Naftos kainos pasiekė kone aukščiausią ribą šiemet

Naftos kainos po ankstesnės prekybos sesijos trečiadienį ir toliau kyla: rodiklis beveik pasiekė aukščiausią lygį šiais metais. Daugiausiai įtakos turėjo nusilpęs JAV doleris, kilsiančią paklausą prognozavę specialistai ir stebimas JAV naftos gavybos sulėtėjimas. Apie tai praneša „Dow Jones“.

Naftos gavyba JAV lėtėja.<br>123rf nuotr.
Naftos gavyba JAV lėtėja.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

May 13, 2015, 10:30 AM, atnaujinta Jan 4, 2018, 12:42 AM

Niujorko biržoje žaliavinės naftos birželio ateities sandorių kaina siekė 61,22 JAV dolerio už barelį, t. y. 0,47 JAV dolerio daugiau nei antradienį. „Brent“ markės naftos birželio ateities sandorių kaina Londono ICE biržoje kilstelėjo 0,31 JAV dolerio ir siekė 67,17 JAV dolerio už barelį.

Antradienį vėlai vakare Amerikos naftos institutas (API) pranešė, kad JAV žaliavinės naftos atsargos per savaitę iki gegužės 8 d. sumenko 2 mln. barelių. JAV energetikos informacijos administracija savo duomenis pateiks trečiadienį. Agentūros „Platts“ specialistai prognozavo, kad atsargos galėjo sumenkti gerokai mažiau – 250 tūkst. barelių.

Naftos gavyba JAV lėtėja, tačiau rodiklis gali tapti beveik pastovus, nes gavybos įmonės smunkant kainoms patiria sunkumų, todėl pastebėję vertės atsigavimą sieks užsidirbti, teigia banko „Morgan Stanley“ analitikas Adamas Longsonas.

OPEC padidino prognozę

Naftą eksportuojančių šalių organizacija (OPEC) padidino savo naftos paklausos pasaulyje augimo prognozę 2015 metams nuo 1,17 iki 1,18 mln. barelių per parą. Tikimasi, kad iš viso šiemet per parą visame pasaulyje bus suvartojama 92,5 mln. barelių naftos, teigiama oficialiame dokumente.

Taip pat OPEC sumažino savo prognozes dėl gavybos apimčių 2015 metais augimo šalyse, nepriklausančiose organizacijai. Susivienijimo ekspertai mano, kad šiais metais rodiklis augs 0,68 mln. barelių ir pasieks 57,16 mln. barelių per parą. Balandžio mėnesio ataskaitoje buvo teigiama, kad rodiklis sudarys 57,17 mln. barelių per parą.

Tarptautinė organizacija kiek kilstelėjo ir OPEC priklausančiose šalyse išgaunamos naftos paklausą: manoma, kad rodiklis padidės 320 tūkst. barelių, t. y., palyginti su 2014 metais, pakils iki 29,32 mln. barelių per parą. Balandžio mėnesio dokumente šis rodiklis siekė 29,3 mln. barelių.

Oficialiais duomenimis, OPEC narių naftos gavybos apimtys balandį išaugo 18 tūkst. barelių ir pasiekė 30,84 mln. barelių per parą.

Kartelis taip pat mano, kad pasaulinio BVP augimas 2015 metais kris nuo 3,4 iki 3,3 proc. Ataskaitoje teigiama, kad toks nuosmukis daugiausiai susidaro dėl pokyčių JAV bendrojo vidaus produkto augimo prognozėje: šis dėl menko augimo pirmąjį 2015 metų ketvirtį kris nuo 2,9 iki 2,6 proc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.