Šildymo sezonas – čia pat. Kada pradės šildyti jūsų mieste?

Didieji miestai skelbia šildymo sezoną pradžią. Daugumoje miestų šildymas bent jau spalį bus pigesnis nei tuo pačiu metu praėjusiais metais. Didžiausias kainos nuosmukis – Kaune, o štai Panevėžyje kaina netgi auga.

Vilniuje šildyti pradės pirmadienį, kituose miestuose – šiomis dienomis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Vilniuje šildyti pradės pirmadienį, kituose miestuose – šiomis dienomis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Vilniuje šildyti pradės pirmadienį, kituose miestuose – šiomis dienomis.<br>V.Balkūno nuotr.
Vilniuje šildyti pradės pirmadienį, kituose miestuose – šiomis dienomis.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Oct 7, 2015, 1:55 PM, atnaujinta Oct 11, 2017, 2:03 PM

Vilniaus daugiabučiuose šiluma – nuo pirmadienio

Nuo spalio 8-osios sostinėje skelbiamas šildymo sezonas – nuo rytdienos šildymas bus įjungtas vaikų lopšeliuose, darželiuose, poliklinikose ir ligoninėse, nuo spalio 9 d. – visose Vilniaus mokyklose.

Vilniaus daugiabučiuose šildymas bus įjungtas nuo pirmadienio – spalio 12 dienos. Šiluma daugiabučiuose bus įjungta pagal nustatytą grafiką – per penkias darbo dienas šiluma palaipsniui turi pasiekti visus daugiabučius ir komercinius objektus.

Tuo tarpu gyvenamųjų namų butų ir kitų patalpų savininkai, tinkamai pasirengę savo šildymo sistemas ir neskolingi šilumos tiekėjui, ir daugumos prašymu nusprendę įjungti šildymą anksčiau, nei bus priimtas Vilniaus savivaldybės sprendimas, patys arba (namo valdytojas – administratoriai, bendrijos ir jungtinės veiklos sutarties įgalioti asmenys) gali įsijungti šildymą ir apie savo sprendimą turi pranešti „Vilniaus energija“ Klientų aptarnavimo centrams.

Šildymo sezonas skelbiamas, kai vidutinė trijų parų oro temperatūra mažesnė nei 10 laipsnių šilumos.

„Vilniaus energija“ šilumos kaina – 5,12 euro ct/kWh,  „Balterma ir ko“ šilumos kaina –  8,33 euro ct/kWh, UAB „Vilniaus valda“ – 8,42 euro ct/kWh

Uostamiestis stebi orų prognozę

Klaipėdoje planuojama šildymo sezoną pradėti nuo pirmadienio.

Pasak Klaipėdos savivaldybės Butų ir energetikos poskyrio vedėjo Algio Gaižučio, viskas galutinai paaiškės ketvirtadienį.

Tuomet bus gauta oficiali informacija iš Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos apie paskutinių trijų parų vidutinę temperatūrą ir prognozę kitai savaitei.

Kol kas uostamiestyje nesulaukta nė vieno namo gyventojų prašymo šildymo sezoną pradėti anksčiau.

Kaune – gerokai pigesnis šildymas

Kaune šildymo sezono pradžia skelbiama trečiadienį. Kaip žada šilumininkai, per penkias dienas radiatariai turėtų įkaisti visame Kaune.

Kaunas skelbiasi naująjį šildymo sezoną pradedantis 23 proc. atpigusiu šildymu.  

 Nuo spalio pradžios Kaune įsigaliojo 4,58 euro ct/kWh (be PVM) centralizuotai tiekiamos šilumos kaina. Ji – 22,77 proc. mažesnė nei praėjusiųjų metų spalį.

Šilumos kaina sumažėjo nepaisant to, kad pastarąjį mėnesį 0,9 proc. padidėjo kuro ir 2,9 proc. iš nepriklausomų gamintojų perkamos šilumos kaina.

Kainos sumažėjimą lėmė bendrovės „Kauno energija“ gamybos šaltinių vystymas bei konkurencija tarp šilumos gamintojų Kaune, skelbia savivaldybė.  

Kartu su nepriklausomų šilumos gamintojų gamybos šaltiniais praėjusio šildymo sezono metu Kaune iš biokuro jau buvo pagaminta apie 46 proc. viso šilumos kiekio.

Nešildymo sezono metu, praėjusią vasarą, visa Kaune suvartota šiluma buvo pagaminta tik iš biokuro. Prognozuojama, kad šį spalį, net ir prasidėjus šildymo sezonui, neprireiks kurti dujinių katilų. Kaip žinoma, gamtinės dujos yra ženkliai brangesnės už biokurą, tad jų naudojimas šilumai gaminti gerokai padidintų šilumos kainą vartotojams.

Panevėžyje šiluma pabrango

Panevėžyje šildymas įjungiamas ketvirtadienį ir penktadienį. Pirmieji šioje eilėje – vaikų darželiai. Ketvirtadienį šilumą pajus jau dalis ir Panevėžio daugiabučių gyventojų, likusių butuose įšils penktadienį.

Nuo spalio 8-osios šildymas pradedamas visų ikimokyklinių įstaigų ir pastatų (biudžetinių įstaigų, įmonių ir organizacijų, gyvenamųjų namų ir kt. šilumos vartotojų) į šiaurę nuo Klaipėdos ir Vilniaus gatvių, nuo spalio 9 d. – pastatų į pietus nuo Klaipėdos ir Vilniaus gatvių.

Pernai šildymo sezonas visame mieste pradėtas spalio 20-21 dienomis, ikimokyklinėse įstaigose -spalio 8-ąją.

Nuo ketvirtadienio, spalio 8-osios, pradedanti šildymo sezoną pirmoji paskelbė sostinės savivaldybė. Pernai Vilniuje šildymo sezonas pradėtas spalio 22 dieną.

Šildymo sezonas skelbiamas, kai vidutinė trijų parų oro temperatūra yra mažesnė nei 10 laipsnių šilumos.

Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos duomenimis, šiame mieste šilumos kaina rugsėjį buvo didesnė nei pernai tuo pačiu metu. Greičiausiai ši tendencija išliks ir toliau. 

Marijampolėje ir Alytuje – pigiau

Marijampolėje šildymo sezonas prasidės spalio 8-ąją. Bendrovės „Litesko“ filialo „Marijampolės šiluma“ pateikti šilumos kainų skaičiavimai nudžiugino tuos miesto gyventojus, kurie nuspręs jau šį mėnesį šildyti savo būstus. Palyginti su rugsėjo mėnesiu, šilumos kaina sumažėjo 8,9 proc, o karšto vandens – 5,2 proc.

Antradienį Alytuje vidutinė paros temperatūra jau nesiekė 10
laipsnių šilumos.

Jei dar dvi paras iš eilės ji neperšoks šios ribos, mieste bus skelbiama šildymo sezono pradžia.

Jo alytiškiai jau laukia ramiau – beveik dešimtadaliu sumažės šilumos kaina.

Biržoje pigiau įsigijusi gamtinių dujų ir biokuro mišinio bei dėl šilumos perdavimo kainos kintamosios dedamosios mažėjimo, bendrovės „Litesko“ filialas „Alytaus energija“ paskelbė, jog nuo spalio mėnesio šilumos kaina su 9 proc. PVM už 1 kilovatvalandę mažės nuo 8,89 iki 7,27 cento.

Karštas vanduo atpigs 4,1 procento ir vienas kubinis metras kainuos 6,33 euro.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.