Lietuva kaunasi dėl pirmojo amerikietiškų dujų krovinio

Lietuva siekia tapti pirmąja valstybe Europoje, į kurią būtų atgabentas amerikietiškų suskystintų gamtinių dujų krovinys. Graikai jau skelbia, kad dujos Klaipėdą pasieks sausį, tačiau JAV atstovai oficialiai to nepatvirtina. Amerikiečių dujos iš Lietuvos galėtų visiškai išstumti „Gazprom“ žaliavą, nors neaišku, kam kitais metais parduoti dujas iš „Independence“ laivo.

„Chinerie“ pastatė pirmąjį suskystintų gamtinių dujų eksporto terminalą, iš kurio pirmas krovinys pajudės kitų metų pradžioje. Lietuva siekia būti jo pirkėja.
„Chinerie“ pastatė pirmąjį suskystintų gamtinių dujų eksporto terminalą, iš kurio pirmas krovinys pajudės kitų metų pradžioje. Lietuva siekia būti jo pirkėja.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis, specialiai lrytas.lt iš Briuselio

Nov 12, 2015, 10:58 AM, atnaujinta Oct 4, 2017, 6:40 PM

Nori istorinio krovinio

Trečiadienį Briuselyje susitiko JAV dujų milžinės „Cheniere“ ir Lietuvos politikai bei energetikos įmonių vadovai.

Jau kitų metų vasarį JAV krantus paliks laivas, kuriame pirmą kartą istorijoje bus amerikietiškos suskystintos gamtinės dujos, skirtos Europai. Lietuva siekia būti ta simboline šalimi, kurioje ir švartuosis istorinis krovinys.

Dėl to diplomatų derybos vyksta jau seniai, tačiau „Cheniere“ yra privati kompanija. Ir sprendimas bus ne politinis, o komercinis, išskirtinai portalui lrytas.lt sakė „Cheniere“ vyresnioji pardavimų vadovė Helena Wisden.

„Geopolitika yra ne mūsų erdvė, gal tai nuvils daugelį. Ne dėl to dirbame. Baltijos šalių rinka yra maža, o dujų poreikis vis mažėja. Jei trys Baltijos šalys sutartų pirkti SGD, jūsų rinka būtų patraukli“, – dėstė H.Wisden.

Ji pabrėžė, kad tiek JAV, tiek Lietuvos diplomatai deda dideles pastangas, kad amerikitiškų dujų krovinys pasiektų Klaipėdą.

Tiesa, Lietuvos energetikai neslepia, kad dujų poreikis mūsų šalyje dramatiškai mažėja. O kitais metais nebus kur dėti dujų iš „Independence“ laivo.

Graikai skelbia Lietuvos pergalę

Lietuvos energetikos strategai neoficialiai užsimena, kad amerikietiškų dujų krovinys mūsų šalį gali pasiekti vasarį. Tačiau oficialiai to nepatvirtina.

Įdomu tai, kad didžiausias ir įtakingas Graikijos laivybos portalas hellenicsshippingnews.com antradienį paskelbė, kad laivas iš „Cheniere“ eksporto terminalo Luizianoje Klaipėdos link pasuks kitų metų sausį. Ir tai bus vienas pirmųjų amerikietiškų dujų krovinių į Europą.

Graikijos žiniasklaida remiasi oficialiu šaltiniu – didžiausios JAV energetikos rinkų tyrimo kompanijos „Douglas-Westwood“ informacija.

„Iš tiesų pirmieji tanklaiviai išplauks kitų metų sausį. Dujos bus gabenamos ispanų „Gas Natural“ ir britų „BG group“ kompanijoms“, – sakė „Cheniere“ atstovė.

Tačiau šios kompanijos tanklaiviais dujas gabena į kitas šalis. Gali būti, kad Lietuvą amerikietiškos dujos pasieks jau iš šių šalių.

Kai kurie energetikai lrytas.lt sakė, kad į Briuselį atvykusi „Cheniere“ atstovė nėra aukščiausio rango vadovė, todėl neįpareigota atskleisti komercinių sutarčių.

Apie nuolaidas neužsimena

H.Wisden teigė, kad nors dujų poreikis Europoje ir sumažėjęs, jų kainą nusmukdė Japonijos sprendimas įjungti atomines elektrines.

„Europos rinka yra labai įdomi, ir mes ją stebime. Tačiau poreikis dujoms auga ir kituose kontinentuose. Perka Artimųjų Rytų šalys, Egiptas, Kuveitas“, – vardijo H.Wisden.

Ji nenorėjo atskleisti, kokia būtų dujų kaina Lietuvai. O gal mūsų šaliai būtų taikoma geopolitinė kaina?

„Yra rinkos kaina, kuria ir vadovaujamės“, – lrytas.lt teigė amerikietė, atmetusi galimybę, kad mūsų šaliai, siekiančiai išsivaduoti iš „Gazprom“ gniaužtų, galėtų būti pritaikyta nuolaida.

„Cheniere“ atstovę į Europos Parlamente vykusią diskusiją apie SGD terminalų svarbą pakvietė Antanas Guoga. „Derybos dėl pirmojo krovinio turėtų vykti aukščiausiu lygiu“, – mano A.Guoga.

Turi simbolinę reikšmę

Nors kitais metais dujų vartojimas Lietuvoje kris dvigubai ir nežinia, kam reikės parduoti SGD iš „Independence“ laivo, krovinys iš JAV turi simbolinę reikšmę.

Manoma, kad tai Lietuvai būtų sėkmė viešųjų ryšių ir geopolitine prasme. Mūsų šalies vardas nuskambėtų iš esmės visame pasaulyje kaip pirmos valstybės Europoje, į kurią pateko amerikietiškos dujos.

JAV įstatymai ilgai draudė eksportuoti dujas. Tačiau padėtis pasikeitė. JAV dujų milžinė „Cheniere“ taps pirmoji, kuri Europai pasiūlys dujų. „Cheniere“ turi didžiausią JAV SGD terminalą Luizianos valstijoje.

Derybos oficialiai vyksta

Energetikos viceministras Aleksandras Spruogis lrytas.lt Briuselyje teigė, kad dėl eksporto sprendžia ne JAV vyriausybė, o privati kompanija.

„Žinoma, dujas parduos ne JAV vyriausybė, o privati kompanija. Tačiau ir pačiai JAV svarbu parduoti dujas regione, kur dar neseniai dominavo „Gazprom“, – sakė A.Spruogis.

Jei Lietuva būtų viena pirmoji, įsigijusi amerikietiškų dujų, tai būtų geopolitinė pergalė, mano jis. Tačiau apie derybas jis kalbėti nebuvo linkęs.

Spalio mėnesį Rokas Masiulis yra oficialiai pripažinęs, kad Lietuva derasi su „Cheniere“ dėl dujų importo.

Paskirtoji Klaipėdos SGD terminalo tiekėja UAB „Litgas“ dar šių metų pradžioje su „Cheniere Energy“ pasirašė bendrąją prekybos sutartį.

Su „Cheniere“ atstovais trečiadienį Briuselyje susitikęs „Klaipėdos naftos“ vadovas Mantas Bartuška vylėsi, kad derybos dėl dujų importo baigsis sėkmingai. „Tačiau tai priklauso ne nuo manęs“, – sakė jis.

Priklauso ir nuo „Gazprom“ kainos   Nepaisant to, kad Lietuvoje yra dujų perteklius, amerikietiškos SGD yra laukiamos mūsų šalyje.

„Jos galėtų pakeisti rusiškas „Gazprom“ dujas“, – lrytas.lt teigė paskirtojo dujų tiekėjo „Litgas“ vadovas Dominykas Tučkus.

Tačiau jis pabrėžė, kad tai priklausytų nuo kainos. „Tam, kad šias dujas apsimokėtų mums pirkti, jos turėtų būti pigesnės už „Gazprom““, – sakė D.Tučkus.

JAV dujų koncerno vyresnioji pardavimų vadovė H.Wisden kalbėjo, kad sprendimas dėl dujų gabenimo į Europą priklauso ir nuo to, kokią kainą čia siūlo „Gazprom“.

Pasak D.Tučkaus, JAV dujų kaina gali būti mažesnė, nei dabar Lietuva perka iš norvegų.

Tiesa, kol kas nežinia, kur Lietuva dėtų importuotas amerikietiškas dujas – kitais metais pusė SGD terminalo dujų bus perviršis – daugiau nei reikia reguliuojamiems vartotojams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.