Elektros stygius įpūtė kainų žarijas

Vidutinė elektros energijos kaina „Nord Pool Spot“ biržos Lietuvos prekybos zonoje spalio 5–11 d. buvo 64,9 eurų už megavatvalandę (EUR/MWh). Palyginti su praėjusia savaite, kaina augo 53 proc., o lyginant su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu vidutinė savaitės elektros kaina rinkoje buvo 16 proc. aukštesnė.

Importo pasiūlą mažino atjungtas vienas iš Latvijos šiluminės elektrinės blokų, taip pat elektros perdavimo linijų remontai Rusijoje ir tarp Švedijos bei Suomijos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Importo pasiūlą mažino atjungtas vienas iš Latvijos šiluminės elektrinės blokų, taip pat elektros perdavimo linijų remontai Rusijoje ir tarp Švedijos bei Suomijos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 13, 2015, 10:01 AM, atnaujinta Oct 10, 2017, 11:01 AM

Praėjusią savaitę kainų šuolį lėmė kelios vienu metu susiklosčiusios aplinkybės. Remontui uždarius Karaliaučiaus šiluminę elektrinę sumažėjo importo galimybės iš trečiųjų šalių.

Importo pasiūlą mažino atjungtas vienas iš Latvijos šiluminės elektrinės blokų, taip pat elektros perdavimo linijų remontai Rusijoje ir tarp Švedijos bei Suomijos.

Iš viso Lietuva importavo 65 proc. suvartotos elektros, 60 proc. – iš Šiaurės šalių, o 40 proc. – iš trečiųjų šalių. Baltijos šalyse vėjo elektrinių gamyba smuko per pusę, o Kruonio hidroakumuliacinėje elektrinėje – 37 procentais.

Vidutinė „Nord Pool Spot“ sistemos kaina augo ketvirtadaliu iki 18,31 EUR/MWh. Tarptautinių Latvijos–Estijos elektros jungčių pralaidumas spalio 5–11 d. vidutiniškai buvo išnaudojamas 97 proc., Lietuvos–Latvijos – 49 proc., Lietuvos–Baltarusijos – 77 proc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.