Kokią vietą tarp energetikos projektų užima renovacija?

Dalies ekonomistų ir politikos apžvalgininkų nuomone, Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizacijos) programa turėtų būti vertinama kaip ne mažiau svarbus energetikos projektas valstybei, nei suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalas ar elektros jungtys. Apie daugiabučių namų renovacijos rolę ir jos svarbą siekiant energetinės nepriklausomybės bei kitus būdus ją pasiekti paklausėme Lietuvos Respublikos energetikos ministro patarėjo Mantu Dubausku.

Renovuojant daugiabučius siekiama sumažinti energijos vartojimą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Renovuojant daugiabučius siekiama sumažinti energijos vartojimą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 5, 2015, 2:40 PM, atnaujinta Nov 24, 2017, 4:56 AM

- Neretai daugiabučių namų modernizacija, kalbant apie energetinės nepriklausomybės didinimą yra statoma į vieną gretą šalia tokių didelės svarbos energetinių projektų kaip LNG terminalas ar dujotiekių tiesimo projektai. Kaip yra iš tikrųjų, lyginant šias priemones? Kaip priemones galima palyginti žvelgiant į išleidžiamus kaštus ir gaunamą naudą, padidėjusį efektyvumą?

– Daugiabučių renovacija ne visai lygintina su dideliais energetinės infrastruktūros projektais, nes renovacijos ir infrastruktūros objektų tikslai yra skirtingi. Renovuojant daugiabučius siekiama sumažinti energijos vartojimą. Dujotiekiai ar elektros jungtys tiesiamos, SGD terminalas statomas siekiant užtikrinti energijos tiekimo saugumą, didinti alternatyvių tiekimo kelių skaičių.

Kaip rodo Lietuvos patirtis, atsiradus alternatyviam tiekimo šaltiniui (SGD terminalui) bei realiai konkurencijai, dujų kaina sumažėjo („Eurostat“ duomenimis, dujų kaina Lietuvoje praėjusiais metais sumažėjo labiausiai iš visų ES narių). Panašaus efekto – elektros kainos mažėjimo – tikimės ir pradėjus veikti elektros jungčiai su Švedija.

Konkurencinga kaina vartotojams – labai svarbu. Tačiau brangiausia energija yra tokia, kurios vartotojai negavo tuo metu, kai jos labiausiai reikėjo. Kad išvengtume tokios situacijos, turime rūpintis tiekimo saugumu: patikima tiekimo infrastruktūra bei alternatyviais šaltiniais. Sunku būtų pervertinti neigiamas pasekmes, kurios būtų užklupusios Lietuvą 2012 ar 2013 metų žiemą, jei „Gazprom“ būtų nutraukęs dujų tiekimą. Tačiau dabar toks pavojus net teoriškai negresia – visą Lietuvos dujų poreikį gali patenkinti SGD terminalas.

- Kiek svarbi tuomet yra daugiabučių modernizacija didinant Lietuvos energetinę nepriklausomybę?

– Nors renovacija nėra lygintina su energetikos objektų statybomis, tai nereiškia, kad renovacija yra mažiau svarbi. Net ir turėdami patikimą energijos tiekimą už konkurencingą kainą, negalime švaistyti energijos. Efektyvus energijos vartojimas taip pat didina mūsų energetinę nepriklausomybę. Be to, suvartoję mažiau energijos, galime sutaupyti lėšų. Šias lėšas vartotojai gali skirti kitoms savo reikmėms.

www.atnaujinkimebusta.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.