Atsinaujinančių energijos išteklių skatinimui – 13,6 mln. eurų

Lietuvos pramonės įmonės skatinamos didinti energijos efektyvumą, gaminti ir naudoti atsinaujinančius energijos išteklius. Tai yra vienas iš 2014─2020 m. ES fondų investicijų veiksmų programos prioritetų, kuriam bendrai per šį laikotarpį planuojama skirti 25,19 mln. eurų investicijų.

Finansavimas bus skiriamas pagal tris ES investicijų veiksmų programos prioriteto „Energijos efektyvumo ir atsinaujinančių energijos išteklių gamybos ir naudojimo skatinimas“ priemones.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Finansavimas bus skiriamas pagal tris ES investicijų veiksmų programos prioriteto „Energijos efektyvumo ir atsinaujinančių energijos išteklių gamybos ir naudojimo skatinimas“ priemones.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 28, 2015, 4:23 PM, atnaujinta Oct 2, 2017, 8:24 AM

Ūkio ministerijos duomenimis, Lietuvos pramonės įmonių energijos suvartojimo intensyvumas yra dvigubai didesnis negu ES šalių narių vidurkis. Šis veiksnys turi tiesioginių neigiamų padarinių pačioms įmonėms: didelis energijos suvartojimas mažina pramonės įmonių konkurencingumą rinkoje, didina produkcijos savikainą.

Skiriamos ES fondų investicijos skatins įmones didinti atsinaujinančių energijos išteklių vartojimą diegiant tam reikiamas technologijas, siekiant naudoti energiją pačių įmonių vidiniams poreikiams tenkinti, sudarant galimybę perteklinę energiją tiekti kitoms pramonės įmonėms ar perduoti į centralizuotus energijos tinklus.

„Tikimės, kad finansavimas paskatins pramonės įmones įsidiegti atsinaujinančius energijos išteklius (toliau – AEI) naudojančius energijos gamybos pajėgumus. Tai paskatins naujų AEI efektyvesnio panaudojimo technologijų kūrimą ir diegimą pramonės įmonėse, siekiant naudoti energiją pačių įmonių vidiniams poreikiams tenkinti bei sudarant galimybę perteklinę energiją tiekti kitoms pramonės įmonėms ar perduoti į centralizuotus energetinius tinklus“, ─sakė Ūkio ministerijos Pramonės politikos skyriaus vedėjas Vaidas Gricius.

Finansavimas bus skiriamas pagal tris ES investicijų veiksmų programos prioriteto „Energijos efektyvumo ir atsinaujinančių energijos išteklių gamybos ir naudojimo skatinimas“ priemones.

Pirmoji iš jų yra „Auditas pramonei LT“, pagal kurią paskelbtas kvietimas teikti paraiškas iki 2015 m. gruodžio 1 d. ir kuriai bus skirta 7,24 mln. eurų investicijų. Pasinaudodamos šia priemone įmonės galės atlikti energijos vartojimo auditą ir gauti pasiūlymų dėl į energijos vartojimo mažinimo galimybių ir numatyti atitinkamas priemones įmonių energijos vartojimo efektyvumui didinti . Vienai įmonei skiriamo finansavimo lėšų „lubos“, priklausomai nuo įmonės dydžio, yra 20-30 tūkst. eurų.

V.Griciaus teigimu, pasinaudoję šia priemone ir žinodamos, kaip gali gerinti energijos suvartojimo rodiklius, įmonės turės galimybę teikti paraiškas siekiant gauti finansavimą kitų priemonių įgyvendinimui. „Jeigu auditas parodys, kad įmonė turi poreikių pasinaudoti ne viena priemone, ji galės dalyvauti konkursuose ir bandyti gauti finansavimą pagal kelias priemones. Pasinaudojus vienos iš priemonių finansavimu, tikrai nebus užkirstas kelias pretenduoti į kitą finansavimą“, ─ aiškino V.Gricius.

Antroji šio prioriteto priemonė ─ „Dalinis palūkanų kompensavimas“. Jai bus skirta 4,34 mln. eurų investicijų. Investicijos skirtos įmonėms, kurios siekia didinti savo energijos vartojimo efektyvumą ir nori investuoti į įrangą bei tinkamų technologinių sprendimų pritaikymą gamybos procesuose. Įmonės galės tikėtis iki 100 proc. sumokėtų palūkanų kompensacijos, jeigu atitiks du reikalavimus. Pirma, pramonės įmonei suteiktas finansavimas turi būti skirtas diegti įrangą ir technologijas, kurios didina energijos vartojimo efektyvumą. Antra, pramonės įmonėje jau turi būti atliktas energijos vartojimo auditas, parodantis, kad įmonės diegiami atnaujinimai yra būtini jos veiklos energetiniam efektyvumui pasiekti.

Trečioji priemonė vadinasi „Atsinaujinantys energijos ištekliai pramonei LT+“. Jai įgyvendinti bus skirta apie 13,6 mln. eurų. Šia priemone pramonės įmonės bus skatinamos naudoti atsinaujinančius energijos išteklius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.