Mūšis baigtas: terminalą išlaikys dujų vartotojai

Seime antradienį – vienas paskutinių mūšių dėl suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo išlaikymo. Po nuožmių debatų ir net tarpusavio įžeidinėjimų Seimas po svarstymo pritarė naujai SGD terminalo išlaikymo tvarkai.

Naujoji terminalo išlaikymo tvarka užguls dujų vartotojus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Naujoji terminalo išlaikymo tvarka užguls dujų vartotojus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Nov 17, 2015, 3:47 PM, atnaujinta Oct 4, 2017, 2:34 AM

Klaipėdos suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalas bus išlaikomas tik dujų vartotojų lėšomis. Daugiau nei 100 mln. eurų vertės kaštai bus paskirstomi tarp šilumos gamintojų ir kitų didžiųjų dujų vartotojų, pavyzdžiui „Achemos“.

Džiugu, kad Seimas pritarė Vyriausybės pateiktam siūlymui, kaip patobulinti gamtinių dujų tiekimo saugumo finansavimą. Vadinamasis pajėgumų modelis yra kur kas tvaresnis, be to, finansine prasme jis palankesnis didžiajai daugumai dujų bei šilumos vartotojų“, – kalbėjo energetikos ministras Rokas Masiulis.

Ministerija paskaičiavo, kad Vilniuje šilumos kaina dėl pajėgumų modelio gali sumažėti iki 4 procentų. Kitur šiluma gali pigti ir daugiau. Net ir tose savivaldybėse, kurios šildymui naudoja daugiausia biokurą, šilumos kaina gali šiek tiek mažėti.  

Dalis Seimo narių siūlė, kad dalį išlaikymo prisiimtų paskirtasis dujų tiekėjas „Litgas“. Tačiau į Seimą atskubėjęs premjeras Algirdas Butkevičius įspėjo parlamentarus, kad tai reikštų bendrovės bankrotą.

Seimo narys Artūras Skardžius sakė, kad Lietuva už SGD moka brangiau nei kitos Vakarų šalys. Konservatorė Rasa Juknevičienė apkaltino parlamentarą tarnaujant kremliaus interesams. A.Skardžius pasiūlė dar kartą sugrįžti prie siūlymo tikrinti Seimo narių psichinę būklę.

Pagal naująją tvarką terminalą išlaikys visi, kurie turi galimybę vamzdžiais gauti dujas ir kurie iš anksto deklaruos poreikį. Energetikos ministerija jau paskaičiavo, kaip šis modelis paveiks šilumos kainas. Remiantis skaičiavimu, šiluma nežymiai pabrangs tik dviejuose miestuose.

Seimas atmetė Artūro Skardžiaus ir Kęstučio Daukšio siūlymus dalį svorio perleisti „Litgas“. A.Butkevičius įspėjo, kad dėl to šiluma vilniečiams pabrangtų trečdaliu, kauniečiams – 20 proc.

Konservatoriai stojo premjero pusėn ir dėkojo už paramą „Independence“ svarstant svarbią įstatymo pataisą Seime.

„Diskusijos dėl SGD terminalo vyksta tikriausia dėl vienos priežasties – dėl to, kad mes turime labai didžiulę nuolaidą iš „Gazprom“.

Bet reikia įvertinti tai, kad tą nuolaidą gavome tada, kada Lietuva elgėsi labai ryžtingai ir atsakingai, kuo nelabai tikėjo ir „Gazprom“, ir kai kurios kitos kaimyninės šalys, kad Lietuva per tokį trumpą laikotarpį pasistatys SGD terminalą“, – teigė premjeras.

Naujos tvarkos reikėjo todėl, kad dujų poreikis Lietuvoje dramatiškai mažėja, o terminalo dujos išlieka brangesnės nei siūlo „Gazprom“.  

Kaip nauja tvarka paveiks šilumos kainas miestuose?

UAB „Utenos šilumos tinklai“ 0,89%

UAB „Pakruojo šiluma“ -1,47%

UAB „Šakių šilumos tinklai“ -0,14%

UAB Akmenės energija 1,48%

UAB „Radviliškio šiluma“ -0,95%

UAB „Kaišiadorių šiluma -0,68%

AB „Šiaulių energija“ -4,12%

AB „Klaipėdos energija“ -4,47%

UAB „Šalčininkų šilumos tinklai“ 0,75%

AB „Jonavos šilumos tinklai“ -6,63%

AB „Kauno energija“ -2,14%

UAB „Elektrėnų komunalinis ūkis -0,77%

UAB „Birštono šiluma“ -0,45%

UAB „Kretingos šilumos tinklai“ -2,86%

UAB „Vilniaus energija“ -3,58%

UAB „Anykščių šiluma“ -5,96%

UAB „Fortum Joniškio energija“ -3,74%

AB „Panevėžio energija“ -8,80%

UAB „Fortum Švenčionių energija“ -4,90%

UAB „Ukmergės šiluma“ -9,71%

VĮ „Visagino energija“ -9,68%

UAB „Nemenčinės komunalininkas“ -12,07%

VĮ Velžio komunalinis ūkis -14,04%

UAB „Nemėžio komunalininkas“ -17,78%

BALTERMA IR KO, UAB -16,21%

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.