Vagių padaromus nuostolius dengia visi elektros vartotojai

Elektros tiekimo sistema ne tik užtikrina kasdienę mūsų buitį, bet yra ir įvairaus plauko nusikaltėlių taikinys. Kasmet oro linijų laidus, elektros transformatorių alyvą pavogę nusikaltėliai pridaro tūkstantinių nuostolių elektros skirstymo tinklų bendrovei LESTO bei sukelia elektros tiekimo problemų tūkstančiams nieko dėtų gyventojų. Dėl alyvos vagysčių ir jų sukeltų padarinių elektros skirstymo bendrovė LESTO vien pernai patyrė 178 898 eurų nuostolių.

„Lesto“ kasmet patiria nuostolių dėl vagysčių.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
„Lesto“ kasmet patiria nuostolių dėl vagysčių.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2015-06-02 09:09, atnaujinta 2017-11-25 01:17

Vagysčių nuostoliai – šešiaženkliai

Elektros skirstomasis tinklas, kaip ir bet kuris infrastruktūros objektas, reikalauja nuolatinių investicijų. Ne tik tinklo plėtra, bet ir remontas po avarijų, sugadinimų, kuriuos sukėlė nusikalstama veikla, yra finansuojami iš elektros skirstymo tarifų, tad finansinė našta krenta ant visų šalies gyventojų pečių.

„Pernai įvykdytos 44 oro linijų vagystės – tai yra kiek mažiau nei užpernai, kai užfiksuota 60 vagysčių. Nuo ilgapirščių rankų visoje Lietuvoje nukentėjo 390 transformatorinių. Net 80-yje jų dėl pavogtos alyvos perdegė transformatoriai, dėl to be elektros liko apie 2500 elektros vartotojų“, – statistika dalijasi LESTO Elektros tinklo tarnybos direktorius Virgilijus Žukauskas.

Vogtos alyvos pirkėjai lanko servisus

Kasmet pavagiamos transformatorių alyvos kiekis – įspūdingas. Kur gi juodojoje rinkoje alyva realizuojama? LESTO specialistų teigimu, transformatorių aušinimui skirtą alyvą vagys parduoda kaip degalus – vogta alyva pilama tiek į žemės ūkio technikos, tiek ir senesnės gamybos lengvuosius automobilius.

Vis tik vogtos alyvos pirkėjai neturėtų būti labai patenkinti – transformatorių alyva skirta tik transformatorių aušinimui, o naudojama vidaus degimo varikliuose juos gadina. Autoservisų specialistų teigimu, įsigijus pigesnio dyzelinio kuro sugenda automobilių varikliai, kuro įpurškimo, kitos sistemos, o pastarųjų remontas – itin brangus. „Ši alyva yra specialiai modifikuota – degdama ji išskiria koroziją sukeliančius junginius. Nors kaip dyzeliną alyvą pardavę nusikaltėliai gauna nemažai pinigų, bet pirkėjai su tokiais degalais paprastai rieda neilgai“, – įspėja V.Žukauskas.

Vagys sukelia elektros tiekimo sutrikimus

Šimtatūkstantiniai alyvos vagysčių nuostoliai yra opi, bet ne vienintelė problema: iš elektros transformatorių išleista aušinimo alyva sukelia brangios įrangos gedimus, nes įranga kaista ir ilgainiui perdega. Dėl to nutrūksta elektros tiekimas, be elektros energijos palikdamas nieko nenutuokiančius gyventojus.

Įžūlius vagis išaiškinti labai padeda atsakingi gyventojai, kurie, pamatę įtartinus asmenis ar transporto priemones prie elektros įrenginių, praneša LESTO ar policijai.

Tokie pranešimai ypač vertingi net ir tais atvejais, kai vagis nėra sugaunamas, nes laiku sureagavus LESTO turi galimybę išgelbėti įrangą bei užkirsti kelią elektros tiekimo sutrikimams.

Sulaikyti vagis policijai nelengva

Lietuvos kriminalinės policijos biuro specialistų teigimu, dėl nusikalstamos veikos pobūdžio, nustatyti asmenis, vykdančius būtent tokias nusikalstamas veikas, yra sudėtinga.

„Kaip vieną prevencinių priemonių policija naudoja metalo laužo supirktuvių, kurios ne visuomet sąžiningai vykdo savo veiklą, patikrinimus“, – teigia Jelena Zuj, Lietuvos kriminalinės policijos biuro Administravimo valdybos viešųjų ryšių vyriausioji specialistė.

J. Zuj pasakoja, kad patikrinimų metu pareigūnai lankosi metalo supirktuvėse ir tikrina, ar juose nėra draudžiamų supirkti metalų, įrangos ir pan.

Teisėsaugai kovoti su elektros įrangos vagimis padeda ir prieš keletą metų priimtos Baudžiamojo Kodekso pataisos, pagal kurias už svarbią reikšmę nacionaliniam saugumui turinčių įmonių infrastruktūros vagystes, sugadinimą gresia laisvės atėmimas iki šešerių metų.

Kasmet vagys elektros vartotojams padaro nuostolių už tokią sumą, kurios pakaktų mėnesį nemokamai elektros energiją tiekti visam Marijampolės miestui.

LESTO už šią sumą galėtų nutiesti 15 km kabelių linijų ar sumontuoti 45 naujas stulpines transformatorines ir taip pagerinti elektros energijos tiekimo patikimumą vartotojams.

Gyventojų prašoma prisidėti prie kovos su vagimis ir, pastebėjus bet kokį įtartiną elgesį šalia elektros įrenginių, pranešti apie tai bendruoju pagalbos telefonu 112 ar LESTO telefonu 1802.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.