ES energijos rinkai betonuojamos dar stipresnės atramos

Visos Baltijos jūros regiono ES valstybės palaiko Lietuvos, Latvijos ir Estijos sinchronizaciją su kontinentinės Europos elektros tinklais. Pirmadienį, birželio 8-ąją, Liuksemburge vykusios Energetikos tarybos metu Lietuva, Latvija, Estija, Suomija, Švedija, Lenkija ir Vokietija bei eurokomisaras energetikai ir klimato politikai M. Arias Cañete pasirašė Supratimo memorandumą dėl sustiprinto Baltijos energijos rinkos jungčių plano (BEMIP).

Pasak R.Masiulio, sinchronizacija leis sukurti visiškai veikiančią ES energijos vidaus rinką bei užtikrinti energetinį saugumą Baltijos valstybių elektros sektoriuje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Pasak R.Masiulio, sinchronizacija leis sukurti visiškai veikiančią ES energijos vidaus rinką bei užtikrinti energetinį saugumą Baltijos valstybių elektros sektoriuje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 9, 2015, 10:36 AM, atnaujinta Nov 23, 2017, 2:47 PM

Atnaujintas BEMIP išplės regioninio bendradarbiavimo sritis ir leis užtikrinti visišką Baltijos šalių integraciją į ES energijos vidaus rinką.

Atnaujintas BEMIP yra išplečiamas ir sustiprinamas – į jį be iki šiol buvusių elektros energijos ir dujų rinkų, infrastruktūros ir energijos gamybos sričių įtraukiamos naujos bendradarbiavimo sritys: Baltijos valstybių sinchronizacija su kontinentinės Europos tinklais, energijos tiekimo saugumas, energijos vartojimo efektyvumas, atsinaujinantys energijos ištekliai. Lyginant su ankstesniu BEMIP, atnaujintas BEMIP sustiprinamas ir valdymo požiūriu, numatant ne tik viceministrų, bet ir ministrų lygio susitikimus. 

„BEMIP reformą lėmė ne tik būtinybė suderinti regioninį bendradarbiavimą su ES Energetikos Sąjungos strateginiais tikslais, bet ir poreikis kuo greičiau pasiekti Baltijos šalių energetikos rinkų integraciją“, – sakė Supratimo memorandumą pasirašęs energetikos ministras Rokas Masiulis.

Atnaujinto BEMIP pagrindinis tikslas – užtikrinti visišką Baltijos šalių integraciją į ES energijos vidaus rinką. Konkretūs veiksmai siekiant šio tikslo numatyti Veiksmų plane, kuris yra sudėtinė atnaujinto BEMIP dalis. Į šį planą įtrauktas Lietuvos, Latvijos ir Estijos sinchroninis prisijungimas prie kontinentinės Europos elektros tinklų iki 2025 m. bei dujotiekio tarp Lietuvos ir Lenkijos (GIPL) nutiesimas.

„Labai svarbu, kad visos aštuonios Baltijos jūros regiono ES valstybės politiniu lygmeniu vienbalsiai sutaria dėl Baltijos šalių integracijos į kontinentinės Europos elektros tinklus būtinybės. Šiam tikslui pasiekti sutariama toliau dirbti BEMIP formate sukurtoje specialioje darbo grupėje. Sinchronizacija leis sukurti visiškai veikiančią ES energijos vidaus rinką bei užtikrinti energetinį saugumą Baltijos valstybių elektros sektoriuje“, – sakė R. Masiulis.

Dujų sektoriuje šalys sutaria kartu siekti ekonomiškai geriausio sprendimo sujungti Suomiją ir tris Baltijos šalis su Europos dujų tinklu bei naujais dujų tiekimo šaltiniais, taip pat paskatinti rinkos atvėrimą ES valstybėse narėse, kurios vis dar taiko išimtis iš Trečiojo energetikos paketo taisyklių.

BEMIP Europoje laikomas vienu sėkmingiausių regioninio bendradarbiavimo pavyzdžių. Tai – 2009 m. Europos Komisijos sukurta iniciatyva, skirta Baltijos valstybių – Lietuvos, Latvijos ir Estijos – energijos rinkas integruoti į ES, tokiu būdu užbaigiant kurti bendrąją ES energijos vidaus rinką. Aktualiausias šio sėkmingo regioninio bendradarbiavimo pavyzdys yra baigiamos statyti dvi elektros jungtys su Švedija ir Lenkija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.