Kaip Igoris Sečinas išprovokavo naftos kainų kritimą

Rusijos valstybinės naftos ir dujų bendrovės „Rosneft“ prezidento Igorio Sečino pareikšta nuomonė apie Naftą eksportuojančių šalių organizaciją (OPEC) tapo viena iš priežasčių, dėl ko pirmadienį, rugsėjo 7 dieną, krito naftos ateities sandorių kainos, rašo „Bloomberg“.

Išvakarėse I.Sečinas Singapūre vykstančioje konferencijoje „FT Commodities – The retreat“ pareiškė, kad Rusija nestos į OPEC.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Išvakarėse I.Sečinas Singapūre vykstančioje konferencijoje „FT Commodities – The retreat“ pareiškė, kad Rusija nestos į OPEC.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 8, 2015, 11:59 AM, atnaujinta Oct 16, 2017, 10:58 PM

Išvakarėse I.Sečinas Singapūre vykstančioje konferencijoje „FT Commodities – The retreat“ pareiškė, kad Rusija nestos į OPEC.

Jis paaiškino, kad kol kas žemos naftos kainos neprivertė smarkiai mažinti gavybos – gelbėja ankstesnės investicijos. Tačiau tarptautinės bendrovės vis labiau mažina investicijas – 2014 metais jos apkarpė programas 140 mlrd. dolerių, o 2016 metais gali sumažinti investicijas jau 200-250 mlrd. dolerių, teigė akcinės bendrovės „Rosneft“ prezidentas ir valdybos pirmininkas. Tai neigiamai atsilieps gavybos lygiui dvejus-trejus metus, ir dėl to naftos kainos taip pat gali būti sukoreguotos per dvejus-trejus metus. Nuogąstavimai dėl gavybos didėjimo Irane, pasak I.Sečino, yra išpūsti.

I.Sečinas yra įsitikinęs, kad ateitis priklauso Rusijai, Venesuelai ir Iranui. Būtent šios šalys galės padidinti gavybą ilgalaikėje perspektyvoje. Rusijoje iki 2035 metų ji gali būti padidinta iki 700 mln. tonų ir daugiau.

Tačiau, rašo „Bloomberg“, energetikos strategijoje iki 2035 metų apie naftos gavybos didinimą nekalbama, Energetikos ministerija suka galvą, kaip išlaikyti ją dabartiniame lygyje. Nė viename optimistiniame šios pramonės šakos vystymo scenarijuje skaičiaus 700 mln. t per metus nėra, teoriškai Rusija gali išgauti tokį naftos kiekį, jeigu pradės aktyviai eksploatuoti šelfą ir sunkiai išgaunamas atsargas. Bet realiai, kada šaliai taikomos Vakarų sankcijos, o naftos kainos žemos, jos gavyba Rusijoje išaugs maždaug iki 550 mln. t 2020 metais, o paskui net gali sumažėti.

„Bloomberg“ pažymi, kad anksčiau pasisakęs premjero pavaduotojas Arkadijus Dvorkovičius atmetė dirbtinio naftos gavybos mažinimo galimybę Rusijoje. Sečino ir Dvorkovičiaus pareiškimai yra papildomas signalas, kad pasaulinėje rinkoje ir toliau naftos pasiūla gerokai viršys paklausą. Aiškindamas priežastis, dėl kurių Rusija negali stoti į OPEC, I.Sečinas sakė, kad skiriasi naftos gavybos technologijos, be to, Rusijos naftos rinka beveik visiškai privatizuota. „Rosneft“ prezidentas atkreipė dėmesį, kad Rusijos vyriausybė negali tiesiogiai valdyti naftos rinkos taip, kaip tai daroma OPEC šalyse.

Tuo tarpu „RBK“ teigia, kad pastarąsias tris savaites naftos rinkoje vyko dideli svyravimai. Didelę įtaką ateities sandorių kainoms turėjo statistika, rodanti, kad naftos atsargos Jungtinėse Valstijose 100 mln. barelių viršija vidutinius šio metų laiko rodiklius, o taip pat žinia, kad OPEC šalys neketina mažinti gavybos, kuri artima istoriniam maksimaliam lygiui.

„Brent“ rūšies naftos spalio mėnesio ateities sandorių kaina sumažėjo 3,76 proc. ir buvo 47,75 doleriai už barelį. Rusijos valiuta ėmė silpnėti naftai pavymui: Maskvos biržoje euro kursas buvo pakilęs virš 77 rublių, dolerio – virš 69 rublių.

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: prezidento rinkimai – ko nemato Vilniaus burbulas?