Iranas meta pirštinę Kremliui

Teheranas nori parduoti savo dujas Europai, rašo Iwona Trusewicz Lenkijos dienraščio „Rzeczpospolita“ interneto svetainėje „rp.pl“. Jos galėtų būti tiekiamos trimis kryptimis. Viena iš jų stoja skersai kelio „Gazprom“ projektui.

Teheranas mano, kad palankiausia dujų tiekimo į Europą kryptis yra per Turkiją – vieną didžiausių dujų rinkų Europoje, ir dar labai patrauklią tuo, kad ši šalis mportuoja beveik 90 proc. sunaudojamų dujų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Teheranas mano, kad palankiausia dujų tiekimo į Europą kryptis yra per Turkiją – vieną didžiausių dujų rinkų Europoje, ir dar labai patrauklią tuo, kad ši šalis mportuoja beveik 90 proc. sunaudojamų dujų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 5, 2015, 5:07 PM, atnaujinta Nov 24, 2017, 4:12 AM

Apie tai, kad Iranas analizuoja penkias –šešias galimas dujų tiekimo trasas, informavo koncerno NIGC vadovas Azizollah Ramezani Paryžiuje vykusio dujininkų kongreso metu.

„Nagrinėjame daug galimų dujų tiekimo į Europą kelių. Trys labiausiai tikėtini – per Turkiją, per Juodąją jūrą, o taip pat per Iraką, Siriją ir Viduržemio jūrą. Dabar turime paskaičiuoti būsimas išlaidas ir rentabilumą ir pasirinkti pelningiausią variantą“, – cituoja Irano atstovą agentūra „Novosti“.

Sprendimas bus priimtas, kai klientai iš Europos galės pasirašyti sutartis su Iranu, ir tai įvyks, kai bus visiškai atšauktos sankcjos. A.Ramezani yra įsitikinęs, kad „Europa laukia, kol sankcijos bus atšauktos, ir kada tai atsitiks, pradės derybas su Iranu, kurios baigsis sutarčių pasirašymu“.

JAV ir Europos Sąjungos sankcijos Iranui buvo paskelbtos 2006 metais. Jos draudžia pasirašiusioms šalims pirkti Irano naftą ir dujas. Sankcijos turėjo sustabdyti Irano branduolinę programą. Dėl jų perpus sumažėjo naftos ir dujų gavyba ir buvo prarasta daug eksporto rinkų.

Po derybų Ženevoje 2013 metų pabaigoje sankcijos buvo sušvelnintos. G6 ir Iranas susitinka birželio 30 dieną derėtis dėl jų visiško atšaukimo ir siekti susitarimo dėl Irano branduolinės programos. Jeigu susitarti pavyks, Europos Sąjunga atšauks sankcijas, o Irano urano sodrinimo programą 25 metus kontroliuos tarptautinė bendrija.

Irano pareiškimai jau dabar gali pasirodyti grėsmingi rusams. Nors jie ir teigia, kad turi daugiausia gamtinių dujų pasaulyje, yra įrodyta, kad pagal šių energijos išteklių atsargas vis dėlto pirmauja Iranas. Be to, dujos Irane yra daug lengviau prieinamos, todėl pigesnės, nei rusiškos, išgaunamos labai atšiauriomis Sibiro sąlygomis.

Teheranas mano, kad palankiausia dujų tiekimo į Europą kryptis yra per Turkiją – vieną didžiausių dujų rinkų Europoje, ir dar labai patrauklią tuo, kad ši šalis mportuoja beveik 90 proc. sunaudojamų dujų (apie 56 mlrd. kubinių metrų.).

„Per Turkiją gali eiti kelios trasos, kuriomis mūsų dujos tekės į Europą. Tai priklauso nuo to, kaip šis naujasis dujotiekis aprūpins dujomis pačią Turkiją“, – sakė NIGC vadovas.

Turkija taip pat yra Rusijos interesų taikiklyje. Rusija skuba tiesti dujotiekį „Turkijos srautas“, kad aplenktų konkurentus Azerbaidžaną ir Turkmėniją, teigia straipsnio autorė.

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.