Renkantis elektros tiekėją Lietuvos įmonėms svarbiausia – kaina

92 proc. Lietuvos įmonių nepriklausomą elektros tiekėją renkasi pirmiausia atsižvelgdamos į kainą. Tai rodo Energijos tiekimas UAB užsakymu tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai“ gegužę atlikta šalies įmonių apklausa. Be kainos respondentai tarp pasirinkimą lemiančių veiksnių minėjo elektros tiekimo patikimumą (71 proc.), kiek daugiau nei trečdalis (36 proc.) išskyrė kokybišką klientų aptarnavimą.

Tyrimo metu taip pat paaiškėjo, kad rinkos dalyviams vis dar trūksta gilesnio supratimo apie tai, kaip Lietuvoje veikia nereguliuojama elektros rinka.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Tyrimo metu taip pat paaiškėjo, kad rinkos dalyviams vis dar trūksta gilesnio supratimo apie tai, kaip Lietuvoje veikia nereguliuojama elektros rinka.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 3, 2015, 3:19 PM, atnaujinta Nov 24, 2017, 5:01 PM

Kur kas mažiau reikšmingi vartotojams atrodo tokie kriterijai kaip tiekėjo žinomumas ar siūlomos sutarties sąlygų lankstumas – juos paminėjo atitinkamai 16 ir 15 proc. apklaustųjų. Dešimtadalis tvirtino, kad svarbios kolegų ar draugų rekomendacijos.

„Be kainos, kuri svarbiausia beveik visiems vartotojams, santykinai didelę reikšmę Lietuvos organizacijos skiria tiekėjo patikimumui. Prie to veikiausiai prisidėjo rinkoje matytos pamokos, kai elektros kainos svyravimų nesugebėjo atlaikyti visas būrys smulkesnių tiekėjų, kurie nutraukė veiklą ir sukėlė nepatogumų savo klientams. Tai skatina įmones daugiau dėmesio skirti tiekėjo patikimumui ir stabilumui“, – įžvalgomis dalijasi daugiausia klientų Lietuvoje turinčio nepriklausomo tiekėjo Energijos tekimas UAB vadovas Algirdas Juozaponis.

Tyrimo metu taip pat paaiškėjo, kad rinkos dalyviams vis dar trūksta gilesnio supratimo apie tai, kaip Lietuvoje veikia nereguliuojama elektros rinka, kas yra nepriklausomas elektros tiekėjas ir pan.

„Reali elektros rinka pradėjo funkcionuoti dar 2010 metais. Ir nors visi juridiniai asmenys į nereguliuojamą elektros rinką galutinai įsiliejo beveik prieš pusantrų metų – 2013 m. pradžioje – tačiau žinių apie tai, kaip ji veikia, vis dar trūksta. Pavyzdžiui, 57 proc. apklaustų įmonių paprašytos nurodyti bent vieną nepriklausomą elektros tiekėją pirmiausia įvardijo AB LESTO, kuri užtikrina tik garantinį elektros tiekimą nepriklausomo tiekėjo nepasirinkusioms organizacijoms“, – sako A. Juozaponis.

Anot jo, tai rodo, kad tiek rinkos dalyviams, tiek valstybinėms institucijoms reikia dar daugiau dėmesio skirti šviečiamajai veiklai, nes garantinį elektros tiekimą pasirinkusios įmonės ir juridiniai asmenys už elektros energiją moka brangiau. Garantinės elektros energijos kaina nustatyta 25 proc. didesnė lyginant su visuomeninio tiekėjo elektros energijos ir tiekimo paslaugos kaina.

Šiuo metu nepriklausomų elektros energijos tiekėjų paslaugomis Lietuvoje naudojasi 15-20 tūkstančių įmonių ir organizacijų, tai yra ~35 proc. visų juridinių elektros energijos vartotojų. Likusiai daliai organizacijų elektros tiekimą užtikrina AB LESTO.

Tyrime apklaustos 305-ios Lietuvoje veikiančios įmonės bei įstaigos. Apklausą telefoninių interviu metodu atliko tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai“ 2015 m. gegužės mėn.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.