Už SGD terminalą mokės ir namų savininkai

Energetikos ministerija skelbiasi atradusi būdą, kaip išlaikyti suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalą, bet drauge atpiginti dujas. Už terminalą mokės ir gyventojai, būstą besišildantys dujomis. Todėl centralizuotai tiekiamos šilumos gamintojai trina rankomis – našta jiems sumažės.

Sugalvota, kaip paskirstyti terminalo išlaikymo naštą tolygiai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Sugalvota, kaip paskirstyti terminalo išlaikymo naštą tolygiai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

2015-06-26 16:05, atnaujinta 2017-10-29 06:13

Turi priėjimą prie vamzdžio? Mokėk

Ką daryti su SGD, kai dujų vartojimas ir poreikis mažėja, o laivo išlaikymas kainuoja brangiai? Kaip nutildyti šilumos gamintojus, kurie skundžiasi, kad terminalas pernelyg slegia jų pečius?

Tokie klausimai kėlė galvos skausmą energetikos politikos strategams. Todėl dabar galiojanti tvarka, panašu, pati prašėsi  pakeičiama.

Prievolė pirkti dujas iš terminalo ne kartą buvo kritikuojama šilumos tiekėjų, bet kito būdo išlaikyti „Independence“ nebuvo.

Tačiau kitą šildymo sezoną bus naujovių, sako Energetikos ministerija. Šilumos gamintojai jau neprivalės pirkti dujų iš terminalo, taigi tokią prievolę žadama panaikinti.

Energetikos ministerijoje gimė nauja idėja – galios mokestis. Jis užguls iš esmės visus vartotojus, iki kurių nutiestas vamzdis. Kitaip tariant, dujų iš terminalo gali ir nepirkti, bet jei turi priėjimą prie dujų vamzdžio, teks susimokėti.

Mokės mažiau, bet visi

Valdininkai kol kas nepateikia tikslių skaičių, kaip naujasis galios mokestis paveiks kainas. Tačiau žada, kad šilumos tarifas didiesiems miestams mažės. Pavyzdžiui, „Vilniaus energijai“ tekdavo didžiausia dalis prievolės pirkti dujas iš terminalo, bet nauja tvarka gali šilumos gamybą atpiginti 20 procentų.

„Per 2015 metus šilumos vartotojai dėl brangesnių SGD permokėjo 50 milijonų eurų. Dabar prievolės pirkti dujas iš laivo nebeliks, bet mes nežinome, koks bus tas galios mokestis. Neturime skaičių“, – atsargiai kalbėjo Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos vadovas Vytautas Stasiūnas.

Tačiau jis sutiko, kad  siūloma nauja tvarka yra geresnė nei ligšiolinė. „Mes ir anksčiau siūlėme, kad terminalo išlaikymo kaina būtų paskirstyta visiems, todėl, panašu, jog tvarką jau ima keisti“, – pridūrė V.Stasiūnas.

Tiesa, neatmetama, kad šiluma gali šiek tiek pabrangti ten, kur dabar ji ir taip pigi dėl biokuro. Mat dalis savivaldybių vartoja mažai dujų, nors iki jų vamzdynas ateina. Pagal naują tvarką jie turės mokėti galios mokestį.

Nušaus du zuikius?

„Bet mums blogiau nebus. Vis tiek turėjome pirkti dalį dujų iš terminalo. Manau, kad už terminalą turi susimokėti visi, jei yra įtraukti į sistemą. Nesvarbu, vartoji dujas ar ne“, – mano Utenos šilumos tinklų vadovas Gintaras Diržinauskas.

Todėl jis palaiko idėją  priversti mokėti visus, kurie turi galimybę gauti dujų. „Jeigu užsisakai didelę porciją, bet jos nevalgai, juk vis tiek turi susimokėti“, – samprotavo G.Diržinauskas.

Utena šilumai gaminti suvartoja beveik 80 proc. biokuro. „Dujų per metus sunaudojame tik apie vieną milijoną kubinių metrų“, – sakė G.Diržinauskas.

Be to, Energetikos ministerija šia naujove, kuriai dar turės pritarti tiek Vyriausybė, tiek Seimas, žada nušauti du zuikius. „Gazprom“ ir „Independence“ dujų kaina šiuo metu gerokai skiriasi, tačiau šį skirtumą žadama kompensuoti iš naujojo galios mokesčio. O vartotojus ir taip pasieks sumaišytos rusiškos ir norvegiškos dujos.

Energetikos strategams karštligiškai reikėjo spręsti SGD terminalo klausimą, nes dujų vartojimas Lietuvoje mažėja dramatiškai.

Sako, kad nebrangs

Ar gyventojai, vartojantys dujas namams šildyti, taip pat mokės galios mokestį?

„Taip, mokės, tačiau naujasis modelis beveik nedarys įtakos buitinių vartotojų mokamai kainai, nes jų naudojama projektinė galia yra palyginti nedidelė“, – paaiškino energetikos ministro patarėjas Mantas Dubauskas.

Tačiau galutinė dujų kaina rinkoje, pasak jo, nesikeis. Nes skirtumas bus padengiamas iš lėšų, surinktų pagal pajėgumų modelį.

Energetikos ministerija prognozuoja, kad kainos pokytis skirtinguose miestuose bus skirtingas.

„Tikslus kainos pokytis priklausys nuo tame mieste esančio šilumos tiekėjo projektinio gamtinių dujų vartojimo pajėgumo bei šilumai gaminti sunaudojamų dujų kiekio. Tuose miestuose, kur dujų vartojama daugiau, atitinkamai sumažės ir kaina. Galima paminėti, kad Vilniuje šilumos gamybos kaina turėtų sumažėti“, – sakė ministro patarėjas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.