„Epso-G“ įmonių grupė bus valdoma taip, kaip pasaulyje įprasta

Energetikos ministerija pradeda baigiamąjį „Epso-G“ energetikos įmonių grupės valdymo tobulinimo etapą. Energetikos ministras Rokas Masiulis patvirtino „EPSO-G“ korporatyvinio valdymo gaires, kuriomis numatoma pertvarkyti „Epso-G“ grupės valdymą, kad jis atitiktų pažangiausias tarptautinių organizacijų rekomendacijas.

Bendrovei „EPSO-G“ priklauso 96,6 proc. dujų perdavimo sistemos operatoriaus „Amber Grid“.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Bendrovei „EPSO-G“ priklauso 96,6 proc. dujų perdavimo sistemos operatoriaus „Amber Grid“.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 8, 2015, 11:50 AM, atnaujinta Oct 16, 2017, 10:58 PM

Prie finišo tiesiosios „Epso-G“ valdymo pertvarka priartėjo prieš mėnesį, kai Vyriausybės Strateginis komitetas iš esmės pritarė „EPSO-G“ valdymo modeliui. Energetikos ministro patvirtintos gairės – dar vienas nuoseklus žingsnis siekiant užbaigti formuoti valstybei priklausančią įmonių grupę, įkurtą 2012 metais. Grupės turtas, įnešant „Amber Grid“ akcijas, baigtas formuoti 2014 metais.

„Epso-G“ korporatyvinio valdymo gairėse numatyti svarbiausi įmonių grupės valdymo principai. Tai – skaidrumas, efektyvumas, profesionalumas, nuoseklumas ir atskaitomybė.

„Valstybės valdomų įmonių sėkmė bet kurioje pasaulio šalyje prasideda nuo skaidrumo. „Epso-G“ perims geriausią tarptautinę patirtį, kuri išdėstyta Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) gairėse naujoms narėms, Jungtinių Tautų bei NASDAQ rekomendacijose. Valstybės iškeltų tikslų sieks geriausi savo srities profesionalai – į grupės įmonių valdymą bus įtraukta apie 10 nepriklausomų specialistų“, – kalbėjo ministras R.Masiulis.

Gairėse numatyta, kad „Epso-G“ stebėtojų taryboje iš penkių narių mažiausiai du bus nepriklausomi. Tuo tarpu valdyboje daugiau nei kaip pusė narių bus nepriklausomi.

Valstybei priklausančių įmonių atskyrimas nuo politinės įtakos pasaulyje laikomas vienu svarbiausių gero valdymo reikalavimų. Atskirti valstybės, kaip savininko, ir valstybės, kaip reguliatoriaus, funkcijas ragina ir EBPO. Lietuva yra pradėjusi derybas dėl narystės šioje organizacijoje, vienijančioje pažangiausias pasaulio valstybes.

EBPO rekomendacijų įgyvendinimas ne tik palengvins Lietuvos derybas dėl narystės, bet ir duos tiesioginės naudos vartotojams. Energetikos ministro teigimu, pabaigus permainas „EPSO-G“ įmonių grupė veiks efektyviau. O tai vartotojams neš naudą per palankesnius elektros bei gamtinių dujų tarifus.

„Atlikus gairėse numatytus veiksmus ir užbaigus formuoti „EPSO-G“ įmonių grupę, per metus būtų galima sutaupyti iki 4-5 mln. eurų. Toks efektas būtų pasiektas optimizavus veiklos bei finansavimo sąnaudas, centralizavus dalį funkcijų bei padidinus veiklos efektyvumą“, – teigė „EPSO-G“ generalinis direktorius Rolandas Zukas.

Bendrovei „EPSO-G“ priklauso 96,6 proc. dujų perdavimo sistemos operatoriaus „Amber Grid“ ir 97,5 proc. elektros perdavimo sistemos operatoriaus AB „Litgrid“ akcijų. 100 proc. „EPSO-G“ akcijų valdo Energetikos ministerija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.