Lenkai pagaliau atidarė savo SGD terminalą

Kelis kartus atidėjus atidarymą, lenkai pagaliau paskelbė atidarę Suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalą Svinouiscyje. Lenkijos šiaurėje esantis dujų terminalas yra gerokai didesnis už lietuviškąjį, tačiau tikimasi, kad tai padidins energetinę nepriklausomybę nuo rusiškų dujų.

SGD terminalas Lenkijoje atidarytas gerokai vėluojant.
SGD terminalas Lenkijoje atidarytas gerokai vėluojant.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 12, 2015, 3:17 PM, atnaujinta Oct 10, 2017, 2:05 PM

„Šiandien mes galime sakyti, kad 90 procentų dujų galime importuoti iš kitų šaltinių nei iš Rytų, o kitais metais – 100 procentų“, – atidarymo ceremonijoje kalbėjo Lenkijos premjerė Ewa Kopacz. Lenkija, panašiai kaip ir Lietuva, stengiasi išsivaduoti nuo „Gazprom“ dujų priklausomybės.

Pirmasis tanklaivis terminalą pasieks lapkričio pabaigoje-gruodžio pradžioje.

Beje, SGD terminalo atidarymas neapsiėjo be politikos. Opozicija kaltina valdančiuosius, kad terminalas vėluoja jau dvejus metus, tačiau atidaryti tik dabar, prieš pat rinkimus į Seimą. Pastarieji vyks spalio 25 dieną.

Lietuvos energetikai neoficialiuose pokalbiuose ne kartą užsiminė, kad Svinouiscės terminalas nesudarys konkurencijos Klaipėdos terminalui. Lietuviškasis veikia jau beveik metus, yra mažesnis, tačiau lankstesnis. Be to, derybos dėl dujų prekybos vyksta greičiau.

Dujos į pirmąjį Lenkijos SGD terminalą bus atgabentos iš Kataro – tai įpareigoja jau seniai pasirašyta sutartis.

Beje, juokaujama, kad abu terminalus – lenkiškąjį ir lietuviškąjį – sieja kiaulės vardas. Klaipėdos SGD terminalas stovi vadinamoje Kiaulės nugaros saloje, o vietovės, kur stovi lenkų terminalas, pavadinimas reiškia „Kiaulės šnipą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.