojančių šalių organizacija atsisakė komentuoti šiuos faktus.

OPEC vis dar neranda būdų, kaip tinkamai reaguoti į žemas naftos kainas, kurias sukėlė JAV skalūnų naftos revoliucija ir padidėjusi pasiūla rinkoje. Praėjusių metų lapkritį OPEC nutarė nemažinti naftos gavybos.

Paprastai kai naftos kaina nukrisdavo, OPEC nariai susirinkdavo ir paskelbdavo apie laikinai mažinamą gavybą. Tačiau šį kartą šeichai Vienoje nusprendė, kad senas planas jau nesuveiks.

Kartelio valstybės pamatė, kad jei sumažins gavybą dabar, gali prarasti pirkėjus. Tad, pavyzdžiui, Saudo Arabija rinką užtvindė dar didesniu naftos kiekiu ir susitaikė su mažesnėmis kainomis, tačiau išlaikė pirkėjus.

Tiesa, perspėta, kad tokios mažos kainos kirs JAV naftos gavėjams. Tad iš tiesų mažesnės kompanijos Amerikoje bankrutavo, nes išgauti skalūnų nafta tapo pernelyg brangu.

Žemos kainos kirto OPEC valstybėms, kurios yra paskaičiavusios savo biudžetus pagal barelio kainą. Tik Kataras ir Kuveitas gali sau išlaidauti tiek pat kiek ir anksčiau, nes planuodami savo biudžetą tikėjosi 76 JAV dolerių už barelį, skelbia Tarptautinio Valiutos Fondo duomenys.

Dauguma šalių savo biudžetus paskaičiavo prie 100 JAV dolerių ribos, o Alžyrui reiktų net 130 JAV dolerių už barelį kainos, jei norėtų ir toliau taip gyventi kaip anksčiau.

Pirmadienio ryte Brent tipo naftos kaina svyravo apie 66 JAV doleriu už barelį.

Birželį rinksis OPEC nariai, kuriems reikės nuspręsti dėl tolimesnių veiksmų.

Dokumente, su kuriuo susipažino „The Wall Street Journal“, rekomenduojama grįžti prie kvotų sistemos, kurios atsisakyta 2011 metais. Iki tol vyko kova, kiek kiekviena valstybė gali išgauti naftos, tačiau tokią tvarką ignoravo patys OPEC nariai.

Dabar Saudo Arabija ir Irakas pumpuoja rekordinius kiekius naftos, ir kvotų sistema atrodytų keistai. Tačiau kvotos padėtų atsigauti skurdesnėms OPEC narėms, nes joms esą būtų galima daugiau patiekti naftos į rinką. Tačiau strategijos dokumente neminimos jokios šalys.

„Jei OPEC būtų labiau disciplinuota organizacija, ji turėtų didesnę įtaką rinkoms“, – sakė vienas pareigūnas, susipažinęs su organizacijos rekomendacijomis, kurios gali būti pristatytos jau birželį. Pasak šaltinio, jei norima išlaikyti organizaciją, nebėra kito būdo kaip įvesti kvotas, nors ir laikinai.

Remiantis naujausiomis OPEC rekomendacijomis, kurios nutekėjo į spaudą, kvotos galėtų paveikti, jei kartelio narių rinka susitrauktų iki 32 proc. Dabar OPEC narės išgauna daugiau nei pusę pasaulio naftos.

Parengė Marius Jokūbaitis

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.