Dujų terminalo mokestis kai kur šilumą vis tik pabrangins

Suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalą turės išlaikyti beveik visi, kas turi priėjimą prie dujų vamzdžio. Tam linksta pritarti Seimas, antradienį po pateikimo pritaręs naujam modeliui.

Nauja terminalo išlaikymo tvarka bus svarstoma skubos tvarka.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nauja terminalo išlaikymo tvarka bus svarstoma skubos tvarka.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Oct 20, 2015, 3:26 PM, atnaujinta Oct 8, 2017, 10:52 PM

Seimas skubos tvarka dar turės svarstyti Energetikos ministro Roko Masiulio pateiktą naująjį projektą. Ministras Seime antradienį jį pristatė jau antrą kartą šį mėnesį. Pagal naują tvarką, mokesčio išvengs tos savivaldybės, kurios nedeklaruos dujų kiekių.

Kitaip tariant, jei pasižadės niekada nepirkti dujų. Tai vadinama savanorišku deklaravimu. Kai kurie miestai ir miesteliai dujas degina tik katilų uždegimui. Terminalo išlaikymas užguls tuos miestus ir miestelius, kurie turi priėjimą prie dujų vamzdžio, ir juo naudojasi. Mokesčio dydis priklausys nuo to, kiek dujų galėtų pirkti miestas ar miestelis.

Energetikos ministras Seimo nariams pažadėjo, kad naujas modelis nepabrangins šilumos daugeliui miestų ir miestelių. Anksčiau Seimo nariai nerimavo, kad naujovė gali pabranginti šildymą tuose miestuose, kuriuose naudojamas biokuras. Tačiau jie dar turi dujų vamzdžius, o dėl to jau reikia mokėti.

Tiesa, yra keli miestai, kurie greičiausiai neišvengs simbolinio kainų kilimo. Tai Utena, Šalčininkai, Akmenė ir Šakiai. Pasak R.Masiulio, šiuose miestuose šiluma dėl naujo modelio gali brangti 1-2 procentais. Tuo tarpu kituose miestuose, žada ministras, šiluma dėl to pigs nuo 1 iki 10 procentų. Naujoji suskystintų gamtinių dujų terminalo išlaikymo tvarka sustiprins Lietuvos derybines pozicijas dėl apsirūpinimo dujomis, pareiškė energetikos ministras. „Sutartis su „Gazprom“ baigiasi jau šiais metais, bet dujų dar turėsime metams. Tad tai gerins derybines pozicijas“, – sakė ministras.

Tai jau antras bandymas, kai Energetikos ministerija Seimą bando įtikinti, kad naujas terminalo išlaikymo mokestis yra būtinas. Prieš savaitę parlamentas net nepritarė svarstymui.  “R.Masiulis Seime per mažai padirbėjo šiuo klausimu, nes pastaruoju metu jis daugiau laiko praleidžia komandiruotėse, o ne Lietuvoje“, – lrytas.lt pastebėjo vienas Seimo narys.

Lietuvai žūtbūt reikėjo sprendimo, kaip toliau išlaikyti SGD terminalą. Per ketverius metus dujų poreikis Lietuvoje sumažėjo 40 procentų, o kitais metais, prognozuoja Energetikos ministerija, suvartojimas bus iki 2 milijardų kubinių metrų, kai prieš krizę jis siekė 3,5 milijardus.

Pagal Vyriausybės siūlomą modelį, dujų vartotojai mokėtų tik pagal prognozuojamą maksimalų paros pajėgumą. Nebelikus SGD saugumo dedamosios, nebeliktų ir prievolės pirkti SGD už importo kainą – gamintojai jas pirktų už Kainų komisijos patvirtintą prognozuojamą rinkos kainą – jei ji tam tikru metu bus mažesnė už SGD importo kainą, skirtumas būtų padengiamas iš pajėgumų Prieš svarstymą už naują modelį pasisakė ne visi Seimo nariai. Linas Balsys piktinosi, kad antras bandymas prastumti terminalo išlaikymo modelį niekuo nesiskiria nuo pirmojo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.