Prezidentei kliūva biokatilai Kaune ir šilumos kaina Prienuose

Lietuvos prezidentei Daliai Grybauskaitei kliūna šilumos ūkis ne tik Vilniuje, bet ir Kaune, nors šiame mieste energija per metus atpigo labiausiai tarp didmiesčių. Šalies vadovė nepatenkinta, kad šilumos gamintojai kartais į tarifą įtraukia nepagrįstas sąnaudas.

Naujoji Kainų prievaizdė I.Žilienė gavo patarimų, kaip prižiūrėti šilumos kainas.<br>Prezidentūros nuotr.
Naujoji Kainų prievaizdė I.Žilienė gavo patarimų, kaip prižiūrėti šilumos kainas.<br>Prezidentūros nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

2015-05-12 15:48, atnaujinta 2018-01-04 02:42

Tai ji išsakė susitikime su naująja Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) vadove Inga Žiliene. Pokalbio metu ji pažėrė priekaištų buvusiai komisijai. „Ankstesnė VKEKK nepakankamai kontroliavo šilumos sektorių“, – skelbiama prezidentūros pranešime.

Anksčiau prezidentė yra sakiusi, kad buvusios vadovės Dianos Korsakaitės darbą vertino gerai, tačiau pratęsti jos kadenciją nepanoro. Kainų komisijos vadovę skiria ir atleidžia Seimas Prezidentės teikimu.

Prezidentūra skelbia, kad nepakankamai užtikrintas šilumos įmonių sąnaudų ir investicijų skaidrumas lėmė aukštas šilumos kainas gyventojams įvairiuose Lietuvos regionuose. Pavyzdžiui, Kauno mieste prijungta 3 kartus daugiau biokuro katilinių, nei yra maksimalus galių poreikis žiemą.

Tiesa, prezidentūra nemini, kad šilumos kainos Kaune per metus nukrito trečdaliu ir dabar yra kone mažiausios tarp didmiesčių. Kauniečiai moka 5,13 ct/kWh. Tarp didžiųjų miestų tik klaipėdiečiai moka pigiau.

Kainų nuosmukį Kaune lėmė didelė konkurencija tarp nepriklausomų šilumos gamintojų, kurie tiekia energiją į tinklą. Šiuo metu laikinojoje sostinėje yra didžiausia biokurą deginančių katilinių koncentracija Lietuvoje. 

Plungėje, kaip pastebi prezidentūra, į šilumos kainą įtrauktos ir investicijos į naujus įrenginius, ir jau nebeveikiančių katilinių išlaikymo kaštai. O Prienuose ir Trakuose šilumą tiekianti privati įmonė tyčia delsė atsisakyti dujų naudojimo, nemažino savo veiklos sąnaudų, todėl ir šildymo kainos šiuose miestuose yra vienos didžiausių Lietuvoje.

Prienams šilumą tiekia „Prienų energija“, kuri priklauso privačiai įmonei „E energija“. Čia šilumos kilovatvalandė kainuoja 8,09 cento arba kone dvigubai brangiau nei Klaipėdoje.

„Prezidentė iškėlė užduotį šilumos ūkį padaryti prioritetu Komisijos veikloje“, – po susitikimo sakė prezidentės patarėjas Arūnas Molis. Naujoji komisijos vadovė taip pat įpareigota griežtesnę įmonių veiklos kontrolę, prižiūrėti auditus. „Įmonės veikdavo ne visada sąžiningai“, – pareiškė patarėjas.

Susitikime taip pat kalbėta apie tarifų nustatymą, griežtesnė šilumos įmonių sąnaudų kontrolė. Nepagrįstos sąnaudos, pasak pranešimo, neturėtų tapti priežastimi didinti tarifus gyventojams.

Kainų komisijos ir Prezidentės susitikime taip pat kalbėta ir apie „Vilniaus energiją“, kai įmonė biokurą yra pirkusi brangiau nei gamtines dujas. „Tokios praktikos ateityje reikėtų vengti“, – pastebėjo patarėjas. Prezidentė priminė, kad Komisija gali taikyti sankcijas įmonėms, jei šios piktnaudžiauja.

Komisijos vadovė prezidentai pažadėjo aiškintis, ar „Vilniaus energija“ ir „Prienų energija“ neįtraukė į šilumos kainą nepagrįstų sąnaudų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.