30 metų to nebuvo: investicijos į naftos pramonę dar sumažės

Tarptautinė energetikos agentūra (IEA) prognozuoja, kad investicijų į naftos pramonę apimtys mažės ir 2016 metais, praneša IEA vykdomasis direktorius Fatihas Birolis per Didžiojo dvidešimtuko (G20) šalių susitikimą, informuoja „RIA Novosti“.

Pagrindine naftos rinka artimiausius dešimtmečius išliks Artimieji Rytai.<br>AP nuotr.
Pagrindine naftos rinka artimiausius dešimtmečius išliks Artimieji Rytai.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Nov 16, 2015, 8:17 AM, atnaujinta Oct 4, 2017, 7:48 AM

„Šįmet prognozuojame, kad investicijų į naftos pramonę sumažės daugiau nei 20 proc. Kitais metais jų apimtys taip pat mažės“, – sakė F.Birolis, pabrėždamas, kad investicijų į naftos pramonę mažėjimas dvejus metus iš eilės nė karto nebuvo užfiksuotas per pastaruosius 30 metų.

Jis pridūrė, kad pagrindine naftos rinka artimiausius dešimtmečius išliks Artimieji Rytai, todėl, jeigu naftos kainos išliks žemos ilgą laiką, eksportas iš šio regiono turėtų išaugti. Naftos gamybos apimtys Šiaurės Amerikoje, Brazilijoje, Afrikoje ir Rusijoje turėtų sumažėti, prognozuoja IEA.

„Dabar apie 55 proc. pasaulinio naftos eksporto tenka Artimųjų Rytų šalims. Jeigu kainos išliks ties 50 dolerių riba, šis rodiklis padidės iki 75 proc.“, – pažymėjo ekspertas.

Naftos kainos mažėja nuo 2014 m. birželio. Per pastaruosius metus „Brent“ naftos barelis atpigo daugiau nei perpus – nuo 114 dolerių 2014 m. vasarą iki mažiau nei 50 dolerių šių metų lapkritį.

Kaip skelbia naujausia Pasaulio banko prognozė, 2015 metais naftos barelis vidutiniškai kainuos 52 dolerius, o kitais metais – 51 dolerį. Kiek anksčiau organizacija prognozavo 57 dolerių už barelį kainą šiais metais ir 61 dolerį – kitais metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.